Stoplapje van Dienie Guichelaar


TineM: ‘Dienie Guichelaar, mijn moeder, werd geboren in 1912. Ze was leergierig en werklustig, gemotiveerd zouden we tegenwoordig zeggen. Haar cijfers op de lagere school waren dan ook zo goed, dat de hoofdonderwijzer haar heel geschikt vond om “door te leren”. Dat moet in 1924 zijn geweest. Oma, die over dit soort zaken besliste, wees verder naar school gaan resoluut af. Zij wees er op dat de financiële middelen beperkt waren en de volgende kinderen, jongens, zouden eerst aan de beurt komen. Na veel soebatten van zowel moeder als hoofdonderwijzer werd toestemming gegeven voor een jaar huishoudschool, een compromis. Moeder heeft dit onderwijs met veel overgave gevolgd en is later als naaister/coupeuse gaan werken. De stoplap is een stukje dat overgebleven is van haar schooljaar op de Enschedese Huishoudschool.’

10 gedachten over “Stoplapje van Dienie Guichelaar

 1. Zo ging dat vroeger,,,,maar ze heeft er wat van gemaakt..en HOE !!
  prachtig lapje .

 2. We hebben veel achter ons gelaten: de beperkte mogelijkheden voor meisjes om door te leren, maar ook de mogelijkheid om dit soort handwerk op school te leren maken. Elk voordeel heeft z’n nadeel, zal ik maar zeggen……..
  Leuk, met die foto’s er bij!

 3. Wat een prachtig stoplapje , in mooie groene kleur . Misschien mocht ze dat zelf kiezen ?
  Gelukkig dat dit bewaard is gebleven
  Het blijft een waardevol stukje om zuinig op te zijn !
  Er is nog verhaal omheen en met de mooie sfeerfoto,s is het extra mooi .
  ik denk dat er nog vele keren over verteld zal worden en dank dat het hier langs mocht komen . . . ! Wat leven we in een moderne tijd die ons zoveel van vroeger kan laten zien .

 4. @Gerrie, ik ga voor het verhaal achter het handwerk, net zoals ik heb gedaan in mijn nieuwe boek!:-)

 5. Mijn moeder is ook coupeuse geweest. Wilde door leren maar kon ook niet in die tijd.
  Heeft ze altijd jammer gevonden.

  Maar wij als kinderen hebben daar veel plezier van gehad. Ik ben zo trots op haar geweest wat zij niet allemaal naaide, en het handwerken heb ik ook van haar geleerd geweldig.Geniet ik nog van.

 6. wat een prachtige lap – ik hou erg van stoplappen.
  maar wat zou het mooi geweest zijn als ze dat naaien enkel als hobby had kunnen doen (zoals wij) en verder het pad had kunnen volgen dat haar hoofd & hart haar ingaf …

 7. @lheurebleue, de tijd zat Dienie niet mee, wat heel jammer is. Had ze nu geleefd dan was haar leven heel anders verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *