Merklap Kaatje Eijgensteijn 1836 anno 2013 – Maria, Marcella en Petra

Bij mijn nieuwe boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam is het patroon toegevoegd van de merklap die Kaatje maakte in 1836 in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Al enige tijd zijn er drie nieuwe versies geborduurd van deze merklap! Ik kan ze nu laten zien op dit blog omdat nu ook de nieuwe fotogalerie is toegevoegd.


Maria borduurde op 19-draads Italiaans kerklinnen waardoor de merklap de afmeting heeft gekregen van 24,5 cm breed en 25 cm hoog. Maria borduurde als afsluiting onderaan de merklap: MBvC anno 2013.


Marcella gebruikte 22-draads linnen zodat haar Kaatje merklap iets kleiner is geworden dan de lap van Maria, namelijk bijna vierkant van 22 x 22 cm. Marcella heeft voor de afwerking een open zoompje gekozen. De initialen MK en het jaartal 2013 borduurde Marcella als afsluiting van de rij met kronen. Marcella heeft op haar blog meerdere logjes geschreven over het borduren van deze merklap. Je kunt ze hier, hier, hier en hier lezen.


Petra borduurde haar Kaatje lap op 16-draads linnen en de afmeting is ongeveer 28 x 27 cm geworden. De initialen PG en het jaartal 2013 zijn geborduurd aan het einde van de eerste, tweede en derde rij. Petra heeft de merklap laten inlijsten. Het eindresultaat kun je hier bekijken.

Petra: ‘Jouw boek is super interessant om te lezen
… én samen met een echt merklapje geeft het nu een tastbaar tijdsbeeld van Kaatje!
… heb het met erg veel plezier geborduurd!’

Prachtig zijn de nieuwe Kaatje merklappen geworden en deze verdienen een plekje te krijgen in een galerie. Vanaf vandaag is deze online. Je kunt in de donkerblauwe balk klikken op projecten, daarna klikken op Fotogalerie Kaatje Eijgensteijn Merklap-project en vervolgens op de kleine afbeeldingen van de merklappen om een grotere afbeelding op het beeldscherm te krijgen. Als je een grote afbeelding voor je hebt, dan kun je vervolgens rechtsboven op deze merklap klikken – waar je een > ziet staan – en verdergaan naar de volgende merklap. Het wijst zich vanzelf. Om direct bij de fotogalerie te komen kun je deze link gebruiken.

Heb jij misschien ook de merklap van Kaatje gemaakt of ben je er mee bezig, zou je mij dan een foto willen sturen zodra de lap af is? Het lijkt me erg leuk om de fotogalerie van de Kaatje merklappen zo compleet mogelijk te krijgen. Heb je mijn e-mailadres niet meer, stuur me dan eerst een berichtje via het contactformulier dat rechtsboven op dit blog is te vinden.

12 gedachten over “Merklap Kaatje Eijgensteijn 1836 anno 2013 – Maria, Marcella en Petra

 1. Gefeliciteerd , dames van dit mooie project !
  Zo snel al dit prachtige resultaat zo kort na het verschijnen van Berthi,s boek .
  Dat er uit dit prachtige boek alweer iets moois geboren is
  Berthi die al een galerie geopend heeft , daar kom ik op een later tijdstip plechtig binnenstappen .
  Berthi dit zijn voor jou echte bekroningen ! !

 2. Wat zijn de handwerksters toch een ijverig volkje, Super mooie merklappen geworden. een mooi hand allemaal. , Basje

 3. Ik moet me helaas bij Jeanny aansluiten ..maar geniet alvast van de andere nijvere borduursters.

 4. @Jeanny, ontzettend leek als jij Kaatje ook gaat borduren! Mijn begin is er … slechts twee rijtjes tot nu toe, het wil nog niet lukken met de tijd!

  @Gerrie, Kaatje verdiend absoluut een fotogalerie!

  @Annelies, dit is echt super en dat al zo snel na het verschijnen van mijn boek! Ik weet waar ik al die jaren voor heb gewerkt, en niet alleen hoor! Vergeet al het archiefonderzoek niet dat Peter heeft gedaan, Loes de Kleuver die de patronen heeft gemaakt, de leescommissie, de tekstredactie, de fotograaf, de vormgeefster en ga zo maar door. Een heel goed team!

  @Basje, de handen van de handwerksters zijn altijd in beweging!

  @Licia Huizer, komt goed!

 5. Wat leuk om deze merklappen uit je boek te zien!En jij weer een galerie erbij-dat het maar vol mag worden met Kaatjes merklappen.
  Wil het ook nog eens maken,maar eerst net als anderen,ligt er nog werk te wachten.Ook de merklap uit het boek van het Fries Museum-Letter voor Letter- ligt hier te wachten.
  Dus maar eerst genieten van de Kaatjes die anderen borduren.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 6. @Truus uit Drenthe, het heeft geen haast hoor. De fotogalerie blijft altijd open en dit is per slot van rekening geen klein merklapje dat je even tussendoor borduurt. Kaatje vraagt meer tijd.

 7. Oh Berthi, wat leuk om de verschillende uitvoeringen van het merklapje van Kaatje zo naast elkaar te zien. Ieder vindt, zo te zien, een eigen oplossing om aan te geven dat het om een kopie gaat van het origineel. Maar wat me nu pas opvalt is dat Marcella onder de middelste kroon de initialen van haar echtgenoot heeft geborduurd in plaats van de initialen ACR, hahaha! Ik zal het maar niet aan ‘mijn’ Hans vertellen want dat geeft maar scheve ogen ☺

 8. @Maria, wat een prachtige ontdekking van je! Marcella heeft hier tot nu toe niets over vertelt, voor zover ik weet. Misschien wel bewust om zo af te wachten wie de eerste persoon zal zijn die de initialen HVO gaat ontdekken. Maar ja… ik ken je inmiddels een beetje, en weet dat jij een zéér scherpe blik hebt en alles ziet! Daarom zitten er nu ook geen fouten in mijn boek!

  Is het een idee om een speciaal merklapje voor jouw Hans te maken?:-)

 9. Net ook nog even het Merklappenboek er bij gepakt en nog eens goed gelezen en bekeken. Kaatje 14 jaar oud toen ze deze merklap af had.
  Ze moest eens weten dat haar merklap nu weer geborduurd wordt.
  Heel veel bewondering heb ik voor de dames die ook zo heel fijn kunnen borduren, alleen is nu het aantal draden van de stof in de lengte en de breedte nu meestal gelijk.

 10. Goed opgemerkt, Maria, of had ik het aan jou verklapt? 🙂
  Mijn Hans wilde graag ook een kroontje en deze was op dat moment nog beschikbaar. Raadsel opgelost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *