Antieke quilts van An Moonen


Er is zoveel moois te beleven in ons land waardoor ik de laatste tijd dan ook behoorlijk door Nederland zwerf! Vandaag was ik wederom onderweg en wel naar Huize Vredenburg in Westervoort voor een geweldig symposium, georganiseerd door An Moonen. Zeer boeiende sprekers, lekkere koffie met iets lekkers en na afloop ook nog een drankje en eten. Een topdag! Heel veel dank, An!

Dit symposium werd niet zo maar georganiseerd. Tot en met 23 juni 2013 kun je de collectie antieke quilts van An bewonderen in Huize Vredenburg. Een aanrader! Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Maandag- tot en met donderdagmiddag op afspraak voor groepen vanaf 10 personen. Westervoort is per trein te bereiken en parkeren iets verder dan Huize Vredenburg bij Sports Planet.

An Moonen heeft een blog die je hier kunt vinden.

7 gedachten over “Antieke quilts van An Moonen

 1. Lieve help…alweer op pad en ook niet naast de deur.
  Maar wel erg leuk geweest denk ik…nu onderhand aanstalten maken voor Goes ?? tot dan. !!

 2. Een stralende An Moonen voor een prachtige antieke Quilt .
  Een quilt met bekend patroon , zoals An zelf in haar boeken beschrijft gemaakt van zeshoekjes . tegenwoordig meestal hexagon genoemd . En soms nog wel eens veranderd in heksjes . Het is zo.n geliefde techniek , waar je weinig voor nodig hebt en het is zo,n leuke bezigheid , waar je al snel routine in krijgt .
  Toen patchtwork opnieuw begon op te leven in Nederland waren deze zeshoekjes misschien wel het meest bekende patroon .Er verschenen wat kleine boekjes met beschrijvingen en leuke ideetjes , vooral om kleine cadeautjes te maken .
  Ik ben even in m,n boekenkast gedoken en heb het boekje LAPJESWERK patchwork van Snoep-Binger en Nel Rol open geslagen , uitgave 1967
  uit de serie Goed handwerk ( tegenwoordig textiel plus ?)
  Ik lees een regel , als in onze tegenwoordig jachtige tijd een lappendeken wordt bekeken , klinkt daarbij dikwijls de verzuchting , “Wie heeft er nu nog tijd voor zulke dingen ?” In 1967 sprak men al over een jachtige tijd . . . . !
  Destijds was ik al erg gelukkig met m,n aankoop
  De volgende grote stap was de beide bekende boeken van Everil Colby patchwork en Quilting te kopen en zo groeit de collectie en vooral de liefde voor de antieke quilts die vaak in al hun eenvoud toch zoveel pracht uitstralen
  En nu zijn er de boeken van An Moonen bijgekomen
  Wanneer ik blader in Quilts een Nederlandse traditie , zie ik op pagina 133 een zeshoekjes Quilt gemaakt door Cruys Voorbergh ( pseudoniem voor Ernst P.C.van Vrijberghe de Coningh , 1898 -1963) te Amsterdam 1920
  Naar ik meen is deze Quilt tentoongesteld geweest in het Haags Gemeente museum .
  Het was tijdens de grote manifestatie over Sitsen in samenwerking met het Gemeente museum en het Openlucht museum in Arnhem .
  Ik heb met veel bewondering de Quilt bekeken gemaakt door de man die mij zoveel prachtige en interessante uurtjes had bezorgd op vele Donderdag middagen op de radio in een tijd dat ik aan huis was gebonden .
  Zijn stem en de onderwerpen . Als ik mij goed herinner had hij ook een collectie oude kleding en is dat niet een eerste begin geweest van het kostuum museum , dat later opging bij het Gemeente museum ?
  Ik zou zeker geen uitzending overslaan . Het was een bijzondere man met veel kunde over textiel en borduurwerken . Hij heeft meen ik een cursus in Londen
  gevolgd . In een van de boekjes Van Snoep – Binger las ik dat hij op het toneel wachtend op het moment dat hij op moest opkomen altijd bezig was met lapjes werk Zo kunt je overal bezig zijn zodat er uit kleine lapjes iets moois mag groeien .

 3. Helaas niet aanklikbaar voor het juiste artikel , heb ik een foutje gemaakt het kan soms om een puntje gaan . . .
  Inmiddels heb ik gelezen dat inderdaad de begin collectie mode van Het Gemeente museum in den Haag (voorheen in het Bredius Museum ondergebracht ) is begonnen met de collectie van Cruys Voorbergh
  Zijn verzamelingen Klederdrachten gingen naar het Openlucht Museum in Arnhem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *