Schoolmerklapje van Sytske de Groot


Sytske: ‘Van de boerderij in Friens waar wij woonden, werden wij per donkerrood schoolbusje naar Roordahuizum (Reduzum) gebracht. Mijn handwerkjuf was mevrouw Bottema. Ze had één schoen met een hele dikke zool en liep heel moeilijk. Handwerken vond ik heel erg leuk, behalve het breien met katoen, een roze babyjasje.
De breinaalden piepten, ik hoor het nog. Wat heb ik weinig herinneringen aan het handwerken. Wat ik mij nog wel heel goed herinner was het zingen van het Wilhelmus op Koninginnedag op het schoolplein onder de Nederlandse vlag. De laatste jaren ben ik heel veel met handwerken bezig: patchwork, borduren, haken en breien. In de catalogus van de Handwerkbeurs Zwolle stond een patroon van Wolhalla van sokken met een patroon van de kattenpootjes van Rooie Reus Harige Harrie die helaas niet meer leeft. Aan het eind van het patroon staat “Harrie zou trots op u zijn”; dat ben ik zelf ook, de sokken zijn prachtig geworden.
Nu werk ik met veel plezier en fanatiek, maar ja, het is de aard van het beestje. Mijn laatste werkstuk: mijn nieuwe (eigen) merklap was een erg leuk werkje en was zo klaar. Het hoekpatroontje heb ik gevonden in Répertoire des Frises van Valérie Lejeune.’

1 gedachte op “Schoolmerklapje van Sytske de Groot

  1. leuk 2 generaties merklapjes., e de sokken van Harry ken ik niet Wat een ijverige dame ben je . Mooie zondag allemaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *