Huwelijksmerklapje prinses Beatrix en prins Claus


Marian’ne M vond in een oud boek een los vel papier met daarop de afbeelding van het huwelijksmerklapje van prinses Beatrix en prins Claus dat ik gisteren liet zien. Het merklapje is ontworpen door Hanneke van der Huyzen en uitgegeven door de Leidse Textiel Centrale. Of dit nu ook als patroon werd gebruikt, is onduidelijk, maar het is goed mogelijk omdat de afbeelding daar duidelijk genoeg voor is.

Op 5-2-2020 reageerde Ieke van der Huijzen, zus van Anneke, op bovenstaand bericht. Zij geeft de volgende informatie:
‘Het is Anneke (A.M.) van der Huijzen (1941-2019). En zij heeft dit inderdaad ontworpen toen zij als “productmanager” werkte bij de heren Braakman van de Leidse Textiel Centrale aan het Noordeinde in Leiden. Het werd destijds als kant-en-klaar handwerkpakket verkocht aan de bovenbouw van het lager onderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs in 1965. Ik werkte destijds als vakantiewerker daar. Bij mijn weten is het niet speciaal ontworpen voor de Margriet maar het kan zijn dat zij dit van de LTC hebben gekocht om aan hun leden te verkopen.’

21 gedachten over “Huwelijksmerklapje prinses Beatrix en prins Claus

 1. Ik heb het lapje van Beatrix en Claus samen met mijn klas geborduurd.
  Alle meisjes kregen een lapje en ik vond het zo leuk om dat met hen te borduren.
  Met wat hulp mijnerzijds is het bij iedereen afgekomen.Leuk,vind je niet?Hartelijke groet,Anneke*

 2. Grappig hé ! En wat suf dat ik niet eerder op die naam zocht.

  De eerste reaktie is al leuk !!

  EN, de uitnodiging voor ons brei-café ligt al klaar voor de prinses voor als ze weer hier gaat wonen !;-)

 3. Wat leuk dat dit tevoorschijn is gekomen. Mijn schoonzus heeft bij de LTC gewerkt,en ik zal haar eens vragen of ze er meer van weet.In 1966 werkte ze er nog niet,maar ze is niet veel later daar begonnen.
  gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

 4. Heb mijn schoonzus gebeld,en zij is de opvolgster geweest van Hanneke van der Huyzen.Ze dacht,dat Hanneke ook wel eens voor Margriet iets had ontworpen,maar was daar niet zeker van.Hanneke is in 1974/75 naar ZuidAfrika vertrokken om daar met hout te gaan werken.Meer kon ze me niet vertellen.
  groetjes,Truus uit drenthe

 5. @Anneke Broos, wauw, geweldig dat je hier een reactie plaatst en ons laat weten dat je toentertijd met je klas dit merklapje hebt gemaakt en dat iedereen het, al dan niet met jouw hulp, heeft voltooid! Kun je ons vertellen of dit plaatje ook tevens werd gebruikt als patroon?
  Ik ben zeer benieuwd hoeveel van deze merklapjes bewaard zijn gebleven.

  @Marianne’M, erg leuk dat je mij attent maakte op jouw logje over dit onderwerp! Zou prinses Beatrix gaan handwerken…? Ik denk dat ze eerder de draad van het beeldhouwen gaat opnemen!:-) Maar je weet maar nooit…

  @Gerrie, zeker weten!

  @Truus uit Drenthe, nou ja zeg, wat een toeval is dit! Jouw schoonzus die gewerkt heeft bij de Leidse Textiel Centrale. Soms vallen puzzelstukjes vanzelf in elkaar!

  Wat een toeval dat jouw schoonzus ook nog eens de opvolgster is geworden van Hanneke van der Huyzen; de ontwerpster van dit merklapje. Hanneke moest eens weten hoe haar ontwerp opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Misschien dat Hanneke ook wel eens met de computer aan de slag gaat en zo wellicht op een gegeven moment hier terecht komt. Zou leuk zijn. We wachten af.

  Truus, dank je voor deze aanvullende informatie en geniet van een mooi weekend dat voor de deur staat!

 6. Toeval bestaat niet, zeggen ze……Gisteravond was ik op zoek naar een oud handwerkje dat ik nog ‘ergens’ moest hebben liggen.
  Toen ik de laatste doos opende – met toch min of meer vergeten werkstukjes die overal en nergens vandaan komen – kwam ik zeker twee van deze lapjes tegen, plus nog een andere die Beatrix als thema had. En nu vandaag deze log. Hoe kan het……?

 7. @Licia Huizer, haha, die richting lijkt het steeds vaker uit te gaan!:-) Enne… met z’n allen komen we aldoor heel ver! Super!

 8. Berthi, ik denk dat je gelijk hebt dat de prinses gaat beeldhouwen. Maar het aanbod voor de thee blijft staan !;-)

  Zo leuk nu al deze reakties, leuk dat speurwerk.

 9. @marian’ne m, we speuren wat af met z’n allen en het allerleukste is dat we ook veel vinden!

  Het aanbod voor de thee gewoon laten staan. Je weet maar nooit… op een onverwacht moment zou zo maar een mooi theemoment kunnen komen! Tja, en je hebt hier al eens eerder laten vallen dat je geduldig bent geworden. Dat heb je toch van mij geleerd!? (*_*) (*_*) (*_*)

 10. Na het stukje van Josefien te hebben gelezen kwam ik op het idee om ook eens de doos met patronen te gaan bekijken.
  Balancerend boven op de trap kon ik met moeite de zware doos met patronen van de schap halen.
  Een verrassing wat er allemaal in zit. (vanavond ga ik een lijst maken)

  Het damesblad Margriet bestond in 1978 40 jaar, prinses Beatrix werd ook in dat jaar 40.
  Mies Bloch heeft deze merklap ontworpen over het leven van prinses Beatrix.
  Ook al haar hobby’s staan erop.
  Marianne’m breinaalden staat er niet bij, maar als ze het leuke sokje van je gezien heeft wil ze het vast ook leren.
  Bij de uitnodiging moet je maar vast een sokje sturen, die kan de prinses dat aan haar auto- of fietssleuteltje hangen.
  Hopelijk dat ze jullie breicafé komt bezoeken.

 11. Zonet zag ik de reactie van Elma over de merklap, dat het leven uitbeeldt van prinses Beatrix.
  Zo rond 30 april heb ik deze eens opgevist uit mijn doos, want ik heb hem gemaakt als kind in de jaren ’60.
  Op het patroon staat Mies Bloch 1962. Dit patroon werd aangeboden door Margriet
  Is dit dezelfde of doelt Elma op een andere latere merklap?

 12. Rianje@ het patroon en foto uit Margriet er nog even bij gehaald.

  Prinses Beatrix is jarig, ze wordt veertig jaar, net als uw margriet trouwens! Is dat geen uitstekende reden om het beroemde ,,Beatrixkleed,, van Mies Bloch opnieuw uit te brengen. Op veler verzoek heeft Margriet er weer een telpatroon van laten tekenen. Dit prachtige kleed geeft een heel stuk levensgeschiedenis van onze kroonprinses weer. Die draak slaat natuurlijk op het mooie kasteeltje Drakensteyn, waar ze nu nog woont met haar gezin.
  Dit stond bij de foto van het kleed op het middenblad wat twee bladzijden besloeg in Margriet nr. 4 van 1978.
  Het patroon was te bestellen door f 3.75 extra bij te plakken op een briefkaart of door overschrijving op giro 444497 t.n.v Knippatronen, Amsterdam.
  Dit is het zelfde patroon wat weer opnieuw uitgegeven is. Leuk om al deze informatie weer te kunnen vinden

 13. Hallo Berti, Leuk wat van mijn zusje op je site te zien!
  Je info klopt op een paar dingen na. Het is Anneke (A.M.) van de Huijzen (1941-1919). En zij heeft dit inderdaad ontworpen toen zijn als ‘productmanager’ werkte bij de heren Braakman van de Leidse Textiel Centrale aan het Noordeinde in Leiden. Het werd destijds als kant-en-klaar handwerkpakket verkocht aan de bovenbouw van het lager onderwijs en de onderbouw van middelbaar onderwijs in 1965. Ik werkte destijds als vakantiewerker daar. Bij mijn weten is het niet speciaal ontworpen voor de Margriet maar het kan zijn dat zij dit van de LTC hebben gekocht om aan hun leden te verkopen.

 14. @ Ieke van der Huijzen, dank je voor de extra informatie die ik zal toevoegen aan het bericht. Onder de afbeelding staat de naam Hanneke van der Huyzen, de achternaam met een y zonder puntjes en geen Anneke maar Hanneke. Dan heeft de Leidse Textiel Centrale het verkeerd geplaatst. Maar ik ga nu jouw tekst toevoegen zodat de gegevens kloppen.

 15. @Ieke van der Huijzen, je schrijft: 1941-1919. Ik vermoed dat hier iets mis is gegaan. Is haar overlijdensjaar misschien 1999?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *