De waaier als verkoeling


Het heeft lang geduurd, maar eindelijk hadden we gisteren en vandaag zomerse temperaturen, zelfs tot boven de 30 graden. Je houdt ervan of niet. Om eerlijk te zeggen heeft deze temperatuur niet mijn voorkeur. Ik bleef binnen en haalde als extra verkoeling de waaier uit de kast.

In het verleden toen je nog geen sms’jes kon versturen had je de waaiertaal. In de achttiende en negentiende eeuw was de waaiertaal een populaire versiertechniek en iedereen kende dan ook de betekenis van de signalen. Als een dame haar waaier bijvoorbeeld gesloten tegen haar mond hield betekende dit dat zij interesse had in haar gesprekspartner. Hield ze haar waaier gesloten met de arm zijwaarts, dan moest de jongen maken dat hij wegkwam. En begon ze plots snel te waaieren, dan mocht de jongen zich gelukkig prijzen: ze toonde haar liefde. Het fenomeen werd in Frankrijk en Engeland zelfs zo populair dat er in deze landen waaieracademies werden opgericht waar dames en heren zich deze ingewikkelde geheimtaal eigen konden maken.

Koningin Máxima opende in 2009 de expositie Ontvouwen schoonheid op Paleis Het Loo door een waaier te plaatsen in een vitrine. Over de waaiertaal kun je hier lezen. Eerdere logjes over het onderwerp waaiers kun je hier en hier lezen.

7 gedachten over “De waaier als verkoeling

 1. De waaier die je hier laat zien is zeker van Sandelwood nog lekker geurend ook
  Ik heb ook zoiets , maar niet met kleur geheel naturel
  Ik ben ook erg gecharmeerd van waaiers . Kunnen heerlijk verkoeling geven
  Artikelen en boekjes over waaiers zijn hier ook verzameld .
  In de kantwereld worden ze vaak zelf gemaakt . Ik meen dat we dat al eens eerder zagen . De taal van waaiers is mooi .
  Ik meen dat ik prachtige waaiers zag toen het kostuum museum in den Haag nog aan de hofvijver was .

 2. Mooie waaier heb je Berthi en wat leuk zo de taal van de waaier-is toch veel leuker dan een smsje!
  Heb wel eens een waaier gemaakt van pergamano,maar heb er geen foto van en het weggegeven.
  De bruidsjurken van toiletpapier zijn ook leuk,maar geef mij ze toch maar van stof.Wel een hele uitdaging om deze jurken te maken op deze manier.
  gezellige dag.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 3. IK heb heel wat waaiers in de kast liggen en ze worden allemaal gebruikt. 1 voor in de tas, 1 in de kamer, 1 in de slaapkamer en ze gaan ook mee op vakantie. Ik gebruik ze het hele jaar door want ik heb het niet alleen in de zomer warm, als je begrijpt wat ik bedoel.
  Leve de waaier!!!!!!!!!

 4. @Gerrie, deze waaier zal inderdaad van Sandelwood zijn. Hij is niet van mij, maar van Eline. Ik heb de waaier even geleend!:-)

  @Truus uit Drenthe, laten we de waaiertaal in ere houden!

  @Marion, ik ben dus niet de enige die het vaak warm heeft!:-) Mijn voorkeur gaat dan ook niet uit naar tropische temperaturen!

 5. Het was echt zo’n dag dat het favoriete Nederlandse tijdverdrijf (klagen over het weer) hoogtij vierde! Jouw mooie waaier zal vast iets geholpen hebben tegen die vreselijke hitte!

 6. Dit zijn handige koelsysteempjes, klein om op te bergen en mooi om te zien !
  maar hoe noemen deze waaiers in het spaans ?

 7. @Ignace Neerman, google vertaal geeft voor waaier als Spaanse naam ‘ventilador’ aan. Dit zou dan zowel een waaier als een ventilator kunnen zijn. Of dit correct is, weet ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *