Textielpost – Harlingen


Dout: ‘Hier dan eindelijk eens een textielkaart van mij. Want textiel dragen ze, deze dames, al is het niet hun beste kloffie. Ze werkten bij een van de vele steenfabrieken/tichelwerken hier in Harlingen rond 1900, seizoensarbeid. Ze stonden constant gebukt om de stenen om te draaien voor het drogen. Ik vind het altijd een boeiende foto als ik zo naar die gezichten kijk. Wat hebben wij dan een goed leven gehad. Was de tentoonstelling mooi? En wat bof je zo dicht bij de Floriade te wonen.’

Op de kaart zie je vijf opsnijders en een voorman in de Harlinger steenfabriek, circa 1900-1910. De foto werd gemaakt door Maria Anna Sybilla van der Hoek, de eerste vrouwelijke beroepsfotograaf in Harlingen en is één uit een serie van minstens vier foto’s omstreeks 1900-1910 van verschillende werkzaamheden in de Harlinger steenfabriek. Baksteen maken was seizoensarbeid waarbij vaak hele families in april werden aangenomen. Ongeveer een derde van het personeel bestond uit vrouwen en kinderen.

4 gedachten over “Textielpost – Harlingen

  1. en als je nu een steenfabriek zou kunnen bezoeken, sta je met verwondering te kijken naar alle technologie die zich in zo korte periode(nou kort) heeft ontwikkeld. . Harde werksters waren /zijn vrouwen , en nog , Basje geniet van het weer en …….

  2. We kunnen ons bijna niet voorstellen hoe er gewerkt werd vroeger en ze maakten vaak lange dagen .
    Vooral het buk-werk is erg zwaar
    Zo geeft de textielpost ons een kijkje over vroeger afwisselend met vaak frivole plaatjes .

  3. Textielpost is in meerdere opzichten een geweldig project. Op de eerste plaats de mooie textielkaarten uiteraard en dan ook het o zo belangrijke verhaal dat er achter zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *