Inhuldigingsmerklap Beatrix

We blijven nog eventjes in koninklijke sferen. Eerst hadden we de inhuldigingsmerklap van Willem-Alexander, hierna werd de koningsmantel onder de loep genomen, vervolgens kwam prinses Beatrix in kruissteekjes voorbij, gevolgd door de inhuldigingsjurk van koningin Máxima, met snel de expositie Ingehuldigd! er achteraan, en daarna het bezoek van het koninklijk paar aan Venlo.

Op 13 juni laat ik het merklapje zien dat geborduurd is ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. Een dag later volgt het patroon/afbeelding van dit merklapje en weer een dag later de merklap die helemaal in het teken staat van het leven van prinses Beatrix.


TrijnievS laat ons weten dat zij in haar collectie het inhuldigingsmerklapje van Beatrix heeft – uitgegeven door Lanarte – en nog een merklap met de Gouden Koets die langs de Hofvijver in Den Haag rijdt. De laatstgenoemde lap is ontworpen door Mies Bloch en staat in Margriet nr. 37 1982.

9 gedachten over “Inhuldigingsmerklap Beatrix

 1. Het eerste merklap pakket heb ik dus ook en het is nooit voltooid , helaas
  het oranje boompje rechts onder is wel afgekomen
  De andere lap vind ik ook erg leuk de koets langs de Hofvijver

 2. @Gerrie, kan jij zo zeggen door wie dat patroon is uitgegeven? Je moet geen dozen leeg gaan halen om hier een antwoord op te kunnen geven.

 3. @ Berthi het patroon is een uitgave van Lanarte

  Het is een duidelijk patroon op 2 grote bladen , alleen het achtergrond borduursel van het paleis is wat moeilijker te volgen .
  Er is een extra A 4tje met het patroon van de cijfers in stiksteek

 4. war heerlijk dat er dames en heren zijn die bewaren,,, mijn moeder was van de weggooi en weggeef en de rest???????????????Ik vind dit enig Basje

 5. wat leuk alles uit de ouwe doos zeg,
  volgens mij heb ik die onderste gouden koets ook nog als patroon

 6. Ik zal de zolder eens op gaan.
  Ook ik heb “iets” over Beatrix. Een merklap ooit in een kringloop gevonden. Ik zal een foto maken stel dat het iets heel anders is dan wat je hier al liet zien.

 7. Mooi om te zien hoe er steeds meer tevoorschijn komt rondom ons koningshuis.
  Een aantrekkelijk thema om te borduren, zo blijkt …
  De onderste merklap van Trijnie herken ik, de bovenste is nieuw voor mij.

  In het nieuwste nummer van Merkwaardig staat een artikel over Mies Bloch.

  Ik herinner me dat er ook ooit in het blad STEEK een portet stond van prinses Beatrix om te borduren. Op het achterblad volgens mij.

  Of er in Ariadne ooit koninklijke borduursels stonden, weet ik niet.

 8. Er stonden volgens mijn herinnering ook patronen in het weekblad Eva.
  Prinses Beatrix en Prins Claus in het ovaal. Ook nog een patroon van het kasteeltje Drakenstijn.
  In die tijd kon je al doorzichtig plakplastic kopen dat heb ik er opgeplakt en alles in een rol gedaan om slijten van het patroon te voorkomen. Als de zolder nog eens leeg moet komt het misschien nog wel te voorschijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *