Textielpost – Assen


FranciscaR: ‘Op de expo De Sovjet Mythe in het D.M. (Drents Museum) Assen werd ik verrast door quilts op Russische schilderijen en dacht direct aan jouw verzameling textielkaarten.’

Dit prachtige schilderij is van Kuzma Petrov-Vodkin (1878-1939). Hij schilderde deze afbeelding in 1934 en het kreeg de titel 1919 Alarm. Veel van zijn werken zijn te zien in het Russische Staatsmuseum.

6 gedachten over “Textielpost – Assen

 1. Weer even in een van mijn pauzes , wat doe je dan ?
  Ik zat in dagen niet zolang , zoveel achter de computer

  Ik zie :
  Een huiselijk geschilderd familie portret , Het gezin bij elkaar en vader kijkt naar buiten , misschien wachtend op de dokter die verwacht wordt om naar het zieke kind te kijken . het kleintje is met liefde verzorgd en heeft een heel mooi quiltje op het bedje

  Of een ander verhaal . . . ?

  Het is ook niet zo,n rijke familie , het behang is op veel plaatsen gescheurd .
  Het quiltje zal van vele restjes stof gemaakt zijn en met liefde gemaakt .

 2. @Gerrie, de titel van dit schilderij is ‘Alarm’. Dat duidt erop dat er iets ernstig aan de hand is. Misschien is de baby behoorlijk ziek en wachten de ouders inderdaad op de dokter. Vader doet het gordijn van het raam opzij om een blik naar buiten te werpen of de dokter er al is. De ouders hebben haast. Ze schatten de situatie ernstig in. De moeder houdt haar oudere dochter geruststellend vast, maar dat is vast niet wat haar baby betreft die rustig schijnt te slapen onder het mooie quiltje dat liefdevol door de moeder zal zijn gemaakt.

 3. Ik dacht :: zou het oorlog zijn, deMoeder en het kind staan zo angstig te kijken.
  Vader houd het verduisterings gordijn opzij om te kijken wat er bnuiten gebeurt ???
  Het baby’tje is zich van geen gevaar bewust en slaapt lekker onder het Quiltje.
  Zo maakt iedereen zn eigen verhaal bij het zien van dit plaatje

 4. Verhalen daar hou je van toch ?? vandaag weer veel verhalen gehoord.
  tWas geen weer om in de tuin te werken en al helemaal niet in de zon te gaan zitten(die was er trouwens helemaal niet) dus maar even in de trein gestapt naar Leiden en daarvandaan in de Bus naar Lisse de tentoonstelling en lezing van Corrie Swinkels.
  Als je dat nou in het voorjaar zou doen hoef je helemaal niet naar de Keukenof te gaan want je komt langs zoveel Bollenvelden (nu helaas niet meer in bloei).
  tWas de moeite waard en gelijk even kennis gemaakt met Mevrouw Nieuwenhuizen de oude Handwerkonderwijzeres…. ook de mooie glas in Lood ramen bewonderd, een jongeman (koster?) gaf enthousiast uitleg…kijk dat neem je dan gelijk weer mooi even mee.

 5. @Licia Huizer, wat een mooie dag voor je waarbij je verhalen hebt gehoord die je dus niet meer worden ontnomen! Elke dag biedt nieuwe verhalen, soms mooie, soms verdrietige, maar er gaat geen dag voorbij zonder een verhaal of zelfs meerdere. Je moet er open voor staan, net wat jij ook doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *