Textielpost – Parijs III


Puck van der Meer: ‘In Parijs aan je gedacht. Zie hier een textielkaart. Het is klein, maar.. wel een héél erg beroemd stukje stof.’

Op de textielkaart zie je Petite danseuse de quatorze ans 1880-1881 van Edgar Degas (1834-1917). Zij draagt een echte tutu en strik in het haar. Het Belgische danseresje Marie van Goethem was 14 jaar toen zij model stond voor Edgar Degas. Hij boetseerde het in was en voorzag het van echt haar en echte schoenen. Het beeld was zo waarheidsgetrouw dat het op de tentoonstelling van impressionisten in 1881 een schandaal veroorzaakte. Hierop exposeerde Edgar Degas het werk nooit meer. Na de dood van Edgar Degas zijn van dit beeld vijfentwintig afgietsels in brons gemaakt.

Puck van der Meer is net als het danseresje een beroemdheid, je komt haar tegen op de blog van Ari Seth Cohen. Puck zie je rechts op de foto met een prachtige Zeeuwse broeksknoop als broche op haar zwarte jas en om haar hals een gitten drieslag met bijpassend slot.

4 gedachten over “Textielpost – Parijs III

 1. Had jaren geleden een print van dit meisje Blijft mooi. Ben nog even naar de speld gegaan en zag daar ook een hele mooie van Going to a party. Fijne dag Basje

 2. @Basje, jij kende dit beroemde meisje dus al, ik niet, en ben daarom zo ontzettend blij met dit project, want telkens leer ik van een textielkaart. Het is en blijft volop genieten van al het moois dat via een textielkaart naar mij komt!

 3. Het beeldje kwam mij ook bekend voor , en de naam Degas natuurlijk
  Prachtig beeldje in deze houding
  Ik meen dat Degas meerdere keren ballet heeft geschilderd
  Iedere keer verbaas ik mij er weer over hoe je textielpost een enorme variatie laat zien

 4. Bij Wikipedia kun je meer over Degas lezen
  Hij was inderdaad schilder en beeldhouwer
  Met beeldhouwen begon hij later toen hij minder goed kon zien
  Hij hoorde tot de Franse impressionisten , zoals Monet en Renoir
  Ik was in de jaren tussen 55 en 60 in het Haags Gemeente museum en ging er met een dame naar toe die onze pianiste was bij de Zondagsschool .Zij wilde zo graag deze tentoonstelling gaan zien . We hadden een prachtige middag
  Door mijn zus werd ik gewezen op de Franse impressionisten
  Er waren mooie kleine kunstboekjes te koop , die heb ik toen gekocht en nu vraag ik me natuurlijk af heb ik ze nog , dan moet het wel gauw tevoorschijn komen
  Zo kun je weleens op mooie wegen terecht komen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *