Zomerexposities 2013


Voor de derde keer vindt Rijswijk Textiel Biënnale plaats in Museum Rijswijk. Twintig internationale kunstenaars tonen beeldende kunst van textiel, die veelal voor het eerst in Nederland is te zien. Beproefde textiele technieken als weven, quilten en borduren, gecombineerd met fotografie, video en digitale technieken leiden tot een hedendaagse beeldtaal. Opvallend is daarbij de grote betrokkenheid van een aantal van hen bij maatschappelijke thema’s: een krachtige boodschap verpakt in zacht textiel.

Op zondag 15 september 2013 wordt van 13.00 tot 17.00 uur een grote textielmarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum.

Rijswijk Textiel Biënnale 2013, Museum Rijswijk, Herenstraat 67 in Rijswijk. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Tot en met 27 oktober 2013 vindt de derde Textiel Biënnale plaats. In deze log staat meer informatie en foto’s.
——————————


In het Aaltens Historisch Museum is tot en met 15 september 2013 de expositie Gemerkt 2013 – Letterdoeken met een verhaal te zien. De tentoonstelling Gemerkt 2013 bevat veel werken uit de eigen collectie maar nog veel meer doeken die zijn ingebracht na een oproep via de media. Het overweldigende aanbod wordt door het gehele museum getoond.
De online catalogus is hier te zien.
——————————


Ben je deze zomer toevallig in de Duitse deelstaat Saksen en in de buurt van het plaatsje Großröhrsdorf, dan is een bezoek aan het Technisches Museum der Bandweberei een aanrader. Circa 30 tot 40 mangeldoeken zijn er te zien uit de collectie van Gisela Meyer. Kijk voor openingstijden hier. In 2011/2012 was er een mooie mangeldoekenexpositie in Textielmuseum Bocholt. In deze log staan foto’s van de tentoonstelling In die Mangel genommen.
——————————


Tot 27 juli 2013 loopt de tentoonstelling Au Fil des Marquoirs. In vier grote zalen van de Bibliothèque Forney gevestigd in Hôtel de Sens in Parijs wordt de geschiedenis van de nuttige en fraaie handwerken in Nederland getoond uit de collectie van Joke Visser. Je kunt de tentoonstelling bijna niet missen door de reclameborden die je tegenkomt in Parijs.
——————————-


Macramé is weer helemaal terug van weggeweest! Onder leiding van museumdocent Esther van den Borne maak je op zondag 7 juli een ‘hanging basket’ in het TextielMuseum te Tilburg.
Er zijn twee varianten en je mag natuurlijk zelf kiezen of je met dunne touwtjes en kralen of dikke koorden aan de slag wil. De inloopworkshop is geschikt voor volwassenen en jongeren. Je betaalt € 5,- voor het materiaal (exclusief entree). De workshop begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00. Inschrijven is niet nodig.
——————————-


Tot en met 25 augustus 2013 kun je naar de expositie Schitterend geplooid in Museum de Kantfabriek. Voor meer informatie en foto’s moet je naar dit logje gaan. Lees de log van 9 juni 2013 voor nog meer activiteiten deze zomer.

5 gedachten over “Zomerexposities 2013

 1. Veel achtergrond informatie in AALTEN en wat hangen de Mangeldoeken er weer prachtig bij…..ik vermaak me hier wel met het boek van Joke Visser en kan helaas niet naar Parijs, te veel lopen, moet rustig aan doen.
  Goes is volgende week net nog te doen hoop ik.

 2. http://www.comeniusmuseum.nl/news.php?news_id=240

  en dan deze nog: in het Comenius Museum te Naarden
  Via Sacra – De hongerdoeken van Zittau, van 5 juli t/m 22 september 2013
  “Centraal in deze tentoonstelling staan de Hongerdoeken uit 1472 en 1573 die zich in de Oost-Duitse middeleeuwse stad Zittau bevinden. Deze hongerdoeken zijn unieke religieuze kunstvoorwerpen.”
  “De Hongerdoeken van Zittau horen wereldwijd tot de mooiste doeken die nu nog bestaan en bekeken kunnen worden”
  Aldus de tekst op de website

 3. Hoi Berthi, we gaan op 16 augustus met de club naar de lezing, ik verheug me enorm.Op de lezing van Merkwaardig heb ik genoten van dit prachtige werk en haar fantastisch verhaal!

 4. @Licia Huizer, fijn dat je in ieder geval wel naar Goes kunt komen!

  @Frederike, dank je voor deze link! Absoluut de moeite waard. We hoeven de komende maanden niet te vervelen, er is veel moois te zien!

  @Jessie, dat wordt een prachtige lezing in combinatie met een schitterende expositie! Genieten dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *