A Sampling of Hunterdon County Needlework


Dan en Marty Campanelli hebben onderzoek verricht naar de merklappen uit de county Hunterdon in Amerika. Zij namen 74 merklappen, vanaf 1798 tot circa 1840, onder de loep. De motieven werden goed bestudeerd en met name het liggend hert, dat vaak wordt afgebeeld in een omheinde tuin. Op diverse merklappen zagen zij een liggend hert geborduurd met een ‘halsband’. Het liggend hert is dan regelmatig in één kleur geborduurd, maar met een onderbreking bij de hals van twee rijen kruissteken in een lichtere kleur. Dan en Marty veronderstellen dat het mogelijk is dat het hier om een ‘halsband’ gaat. Misschien een tam hert in een tuin? Dit motief hebben zij vergeleken met andere merklappen en concludeerden dat het liggend hert met ‘halsband’ ook op Europese merklappen voorkomt zoals op Nederlandse merklappen.


De ‘halsband’ is een mooie gedachte van Dan en Marty waar ik zelf zeker niet aan gedacht zou hebben. Zo zie je maar weer dat er nog ontzettend veel valt te onderzoeken van de merklappen. We zijn er nog lang niet klaar mee.


Het boek kost $ 25, exclusief verzendkosten. Wil je het boek bestellen, stuur dan een e-mail naar: info@hunterdonhistory.org

6 gedachten over “A Sampling of Hunterdon County Needlework

 1. Ha die Berthi…heb je weer aan Crowdfunding meegedaan ? Ja je weet wat het is een iets “”van de grond”te krijgen !!

 2. Je zou een iets meer symbolisch gegeven verwachten.

  Maar mooi dat er steeds weer mensen zijn die de moed/tijd nemen iets op marklap gebied uit te zoeken !!
  Zo worden wij keer op keer gevoed, bedankt !

 3. @Licia Huizer, nee, ik heb niet meegedaan aan Crowdfunding (dat was eenmalig voor het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis), maar wel een foto ingeleverd voor het boek, die dus ook afgebeeld staat op pagina 21!
  Uiteraard een foto van een liggend hert in een omheinde tuin die op een Amsterdamse merklap staat.

 4. Op mijn merklap uit 1860 (niet mij eigendom, logeert hier) wel een liggend hert maar de halsband ontbreekt.

 5. staan op europese lappen de herten ook niet met het hoofd(durf niet kop te zeggen) naar de andere kant dus naar links gedraaid. Lijkt me een super mooi boek, Basje

 6. @Elma, het hert staat inderdaad niet altijd met een ‘halsband’ afgebeeld.

  @Basje, nog niet op dat idee gekomen, ga straks in het boek zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *