Deutsches Textilmuseum Krefeld – Der Kinder bunte Kleider

Tot 29 september 2013 is in het Deutsches Textilmuseum Krefeld de expositie Der Kinder bunte Kleider te zien. De tentoonstelling laat Europese kinderkleding zien van de laatste 200 jaar, niet chronologisch, maar op thema. Zoals: badmode, jasjes, doopkleding, matrozenpakjes, dirndljurkjes en Lederhosen. Een mooie samengestelde expositie, een klein minpuntje: de ontbrekende cijfers bij de tentoongestelde kleding zodat het eenvoudiger was om de bijbehorende tekst te vinden.


Een prachtige negentiende eeuwse geborduurde meisjesjurk uit het Ottomaanse Rijk.


Een witte meisjesjurk uit de twintigste eeuw met geborduurde motieven in de platsteek.


Een beige kinderjurk uit de eerste helft van de twintigste eeuw uit Duitsland. Het borduurwerk is uitgevoerd in kruissteek en de platsteek.


Een kleurrijk dirndljurkje uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Afkomstig uit Duitsland.


Een groene rok en bloes, afkomstig uit Duitsland. Het borduurwerk is uitgevoerd in de platsteek.


Een Lederhose met een bloes uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Afkomstig uit Duitsland.


Een prachtig smockjurkje. Smocken is een handwerktechniek die altijd in de belangstelling zal blijven bestaan, misschien mede door het Koninklijk Huis.


Detail van het smockjurkje.


Een speelbroekje uit midden twintigste eeuw uit Duitsland met geborduurde Chinese motieven.


Een bikini uit 1968, afkomstig uit Amerika.

7 gedachten over “Deutsches Textilmuseum Krefeld – Der Kinder bunte Kleider

 1. Leuk de geborduurde kinderkleding .
  Mijn kleine nichtje die inmiddels al jong oma is geworden droeg als kleuter ook een lief dirndl jurkje , maar je kon haar ook wel eens zien in een lederhose .
  Ik zie ze weer vrolijk springen , het was vlak voordat ze naar Amerika zouden vertrekken , na enkele jaren op een Amerikaanse bases in Duitsland te hebben vertoefd .
  We maakten toen heel wat foto,s . Bij het zien van deze kleertjes komen de beelden van toen weer naar boven .
  Wat mooi dat er nog zoveel kinderkleding van lang geleden is bewaard gebleven
  ik kan me nog goed herinneren welke kleding ik vroeger droeg .
  Soms was er iets waar ik een hekel aanhad , en geloof maar niet dat ik vroeger zelf mocht uitmaken wat ik mocht dragen . Mama besliste wat ik aan mocht
  gelukkig had mijn moeder een goede smaak , dus meestal viel het wel mee
  Ze naaide zelf en er werd ook wel eens kant en klaar gekocht .
  Ze had een vriendin die ook goed kon naaien en soms wat uitleg gaf als het nodig mocht zijn . De vriendin , ik noemde haar tante kwam eens met een mooi modeblad . .
  Zo werd er voor mij ook een dirndl jurkje gemaakt uit het mooie blad
  Het werd een succes , donkere ondergrond met vrolijke bloemetjes
  Vierkant halsje met een leuk roesje Ik weet nog hoe de stof voelde .
  Ik kan mij heel goed inleven in toen .
  Wat was het een feest als de zomerjurkjes weer aankonden en geen lange kousen meer . Het begon altijd met te vragen , zo ongeveer in Mei mag ik kniekousen aan ?
  Wanneer het weer warmer werd mocht ik sokjes dragen .
  Korte mouwtjes kon ik ook naar verlangen en dan vroeg ik , mag ik een jurkje aan met korte armpjes ?
  Oh o die tijd van toen . . . !
  Gelukkig dat we zoveel beelden met ons meedragen , het is gewoon opgeborgen en bij het ouder worden probeer je steeds meer laadjes open te trekken , nog even neuzen in vroeger

 2. RIEP OOK BIJ MEIJ BEELDEN OP UIT MIJN EIGEN JONGE JAREN EN VAN DE KINDEREN LEUKE TENTOONSTELLING

 3. Vrijdag 21 juni 8.30 uur het is zomer.
  Buiten regent het en niet zo’n klein beetje, noemen ze dat geen “het regent pijpenstelen”. Op de straat zijn grote bellen te zien.
  De vergaarbak onder de goot loopt over, alle bloesem van de boom ligt in de goten en het water kan niet zo snel weg.
  De regenbakken zijn zo weer gevuld en het 1000 liters vat achter de kas stroomt al weer over.
  Onze hitte van deze week bestond uit een paar uur brandende zon waar je niet ik kon vertoeven, zo heet.
  Vervelen hoeven wij ons niet, er is in huis nog genoeg te doen. Eerst maar even naar Blogland.
  Kinderkleertjes van alle tijden blijven leuk om te zien. Eerst de herinneringen uit mijn jeugd, het meeste werd zelf genaaid. mijn roze nachtpon was geborduurd met de olympische ringen. Een gebreid rood jurkje had een klein gebreid tasje wat aan het koord in de taille hing. Mijn eerste eigen gebreide vestje knalgeel en ik was een jaar of twaalf. Uit oude kleding werd ook vaak weer wat gemaakt.
  Uit een uniformjas van de Rijksveldwacht werd een prachtig jasje voor mijn broertje genaaid. De kleermaker in het dorp had nog een paar prachtige gouden knoopjes met een anker erop (1948). Deze kleermaker de “Kukke” genaamd zat altijd op tafel te werken. Hij woonde in Lemelerveld (Gerrie weet wel waar dit is)Overijssel streek uit haar jeugd. Uit een oude pantalon van mijn oom werd een overgooier genaaid. Wat vond ik die lelijk, wat geen opzet was maar wel gebeurde. In de fles bleekwater zaten drukkralen. maar het duurde zolang voordat die fles leeg was, dus maar proberen ze er eerder uit te halen.
  Natuurlijk ging het fout en in de nieuwe overgooier zaten een paar enorme witte vlekken. Ondraagbaar, dat heb je expres gedaan. Het was echt een ongelukje.
  Ook jassen werden gemaakt, het was een langharige stof en ik zat in de kerk te luisteren naar de preek en voelde dat er nog een speld in zat bij de voorsluiting.
  Met veel moeite is die er weer uitgepeuterd.
  Mijn twee dochters inmiddels de veertig gepasseerd hebben ook erg lang eigen gemaakte kleding gedragen. Bepaalde kledingstukken kunnen ze zich nog goed herinneren. Als ze mee mochten naar een handwerktentoonstelling moesten ze altijd iets aan waar handwerk aan zat. Wat de oudste te klein was kon de jongste weer aan. De jongste heeft nog mee geholpen om stof te batikken en daar later een jurk van te naaien. Onder aan de zoom stond een lange rij paardjes die gebatikt waren.
  De kleinzoon krijgt ook al een eigen kledingsmaak. Deze week logeerde hij hier een paar dagen. Had geen korte broek bij zich, Opa zei trek je zwembroek maar aan, dat zijn tegenwoordig net lange korte broeken. De sokken en klompen kon echt niet, opa had nog wel een paar oude sandalen en die paste wel (maat 43)
  Bij de buren mocht hij in het zwembad en na het douchen kwam hij tot de ontdekking dat zijn telefoon nog in zijn (zwem)broekzak zat. Die had hij meegenomen met het vissen, kon hij opa bellen als hij hulp nodig had.
  Inmiddels is het droog geworden en zullen wij eens een beetje gaan poetsen.

 4. Smuldag van mooie herinneringen !

  Er moet nog veel gedaan worden , ik moet snel verder en nog mailen . . en veel meer

  Het koningspaar is bezig aan de laatste provincie bezoeken

  Zeeland en daarna Zuid Holland

  In Zeeland hadden ze een gesprek met dames die visserstruien breien .

  Ik zag dat er een pakket truien overhandigd werd .

  Kunnen we binnenkort het Konings paar in schippertrui de wateren op zien varen ?

 5. Wat leuk deze tentoonstelling en ja,ook ik had vroeger zelfgemaakte kleding en kniekousen aan.Met Pasen kwam dan de ‘blote’ kleren-weer of geen weer.
  Zo kregen we eens (mijn jongere zusje had soms dezelfde kleding)een donkerblauw tuniekjurkje zoals de Russische koren ook wel een kiel aanhebben.Ook met band langs de hals,over de mouw en langs de pols.Wat werden we op school daar mee gepest!!! Dat hebben we daarna ook niet vaak meer aangehad.En een gebreid dirnldrok/trui/bolerootje hebben we ook gehad.Het bolerootje had een fluwelen lijfje met langs de armen een gebreid.En alles met ingebreide bloemetjes.
  Mijn Moeder had haar akte handwerken,want ze was onderwijzeres geweest.En op onze zelfgebreide handschoenen maakte ze met vilt figuurtjes van Tom Poes,Donald Duck,enz.
  Zelf heb ik voor onze dochter een smockjurkje gemaakt toen ze ongeveer 3 jaar was.Helaas vindt mijn schoondochter het niets,anders kreeg ze het jurkje voor hun dochtertje.
  Leuk om al die herinneringen te lezen.
  grezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 6. Enige verhalen op deze eerste zomerdag van 2013! Ik heb met name gebreide kleding gedragen waar ik op een gegeven moment meer dan genoeg van had. Gebreide borstrokjes, gebreide onderbroekjes, gebreide truien en rokjes, gebreide sokjes en kniekousen. Gebreid en nog eens gebreid. Uiteindelijk echt té veel van het goede.

  @Gerrie, de gebreide visserstruien komen van Janet Jaffari:
  http://blij-dat-ik-brei.blogspot.nl/

 7. Leuk blog daar in Arnemuiden .
  Ik had Arnemuiden horen noemen
  Ik weet niet of het een grote plaats is Ik zou bijna om hulp vragen over twee collega,s die uit Arnemuiden kwamen en ben hen uit het oog verloren
  Maar ja de ene heette Jansen en zoeken naar Jansen, s in ons land is moeilijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *