Schoolmerklapje van Lieske Frankena


Lieske: ‘Naar aanleiding van je stukje over het schoollapje uit de jaren ’60 van Jantje Delger vond ik dat ik ook mijn lapje maar eens moest fotograferen. Sinds een paar jaar is het lapje ingelijst.

Ik was 9 jaar (1965) en zat in de derde klas van de Christelijke Lagere School aan de Hofkamp in Wommels, toen ik met het schoollapje mocht beginnen bij juf Heslinga. Zij was een oude vrijgezelle juf, (mijn tante van nu 82 jaar kreeg ook al handwerken van haar) die best wel streng was. Als je een fout had gemaakt dan moest er weer uitgehaald worden. In mijn beleving gaf zij met erg veel geduld en liefde handwerkles. Het schoollapje was het eerste werkstuk, daarna volgde een verstellapje en een gebreid maas/stoplapje. Deze zijn op zolder door een muis een beetje aangevreten. De gehaakte tas van een soort raffia met van die mooie houten handvaten en een ketting eraan heb ik ook nog.’

Erg leuk om het schoolmerklapje van Jantje en Lieske te zien die gemaakt zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het meest opvallende verschil met het begin van de twintigste eeuw is het kleurgebruik. Eerst wordt alleen rood borduurgaren gebruikt, maar in de jaren zestig van de vorige eeuw zien we allerlei verschillende kleurtjes. Het merken van het linnengoed is dan niet meer zo’n noodzakelijk. Maar, uit welk jaar zou nu het laatste schoolmerklapje dateren? Ik ben daar inmiddels best nieuwsgierig naar. Wie kan hier antwoord op geven?

3 gedachten over “Schoolmerklapje van Lieske Frankena

 1. Lieske, wat mooi dat je dit merklapje zo goed bewaard hebt.
  Jullie mochten dus kleurtjes kiezen.
  Zeer benieuwd of er nog latere merklappen te voorschijn komen.
  Onze dochters hebben deze merklapjes niet meer gemaakt (1967).

 2. Dag Lieske,
  Wat geweldig leuk dat je twee jaar voordat ik aan de mijne was begonnen, ook al een gekleurde schoolmerklapje mocht maken. (hebt gemaakt)

  Afgelopen week heb ik weer eens mijn schoolrapport van de lagere school bekeken. Het viel me opeens op dat ondanks dat we wel een cijfer op de werkstukken kregen, het niet is meegenomen in de eind-rapporten. Helaas kan ik niet meer vragen waarom dat is. Want de (hoofd-) meester van toen leefd niet meer. Ik voel het wel als een stukje onrecht want we hebben er toch wel goed op zitten zweten. En dat ook nog op de vrije woensdag middagen.

  Mijn zus die een paar klassen lager zat heeft bij mijn weten geen merklap meer op school hoeven maken. Ik wil nog wel navraag doen op de school.
  @ Elma, de handwerkjuf van deze school in Meeden was echt “Een ouderwetse”. 🙂 En als wij toen onze mond niet opengedaan hadden was het ook ouderwets gebleven op die school. De andere leerlingen wisten niet anders, maar ik had al verschillende andere scholen meegemaakt waar wel wat meer moderne dingen op handwerkgebied gebeurde. Zoals een naaimachine in de klas. Waar je leerde biesjes naaien. Dat vertelde ik aan de juf, die het weer doorgaf aan de hoofd der school. Zodoende kregen wij in Meeden dan ook naailes op de machien. Dat was vlak voordat de lagere school periode voor ons afgelopen was.Ik ga informeren hoe het na ons gegaan is. ..
  Lieske, jou merklap ziet er heel netjes uit. Kregen jullie er ook rapport cijfers voor?

  Veel groetjes van Jantje

 3. Hallo Elma en Jantje,
  @Elma Gelukkig is mijn moeder heel zuinig geweest op de handwerkjes die wij maakten, jammer genoeg is haar eigen schoollapje niet bewaart gebleven, wel weer die van haar moeder en tantes. Ik kan me niet herinneren dat er rode lapjes zijn gemaakt in onze klas en mijn jongere zussen (1959-1963) hebben geen schoollapjes meer gemaakt.
  @ Jantje Het is mij zo niet bekend of wij een cijfer kregen voor ieder werkstukje wat we maakten of voor algemeen het handwerken. Ik zal ook eens op zoek gaan naar mijn rapport! en mijn vriendinnen ook eens vragen naar hun schoollapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *