Kasteel Drakensteyn

Sinds de bekendmaking in 2006 van de op hand zijnde renovatie van kasteel Drakensteyn, wordt er flink gespeculeerd over de terugkeer van prinses Beatrix naar dit landgoed in de gemeente Baarn. Nu Willem-Alexander de zware taak van zijn moeder heeft overgenomen, staat prinses Beatrix niets meer in de weg. Maar, zal zij ook daadwerkelijk terugkeren naar kasteel Drakensteyn of blijft het landgoed bestaan als gasten- en buitenverblijf zoals het nu is?


Een feestelijk merklapje geborduurd in 1966 ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. Op de voorgrond twee bekers, de linker werd speciaal uitgegeven bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus op 10 maart 1966 en de andere beker is in opdracht van Keramiekmuseum Princessehof ontworpen door de Harlingseboys ter gelegenheid van Oranjegoed!, een tentoonstelling over vier eeuwen Oranje-Nassau op keramiek. Op de beker zijn de vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima afgebeeld. Het oudste portret is dat van Maria Louise van Hessen Kassel, moeder van prins Willem IV en stammoeder van ons vorstenhuis. Zij is de voormalige bewoonster van het stadspaleis Princessehof in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden, waar nu het Keramiekmuseum is gevestigd. De achtergrond is gebaseerd op een ornamentpatroon van een Japanse Satsumavaas (collectie Keramiekmuseum Princessehof), die in 1923 bij het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina is gemaakt. Deze fraaie beker kreeg ik vorige week woensdag in Leeuwarden cadeau van MarinaR. Zal het koninklijk paar, dat morgen de provincie Friesland bezoekt, ook zo’n mooie beker in ontvangst mogen nemen?

4 gedachten over “Kasteel Drakensteyn

 1. We blijven in koninklijke sferen .
  Ik hoop van ganser harte dat Beatrix nog mooie jaren mag beleven in Drakensteyn .Het huis waar zoveel moois is gegroeid . Er zullen heel wat dierbare herinneringen voor haar bewaard zijn gebleven
  Zou er nog een boek van haar komen , zoals haar Oma voor ons achterliet ?
  Wat zou dat mooi kunnen zijn . Haar eigen verhaal en niet van anderen die al zoveel schreven . Gaat ze misschien borduren zoals Overgrootmoeder Emma ?
  Ik heb op een tentoonstelling in den Haag ooit lang geleden prachtig geborduurde kussens bewonderd gemaakt door koningin Emma .
  Heb informatie her en der gevraagd waar zijn de kussens ondergebracht , er kon nooit een goed antwoord gegeven worden .
  Koningin Emma was ook een bijzondere toch kwieke vrouw , graag gehuld in veel kant . Al kwam ze er niet aan toe haar kind zelf te voeden , zoals we onlangs konden horen van een kleinkind van de min die aan het hof kwam om haar taak van voeden op zich te nemen .
  Ik ben helemaal op dit rustmoment aan het verdwalen in koninklijke perikelen

  We wachten dus maar af of Beatrix naar haar eerste eigen nestje terug zal keren
  Misschien blijft het jonge koninklijke gezin met hun kinderen voorlopig wel liever in Wassenaar

  Het huwelijks merklapje ziet er feestelijk uit
  Herinneringsbekers die kregen of kochten we vroeger ook , maar dat is hier bij mij niet meer te vinden . Ik,meen dat ik nog een lepeltje heb met een kroontje , dat was waarschijnlijk te koop in de hof winkel van tijdschrift Vorsten .
  Berthi je net gekregen beker vind ik prachtig en wat hoort er veel verhaal bij
  De kleur en achtergrond is ook zo mooi .
  Het blijft zeker een pronkstuk en je zult er wellicht geen slokje uit drinken .

  ik ben benieuwd of het paar volgende week een bliksem bezoek zal brengen aan mijn geboorte dorp . Het is mij verteld , ze gaan naar Twente en Salland .
  Ik wacht maar af , maar eventueel ben ik dan voor niemand bereikbaar
  Wat denk je vooral kijken naar bekende plekjes die zijn er maar weinig meer voor mij . Ik wil natuurlijk graag even zoals het was van vroeger zien

 2. Wat leuk dat je deze beker kreeg in Leeuwarden.
  Heb nog een glas van Beatrix en Claus van hun trouwen.Dat werd toen op de scholen uitgedeeld-volgens mij heb ik geen beker.
  Maar denk wel dat ze terug gaat naar Drakesteijn.Mijn dochter en haar as(toen) waren daar in december aan het wandelen,toen ze tegen kilometers hoog hekwerk aanliepen.Overal camera’s en borden.
  Als ze nog maar gelukkige jaren mag hebben met hobbies en kinderen en hun gezinnen,maakt het niet uit waar ze woont.
  Zag bovenin in je balk heel veel interressante artikelen-sorry,dat ik me daar niet eerder in verdiept heb.Had de pronkrol aangeklikt en ben toen ook naar andere onderwerpen gegaan.Wat een schat aan informatie en onderwerpen staat daar–dankjewel voor het doorgeven.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 3. Nog even zag ik het koninklijke bezoek aan Haarlem , het laatste stukje van deze week . Een werkweek van 8 uren en nog 20 minuten overwerk , alles liep uit .
  ik word al moe van het kijken en ben blij dat er voor mij ook een vrij weekend voor de deur staat . . . . ! Toch wil ik nog graag even de groet van marine en luchtmacht zo meteen even zien , het zal ook wel een snel spektakel worden .

 4. @Gerrie, ik verwacht eerder dat prinses Beatrix de draad voor het beeldhouwen gaat opnemen!:-)
  Ik meen dat Willem-Alexander in een interview heeft aangegeven dat hij met zijn gezin niet gaat verhuizen. Dit zal er vast mee te maken hebben dat hij slechte herinneringen heeft aan de verhuizing uit zijn jeugd toen zijn moeder koningin werd. Willem-Alexander was liever op Drakensteyn gebleven.
  Om eerlijk te zeggen ben ik de draad kwijt wat de bezoeken van het koninklijk paar betreft in Nederland. Ze brengen zoveel bliksembezoeken in een korte periode! Ik heb het vermoeden dat ze hun tournee bijna hebben afgerond. Alleen nog Zeeland, Zuid-Holland en Flevoland???

  @truus uit Drenthe, leuk dat jij een glas hebt van hun huwelijk. Ik ken het niet. Wie weet is het wel heel zeldzaam. Dus, zuinig op zijn.

  Grappig om te lezen dat je nu de donkerblauwe balk hebt ontdekt op dit blog!Tja, en dan ben je wel even zoet om alles te lezen!:-) En dan nog alles uitvoeren!:-)

  @Gerrie, het gaat allemaal zo snel. Heeft misschien ook met de tijd te maken waarin we nu leven, alhoewel je steeds vaker leest over onderwerpen als rust, reinheid en regelmaat… We verlangen weer naar de regelmaat en rust in ons leven! Het wordt ook de hoogste tijd, is mijn mening. We kunnen niet aldoor blijven doorgaan in een sneltreinvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *