Textielpost – Polen en Hongarije

De laatste twee weken is het warm, zelfs zeer warm in Nederland. Maar niet alleen in ons land, eigenlijk zo wat in heel Europa. Dus ook in de steden die Thijmen samen met zijn vrienden bezoekt. De steden Krakau, Budapest, Praag en Berlijn staan op het programma. De reis hebben ze goed voorbereid en als ze zondagavond laat thuiskomen hebben ze bijna 4000 km afgelegd met de trein. Op dit moment zijn ze met z’n allen in Berlijn en Thijmen heeft twee textielkaarten verstuurd die er al zijn. Geweldige postservice en sowieso helemaal top dat Thijmen aan textielkaarten denkt!


Thijmen: ‘Deze mooie kaart kwam ik tegen op het centrale plein van Krakau. Het is een zeer mooie en leuke stad, alleen jammer dat we er kort zijn.’

De dame draagt de kleurrijke dracht van Silesia in Polen. De hoofdtooi is schitterend met lange mooie linten. Een foto van al deze pracht en kleur kun je hier zien.


Thijmen: ‘Deze kaart kwam ik nog net op de laatste dag tegen, bij het badhuis waar we zijn geweest. Daar stonden nog meer klederdrachtkaarten uit het verleden. Budapest is een stad met twee gezichten: mooie paleizen en parlement, maar ook lelijke stukken.’

Op de achterkant van de textielkaart lees ik: ‘Girls from Kalotaszentkirály, Hungary, Kalotaszeg/ Kalotaszentkirály, 1918.’ Ik heb Google geraadpleegd voor meer informatie. Zo kom ik er achter dat Kalotaszeg een regio is in Transsylvanië in Roemenië. Kalotaszentkirály is een gemeente in Cluj, Transsylvanië. In dit gebied bestaat de grootste bevolkingsgroep uit Hongaren. Op deze site lees ik het volgende over het borduurwerk van Kalotaszeg: ‘Kalotaszeg borduurwerk is de krachtigste en meest serieuze van al het Hongaarse boeren borduurwerk. Deze oude borduurpatronen hebben iets aparts over zich. Hun magnifiek ontwerp en gevlochten stiksel op crêpe-linnen onderscheiden hen van de rest. Het vloeiende borduursel volgt een patroon, dat eerst met een ganzenveer met water en roet is aangebracht. Dit type heet ‘geschreven borduursel’, omdat het ontwerp eerst geschreven is op de stof door een ‘schrijfster’. Deze schrijfsters maken honderden patronen uit het blote hoofd voor het halve dorp. De gebruikte steken behoren tot de kettingsteek-familie, en heten de Kleine of Grote Kettingsteek, Open Kettingsteek of Vlechtsteek. De borduursels worden met rode, blauwe, zwarte of witte wol of zware katoenen garens gemaakt.
De ontwerpen van deze vrije stijl borduurwerken zijn zeer divers. Gestileerde bloemenmotieven overheersen, maar ontwerpen met de zon, maan en de sterren bewijzen dat de bevolking van Kalotaszeg nog steeds de oude traditie volgt van sterrenkundige vormen. Onder de ontwerpen vinden we ook de levensboom en ontelbare vormen van de tulp en de roos. Borduursels worden gebruikt op punten van kussens, beddenspreien, punten van lakens, muurversiersels, handdoeken, zakdoeken, tafelkleden, maar voor alles in de traditionele kledij. Het blijft verrassend hoe kundig de vrouwen van Kalotaszeg de vele vormen van borduurwerk op hun jurk gebruiken, de meest elegante Hongaarse klederdracht.’

Thijmen kocht de kaart in Budapest en deze Hongaarse dame woonde in Roemenië, en Thijmen deed de kaart in Praag op de post omdat hij in Budapest geen tijd meer had om een postzegel te kopen. Hongarije, Roemenië en Tsjechië, allemaal in één kaart!


Frouke verblijft een groot deel van het jaar in Hongarije (Nagypall) waar zij samen met haar man een galerie heeft. Ieder jaar stellen zij een nieuwe tentoonstelling samen. Frouke heeft inmiddels een prachtige collectie textiel opgebouwd waaronder een map met ‘geschreven patronen’ waar ik het over heb in bovenstaande tekst. De Kalotaszegi en de Kálocsai stijl mogen dan wel de meest bekende borduurstijl zijn geworden, maar uiteraard heeft Hongarije meer bijzondere en mooie borduurstijlen zoals de Sárközy stijl die je kunt leren tijdens de Hongarijereis die georganiseerd wordt door Needles4all.

2 gedachten over “Textielpost – Polen en Hongarije

 1. Wat een weelde op die kaart uit Poland.
  Die hoofdtooi met linten….PRACHTIG.
  Een lust voor het oog.
  Gelijk kreeg ik op mn mail een berichtje
  “”Begrijp je dat de zee zich 2x per dag terugtrekt ? als je de massa op het strand ziet ??””
  Dat is dus wel even iets anders.

 2. Wat een feest als vrienden deze prachtige reis kunnen maken. De trein is dan een prachtig vervoermiddel. Wat hebben ze veel gezien en veel landen bezocht.
  Als je dan onderweg bent en je stuurt ook nog een textielkaart naar huis is het helemaal super.
  De kaarten met klederdacht zijn erg mooi.
  De onderste kaart met motieven is ook een aanwinst voor je collectie.
  Thijmen bedankt, dat je nog veel mooie reizen kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *