Textielpost – Kontich

Na de log van gisteren over de opening van de merklappenexpositie in Goes is de textielpost van vandaag toepasselijk, alhoewel deze Zeeuwse stoplap niet in Zeeland wordt bewaard, maar in Kontich.


Willy: ‘Op zondagmiddag 2 sept. ’12 bezochten wij de uitgebreide verzameling merklappen in het Museum voor Heemkunde in Kontich. Een bezoek is zeer de moeite waard. Tevens een interessante tentoonstelling van de streek.’

De textielkaart laat een detail zien van een Zeeuwse stoplap. In het midden het herkenbare Zeeuwse trapgevelmotief met daarin de tekst: door mijn gedaen elisabeth wesselinck voldaan den 1 juni 1731. De voorloper van deze stoplap is waarschijnlijk de stoplap met daarop de tekst door mijn gemaeckt…. Een prachtig voorbeeld hiervan laat Josefien zien in deze log, tevens één van de twee oudst bekende gedateerde stoplappen met deze tekst tot nu toe. Op de website geschiedeniszeeland.nl staat eveneens een fraaie Zeeuwse stoplap afgebeeld met het trapgevelmotief.

4 gedachten over “Textielpost – Kontich

  1. Wat een mooie lap. Leuk dat sommige motieven voor een bepaalde provincie kenmerkend zijn. Zp leer je elke keer weer iets.

  2. We blijven in Zeeuwse sferen…………wat prachtig die trapgevels met stoppen………. en het is nu ook ZOMER in ZEELAND.

  3. @Ziggy, ik zag op je blog dat je bezig bent met stof veranderen/versieren. Je hebt een link geplaatst waar een ontzettend leuk boekje is te zien. Ik moet in mijn kast ook een oud boekje hierover hebben liggen. Als ik tijd heb, ga ik het zoeken.

    @Licia Huizer, Zomer in Zeeland… wat willen we nog meer!:-)

  4. Zeeuwse vrouwen hebben toch al heel wat moois tot stand gebracht !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *