Herdenking 150 jaar afschaffing slavernij


Vandaag is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. De hele dag zal in het teken staan van de nationale herdenking.

Op 1 juli 1863 werden om zes uur in de ochtend vanaf Fort Zeelandia in Paramaribo en op de Nederlandse eilanden in het Caraïbisch gebied 21 saluutschoten afgevuurd. De westelijke koloniën vierden groot feest, want na jaren van strijd werd de slavernij afgeschaft. Toch moesten de vrijgemaakte slaven nog tien jaar werken voor hun oude baas, nu voor een loon. Pas in 1873 konden zij gaan en staan waar ze wilden.


De afschaffing van de slavernij wordt gevierd met het Keti Koti (Verbroken Ketenen) festival in het Oosterpark te Amsterdam. Het festival start met een groots opgezette optocht naar het Oosterpark. Veel kleur van de kotomisi en de angisa met haar eigen geheimtaal zal het festival sieren. Morgen meer over de geheimtaal van de angisa.


Kotomisi betekent vrouw (misi) die een rok (koto) draagt. Maar het traditionele kostuum van Surinaams-Creoolse vrouwen heet ook kotomisi. Over het ontstaan van de kotomisi bestaan verschillende verhalen. Een van de verhalen is dat de Nederlandse plantage-eigenaren hun slavinnen dwongen om dergelijke kleding te dragen. Daarmee zijn de kostuums zogenaamd pijnlijk erfgoed, herinnerend aan de slavernij. Een ander verhaal vertelt dat de kotomisi zich pas ontwikkeld heeft na de afschaffing van de slavernij in 1863.


Een kotomisi bestaat uit verschillende onderdelen. Koto, yaki en angisa, dus rok, jak en hoofddoek vormen de bovenkleding. Daaronder worden onderkleding, een onderhemd, onderrokken en de koi gedragen. Dat laatste is een langwerpige rol die op de rug wordt gebonden. De koi geeft samen met de opgebolde lange rok het brede silhouet. Alle kleding is heel sterk gesteven en blijft daardoor extra uitstaan.

Alle activiteiten van vandaag staan te lezen op de website Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013. De foto’s maakte ik onlangs in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem op de expositie Kleur bekennen in streekdracht en kotomisi. Een aanrader!


Opknapdracht uit Staphorst/Rouveen, gedragen met Prinsjesdag in 2010. Moderne koto gedragen tijdens het Keti Koti festival in 2010.

4 gedachten over “Herdenking 150 jaar afschaffing slavernij

 1. Of het nu voor of na de afschaffing is ontstaan deze dracht van de Surinaamse dames-het is toch een rijke dracht om te zien.En met rijk,bedoel ik niet het geld,maar de stoffen en het aanzien.
  Opknapdracht-nooit van gehoord,maar zo te zien is het de zondagse dracht.
  De klederdracht blijf ik boeiend vinden.
  Dankjewel Berthi voor de textielkaart en klederdracht verhalen.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. Er is wel vaak veel commotie over het dragen van Hoofddoeken………..maar deze vi nd ik toch wel een leuk en fleurig

 3. Geachte Berthi,
  Ik ben zo verliefd op de kleuren van de moderne koto .
  Zou u mij aub kunnen inlichten hoe ik aan zo een koto kan komen.

  Groeten Mildred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *