De fraaie handwerken van Gerrie

De laatste dag van de maand juli, waarin we sinds 2006 weer met een hittegolf hadden te maken, wil ik graag afsluiten met enkele fraaie handwerken van Gerrie. Op 18 juli bracht ik eindelijk een bezoek aan haar. Er was ontzettend veel te vertellen, we raakten maar niet uitgepraat. Maar ja, er moest toch ook nog wat aan handwerken op de foto gezet worden. Een keuze werd er gemaakt uit de enorme hoeveelheid prachtige handwerken, want alles fotograferen lukte gewoon niet. Oké, hier komen dan de handwerken van Gerrie met haar persoonlijke verhaal.


Gerrie: ‘Kinderceintuurtje Hartediefje. In 1977 was de opgave van Stichting Goed Handwerk voor de jaarlijkse wedstrijd een ceintuur en/of een kinderceintuur maken. Ik maakte een grote en een kinderceintuur. Het hartediefje mocht een eerste prijs worden. Het is geheel met de hand gemaakt, met de boerenhemdensteek in elkaar gezet. De blokjes zijn 5 x 5 cm en zijn in Kuna-techniek gemaakt, ook wel omgekeerde applicatie genoemd. Het is aan twee kanten draagbaar. De binnenzijde is voorzien van een streepjesstof, waarop ik zogenaamde stofverander-steekjes heb gemaakt. Het oordeel van de jury was: binnen- en buitenkant allebei erg leuk. Keurig afgewerkt, ook de sluiting met de hartjes is heel goed gevonden. Fijne streepverwerking.’


Gerrie: ‘Kabouter Wollewab. Voor de opdracht een grote of kleine kabouter te maken, heb ik drie werkstukken ingestuurd. Een grote en kleine kabouter werden een eerste prijs. Dit is kabouter Wollewab, een fijn werkstukje om mee bezig te zijn. Met alle kundigheid van keurige steekjes maken, moet er ook wel wat geluk bij komen. Vooral voor de uitdrukking van het gezicht.


Ogen en wat rimpeltjes kunnen goed uitvallen, maar kan evengoed alles bederven. Ik wilde er toch een aardig manneke van maken. Sindsdien ben ik wel een beetje van kabouters gaan houden. Je ziet het lijf als een cirkel. Er gaat bij mij altijd veel denkwerk aan vooraf. Dan kom ik een beetje in een droomsfeer. Het haar en de baard is van een onregelmatige flossige wollendraad, in vorm gelegd en aan de achterkant aan elkaar genaaid. Totale lengte kabouter is 31 cm. Het breedste gedeelte over zijn buik gemeten 12 cm.’


Gerrie: ‘Drieluikje. Een lievelingetje zoals ik tegen Berthi zei. Ik maakte het naar aanleiding van een kerstkaart als drieluikje. Het idee is geboren en met een fijn borduurwerk. Het shantung-lapje, dat ik al zolang bewaard had, kon ik nu gaan gebruiken. Het komt nog van de markt uit Raalte, waar je vaak de leukste lapjes kon vinden. Er was geen kraam, maar op een zeil op de grond waren de lapjes uitgespreid. Bukken natuurlijk en lekker zoeken, want er was altijd veel keuze.


Voor de volgende stap neem ik een Engels boek over Crewelwerk. Ik ga me een beetje oriënteren en tekende mijn eigen ontwerp en het borduurwerk kan beginnen. Het heeft geen prijs gekregen, hoewel altijd een beoordeling. Meestal voor fraai borduurwerk en goede afwerking. Ik meen dat de jury het middengedeelte niet helemaal in een goede verhouding vond. Ik blijf van dit kleinood houden. Je kunt het leuk neerzetten, het is verstevigd met karton. Hoogte 16 cm en gehele breedte 21 cm.’

Gerrie: ‘Zuid-Bevelandse vrouw, 1980, 22 cm breed en 48 cm hoog. Tijdens een vakantie in Zeeland komt er een idee om een Zuid-Bevelandse vrouw te borduren. De protestantse met de ronde kap. Het tekenwerk begint natuurlijk weer met veel denkwerk. Mijn voorbeeld was een stukje verpakking van Zeeuwse wafeltjes, waarop een dergelijke vrouw stond afgebeeld. Een reclame portretje kan soms een verkeerd beeld geven, het is uitkijken dat het wel moet kloppen. Dit frummeltje papier gaf me toch een beetje houvast. Op de achterkant van een jaarkalender (fijn tekenpapier!) teken ik de rand en het passe-partout waarin het gemaakt zal worden en kleurgebruik. Contouren en daarna het gezicht invullen, de moeilijkste opgave. Tot slot alles over zetten op ruitjes papier. Het was heerlijk om er mee bezig te zijn. De passende steekjes om alle onderdelen uit te werken worden telkens op een stukje zelfde stof uitgeprobeerd. De steekjes komen uit geen enkel boek, het groeit voor wat het moet voorstellen.


Wanneer alles klaar is gekomen (ik was wel aan de late kant) zal Manlief het verzendklaar maken en snel naar het postkantoor brengen. Ik vind het fijn na deze geboorte dat het toch de deur uit gaat, even rust en afwachten. Dan komt er na lange tijd een telefoon van Stichting Goed Handwerk. Ik krijg te horen, mevrouw uw werkstuk zou zeker in de prijzen zijn gevallen, maar u was te laat met de inzending. Daar ben ik het helemaal mee eens, ze had gelijk. Er wordt mij de vraag gesteld wilt u uw werkstuk verkopen en wat moet het kosten? Ik word er door overvallen en schrik wel. Het werd zo mooi gevonden dat ze er graag een handwerkpakket van wilden samenstellen. Zonder verdere afspraken over hun aankoop werd ik gevraagd te proberen de bloemetjes stof te kunnen kopen. Ik was toch wel een beetje gestreeld en ga op weg in heel Den Haag naar stoffenzaken. Moeilijke opgave en quiltwinkels waren er nog niet of weinig. Mijn lapje kwam meen ik uit Zeeland van de markt. Hannie van Buul die destijds bij Stichting Goed Handwerk werkte kwam enkele keren bij me langs, gelukkig woonde ze hier in de buurt. De dames van het bestuur gaan weer vergaderen en de Zeeuwse staat weer op de agenda.
Als laatste is besloten er geen pakket van samen te stellen, het zou maar voor een klein deel van de borduursters geschikt zijn en voor velen te moeilijk. De foto die al gemaakt was door een deskundige fotograaf kreeg ik voor alle moeite die ik had genomen. Met dit einde van het verhaal was ik gelukkig, er waren zoveel schouderklopjes gegeven. Ik kan nog steeds zeggen erg blij te zijn dat de Zuid-Bevelandse bij me mag wonen en ik er nu over kan vertellen.’

16 gedachten over “De fraaie handwerken van Gerrie

 1. Wat een mooie handwerken en vooral met het mooie verhaal
  berthi wat fijn dat je ons zo laat genieten van alles bedankt Henny

 2. tJonge jonge Gerrie wat ben je creatief bezig geweest.
  Steeds van die eigen ontwerpen. En ik denk dat het werken op die Shantung nou ook net niet het makkelijkste was.
  Die Zuid Bevelandse spreekt me natuurlijk helemaal erg aan, heb juist van mn POP met complete originele dracht de MUTS eens laten wassen )na30 jaar’) en stijfselen…..ja en toen moest hij natuurlijk weer in elkaar gezet worden , nou daar is een deskundige aan te pas gekomen hoor want dat zit kunstig in elkaar aan de achterkant. Nu kan hij weer een poosje mee er staat wel een stolp overheen..maar op den duur worden ze toch vergeeld.
  Fijn dat we je werk mochten zien en leuk voor jou zo´n bezoekje van Berthi.

 3. OOOOOOOOOOOO Gerrie wat een prachtige handwerken laat je ons hier zien. Dat is GENIETEN !!!!!

 4. Gerrie. wat een heerlijk verhaal en Berthi bedankt voor het plaatsen.

 5. Heel mooi, en wat komt er de laatste tijd veel Zeeuws op mijn pad. In het museum in Goes heb ik een knoop gekocht die geborduurd kan worden.
  Dat wil ik uitproberen met de nieuwste satijnglas garen van DMC. Misschien een idee mocht Gerrie nog een keer weer een ‘Zeeuwse’ wil maken. Tegenwoordig met de moderne technieken moet dat niet zo moeilijk zijn. Ik vind de vilten kabouter ook een dot..

  Groetjes van Jantje

 6. @ Gerrie:
  Het beeldschone drieluik, ik kreeg er tranen van in mijn ogen en dank-je-de-donder. Erkenning, onderscheiding, lintje, medaille, meisje… wat kan het je schelen. In schoonheid is zoveel troost. Vandaar mijn ontroering, denk ik.

 7. Gerrie wat een mooie handwerken mogen van je zien!
  Dankjewel voor het delen via Berthi.En je verhaal erbij is geweldig.Enig,dat ze een handwerkpakket wilden maken van je werk.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 8. Gerrie@ dat je prachtig kon vertellen en dichten wisten wij al.
  Maar nu genieten wij van alle zorgvuldig bewaarde unieke handwerken.
  Kabouter Wollewab is een schatje en ziet er na al die jaren nog zo goed uit.
  Geen prijs voor de Zuid-Bevenlandse vrouw maar wel de eer dat ze tot aankoop over wilden gaan.
  Wij hopen dat wij nog lang van je verhalen mogen genieten,

 9. @ Lisia Huizer , ik gebruikte een klein model borduurring , metaal en kunststof
  je klemt heel gemakkelijk je werk in de ring zonder de stof te beschadigen .

  Dat ik begonnen ben met mijn inzendingen was vooral om een streefdatum te hebben ,
  Zo kwam er nog eens wat af en je werk een tijdje moeten missen was ook wel spannend , dan was het voor mijzelf weer nieuw
  Ik kreeg nog weleens reacties uit het land , naam en adres werden bij de prijswinnaars in het blaadje vermeld .
  Op een ochtend kwam onverwachts Fiet Heldring om mijn werk te bewonderen
  Zij woonde hier in een villa aan de Vliet met haar man een bekende bekende Columnist van het handelsblad .
  Fiet was een bekende Quiltster en schreef vaak in het Quiltnieuws
  Enkele maanden geleden was er een reportage van de Heer Heldring
  Ik was benieuwd of Fiet nog in beeld zou komen Toen er van af hun balcon gefilmd werd zag ik dat ze zeker in een verzorgingsflat zouden wonen ik zag bekende beelden uit den Haag .
  De kamer was gevuld met veel boeken en stapels papier met zijn aantekeningen .
  De camera gaat de kamer door en Fiet zie ik aan een klein breiwerkje bezig
  Ik herkende haar en zag ook verschillende Quilts hangen
  Het was een mooie uitzending en beiden al op hoge leeftijd zijn ze kort na elkaar overleden

 10. Heel graag wil ik Berthi hartelijk bedanken voor de mooie presentatie van.vandaag Iedereen die ondanks de warmte toch langs kwam veel dank voor al jullie lovende woorden
  Dit was leuk om te doen en wat had ik een mooie middag met Berthi op bezoek ,
  de middag is erg uitgelopen . Berthi met haar camera heeft mooi werk verricht
  Met veel geduld is alles vastgelegd .
  Wij zaten samen met de handwerken op een tafeltje tussen ons in , wat ik nog vergat te zeggen tegen Berthi dit is nu mijn leefeiland , veel papier werk en overal aantekeningen , waarom de nasleep van de verhuizing nog steeds niet voltooid is
  Dat Berthi zou komen had ik maar aan enkele mensen verteld .
  Vriendin van beneden die vaak voor me klaar staat kwam de volgende dag informeren hoe het was verlopen en vanmiddag kwam ze mijn post brengen
  ik verteld dat de handwerken vandaag geplaatst waren en we keken samen even
  Ze gaf me weer spontaan een schouderklopje .

 11. Gerrie, wat enig om werk van jou te zien! Wat zal je gezellig gekwebbeld hebben met Berthi. en wat leuk dat je zo actief ee deed bij Stichting goed handwerk! Mijn schoonmoeder heeft heel veel werkstukken daar van gemaakt.

 12. @Gerrie, ontzettend leuk dat Fiet Heldring bij je op bezoek is geweest om je werk te bewonderen. Haar man was een zeer bekende columnist, zelf wist ik niet dat zijn vrouw bekend was vanwege haar quilts. Ik vonde deze link waar werk van haar is te zien:
  http://www.mijnalbum.nl/Album-YG3N7S7T&aff=tw_oaf#U4CVLBOI

  Triest dat ze allebei zo kort na elkaar zijn overleden en nog eens niet zo lang geleden.

 13. Gerrie,

  Dank je wel voor het laten meegenieten van je handwerken. En dan je verhalen!
  Die lees ik allemaal. Hartelijke groet van Marianne

 14. Mooi dat we nu ook een aantal handwerken van DE Gerrie hebben kunnen zien. Dank jullie wel en wat zal dat een gezellig bezoekje zijn geweest!

 15. Wat mooi om na al die jaren nu werk van Gerrie te zien. En dat ik dat notobene gemist heb.

  Ben weg van het crewel drieluikje !!

  Dat je een denker was wisten we al en dus een bedenker van uniek handwerk.

  Fijn dat jullie elkaar konden ontmoeten.

  ((zwaaii)),,, Gerrie, bedankt voor het delen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *