Textielpost – België I

Het was een historische dag voor België. Prins Filip werd ingehuldigd als zevende koning der Belgen waarop een staande ovatie volgde. Aan deze feestvreugde wil ik niet helemaal voorbijgaan en plaats daarom vandaag twee toffe textielkaarten uit België. De Gentse Merklapperij verraste mij met deze vrolijke post.


De Gentse Merklapperij: ‘Hier in België koppelen wij het artistieke aan het praktische!’

Op de textielkaart zie je een detail van de installatie: Bic-dweilen (1978-2006) van Jan Fabre.

Nog een toevoeging van De Gentse Merklapperij op het werk van Jan Fabre: ‘De spelfouten zijn hoogstwaarschijnlijk opzettelijk bedoeld, uit originaliteit en als vorm van contestatie, om de spellingregels met de voeten te treden. Jan Fabre lokt vaak reacties uit, zowel met originele kunst als bijvoorbeeld het plafond met de dekschildjes van kleurrijke kevers in het Koninklijk Paleis in Brussel, als met minder diervriendelijke praktijken zoals het in de lucht gooien van katten…’ De documentaire ‘Een koninklijke opdracht’ kun je hier bekijken.


De Gentse Merklapperij: ‘Hier in Gent is het zomers warm en tijdens het borduren drinken we jus d’orange!’

Op de textielkaart zie je Orange and Juice (2002) van Anu Tuominen. Het werk Fleur de Sel van Anu Tuominen staat in dit logje afgebeeld.

11 gedachten over “Textielpost – België I

 1. Het was kalm aan doen vandaag , ik was ook geruime tijd bij de plechtigheid in Belgie aanwezig . Dronk geen oranje jus , maar een watertje of af en toe een bouillonnetje
  Ik moet zeggen wanneer je aandachtig de plechtigheden volgt wordt je afgeleid van de warmte . Alles nam nogal veel tijd in beslag , ik keek langer dan ik van plan was en van kijken kun je ook erg moe worden .
  S,middags met het defilé allen in de hitte , zelfs koningin Fabiola
  Met textielpost hier is het een originele aandacht schenken .

 2. Prachtige kaarten, de dweil kun je ook nog altijd in de “droogzwierder” doen.

 3. @Elma, ik moest even het woord ‘droogzwierder’ opzoeken en weet nu dat het gaat om een centrifuge. 🙂 Mooi woord trouwens.

 4. Weer leuke kaarten….maar mis ik een G in uitwrinbaar ? tIs toch Wringen ?

 5. @Licia Huizer, dat is een bewuste keuze van de kunstenaar. Ik kreeg nog het volgende antwoord van De Gentse Merklapperij:
  ‘De spelfouten zijn hoogstwaarschijnlijk opzettelijk bedoeld, uit originaliteit en als vorm van contestatie, om de spellingregels met de voeten te treden. Jan Fabre lokt vaak reacties uit, zowel met originele kunst als bijvoorbeeld het plafond met de dekschildjes van kleurrijke kevers in het Koninklijk Paleis in Brussel, als met minder diervriendelijke praktijken zoals het in de lucht gooien van katten… ‘

  Ik geef je de link van een interessante documentaire:
  http://www.cobra.be/cm/cobra/cobra-mediaplayer/kunsten/1.678289

  Ik zal de link en tekst ook toevoegen aan het logje.

 6. Beste Berthi,

  Het project van Jan de Fabre met de dekschildjes van juweelkevers: Bah!

  Met vriendelijke groet,

  Nel Tip

  PS.: Bah!!

 7. O… nou durf ik eigenlijk niets meer te zeggen..t is dus een grap en geen fout !!…. maar in Goes bij de waterlappen hoe zou het daar dan zijn o.a. bij Twee emmetjes water halen……….waar is de R gebleven ?/ en zo waren er nog een paar..zal nog eens opletten welke.

 8. Die eerste doek met de drie kleuren van België zijn bij ons gewoon weg heel sterke dweilen in dikke katoen .Die ik trouwens nog gebruik en die inderdaad al heel lang bestaan . Echt iets Belgisch heel fijn om dit te zien .

  Groeten
  R. Van den Bergh

 9. @R. Van den Bergh, het is leuk om textiel van onze buren, dat al heel lang wordt gebruikt, hier te laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *