Merklap prinses Beatrix


Van het huwelijksmerklapje van prinses Beatrix en prins Claus gaan we naar de merklap van Rianje die zij als kind borduurde in de jaren zestig van de vorige eeuw. Op het patroon staat Mies Bloch 1962, aangeboden door Margriet. In 1962 ging de bestelling van het telpatroon uitsluitend per briefkaart naar: Margriet, Postbus 422 te Amsterdam. Plak naast de frankeerzegel van 8 cent extra postzegels ter waarde van 95 cent. Rianje: ‘Ik gebruikte Aidastof en borduurde over 1 bosje. Er is een uitvoerige beschrijving bij wat erop de merklap staat over prinses Beatrix haar leven. Boven waar de bloemenrand ophoudt is het familiewapen. Of de twee draken daarin iets zeggen over Drakensteyn weet ik niet. De draak bij de zeilboot duidt op “de Groene Draeck” en is in donkergroen geborduurd.’

Elma neemt vanavond de moeite, al staande op een hoge trap, om voorzichtig de zware doos met patronen van het schap te halen. Een verrassing wat er allemaal in zit! Het merklappatroon over het leven van prinses Beatrix met een foto komt tevoorschijn. Elma leest in Margiet nr. 4 1978: ‘Prinses Beatrix is jarig, ze wordt veertig jaar, net als uw Margriet trouwens! Is dat geen uitstekende reden om het beroemde ‘Beatrixkleed’ van Mies Bloch opnieuw uit te brengen. Op veler verzoek heeft Margriet er weer een telpatroon van laten tekenen. Dit prachtige kleed geeft een heel stuk levensgeschiedenis van onze kroonprinses weer. Die draak slaat natuurlijk op het mooie kasteeltje Drakensteyn, waar ze nu nog woont met haar gezin.’
Het patroon was te bestellen door f 3,75 extra bij te plakken op een briefkaart of door overschrijving op giro 444497 t.n.v. Knippatronen, Amsterdam.


De merklap die AnnemieF in haar bezit heeft.

Ga je naar de expositie Schitterend geplooid in Museum de Kantfabriek, kijk dan eerst in de Kant-ine naar de speciale koninklijke vitrine waar je deze merklap aantreft, plus het huwelijksmerklapje van prinses Beatrix en prins Claus. Het laatste merklapje is niet helemaal afgemaakt.

14 gedachten over “Merklap prinses Beatrix

 1. Wat leuk,dat Elma dit nog heeft.Deze borduur herinner ik me nog wel van de Margriet.Mijn Moeder heeft het ook geborduurd,maar waar is het gebleven???
  Heb ook nog een oud boek van Mies Bloch-eens kijken wat daar nog in staat.
  In Aalten is een tentoonstelling van merklappen–Gemerkt-Letterdoeken met een verhaal. Op -http://aaltensemusea.nl- is ook een boekje over deze tentoonstelling te downloaden met daarin allerlei betekenissen van afbeeldingen op merklappen en de geschiedenis/ontstaan van een merklap.
  Zag dit op internet staan.
  gezellige zondag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. OEEE, Elma voorzichtig hoor !!;-))

  Wat leuk, ook dit weer een leuke lap.
  Niet eerder tegen gekomen, las wel de Margriet in die tijd maar borduurde nog niet.

 3. Berthi, deze merklap kwam me meteen bekend voor !!!
  Ik heb die ook !!!
  Niet door mij gemaakt.
  Die van mij lijkt lang/smal.
  Ligt al verschillende jaren te pronken hier in huis.
  Wil je een foto er van ?

 4. Wat mooi om deze lappen te zien, hiermee bedoel ik oom de lap uit je vorige log. . En wat geweldig dat Elma dit patroon nog heeft. Het is trouwens een erg mooie lap.

 5. ((Gaat hier een nieuwe galerij komen van deze merklappen?))

  Deze merklap van Rianje is heel mooi.

  Groetjes van Jantje

 6. @Annemie F, wat ontzettend leuk dat jij deze merklap ook hebt. Ja, heel fijn als je een foto wilt sturen, die kan ik dan bij deze log plaatsen.
  Dat jouw lap langer en smaller oogt zou kunnen komen door het stof dat gebruikt is.

  @Jantje, neenee, geen nieuwe fotogalerie voor deze merklappen. We houden nu de eer aan Kaatje Eijgensteijn die mag pronken in de fotogalerie!

 7. Wat staat er veel op deze “LAP”” heel leuk.
  Ook fijn die link naar het Museum in Aalten.
  Hopelijk is er veel belangstelling, misschien wat extra aanloop omdat er 21-22-23 ook de COUNTRY FAIR in AALTEN is…nu maar hopen op mooi weer.
  Hannelore zit er ook met haar Spinnewiel voor de wedstrijden, maar die zitten meestal in een grote tent !!

 8. Wat leuk deze reacties!
  Dat het weekblad Margriet deze merklap 2x publiceerde wist ik niet.
  In 1962 ging de bestelling van het telpatroon uitsluitend per briefkaart naar : Margriet, Postbus 422 te Amsterdam. Plak naast de frankeerzegel van 8 cent extra postzegels ter waarde van 95 cent zie ik hier vermeld.

  Is er nog iemand die weet in welk Margriet-nummer van 1962 dit stond?

  Mijn patroon is door het gebruik helaas versleten op de vouwen.
  Kopieren was toen nog niet aan de orde.
  De beschrijving en materiaalijst is goed bewaard gebleven.
  Als stof werd beige linnen geadviseerd.
  Ik gebruikte aida-stof en borduurde over 1 bosje.
  Er is een uitvoerige beschrijving bij wat erop de merklap staat over Prinses Beatrix haar leven.
  Boven waar de bloemenrand ophoudt is het familiewapen.
  Of de twee draken daarin iets zeggen over Drakenstein weet ik niet.
  De draak bij de zeilboot duidt op “de Groene Draeck” en is in donkergroen geborduurd.

 9. Bij het vorige log schreef ik al dat ik nóg een lap had met Beatrix als thema:
  het is déze…Niet door mij gemaakt, maar ooit door iemand……en vast aan mij gegeven om te bewaren. Heb ik dus gedaan …:-)

 10. Berthi, mijn opmerking over een nieuwe galerij was niet serieus bedoeld (vandaar die ((… )). Excuus voor de misverstand.

  Groetjes van Jantje

 11. @Jantje, dat vermoeden had ik al!:-) We moeten niet te veel galeries hebben, want anders raken we het overzicht kwijt!:-)

 12. In mijn verzameling heb ik een kroningslap van Beatrix: 30-4-1980.
  Verder een lap ontworpen door Mies Bloch met de goudenkoets die langs de Hofvijver in Den Haag rijdt. De twee foto’s stuur ik separaat.

 13. @Trijnie, leuk dat er nog koninklijke merklappen bewaard zijn gebleven, ik kijk uit naar de foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *