Afsluiting zoektocht Friese merklap 1786


Op de Oostersingel 8 in Leeuwarden bevindt zich Museum Pakhuis Koophandel. Een museum met oldtimers, collectie oude treinen en radio’s, en handwerk/textiel dat beheert wordt door Mayken Geersing. De afgelopen maanden verzamelde Mayken meer dan twintig nieuwe Friese merklappen 1786 anno 2011, 2012 en 2013 bij elkaar. Deze zijn nu te zien in het museum. Gistermiddag mocht ik de opening doen. Mijn openingswoord kun je hier lezen. Het bevat de zoektocht naar de originele Friese merklap 1786 die in de commercial van Douwe Egberts met Doutzen Kroes heel kort in beeld is. Na een lange weg is de originele merklap gevonden en die is nu óók te zien in Museum Pakhuis Koophandel. Het Zuiderzeemuseum heeft de Friese merklap 1786 zo’n half jaar in bruikleen gegeven. Heel bijzonder!


Dan nog iets heel speciaals! Vorige week stuurde ik Elza Metzelaar, de dochter van Jane Metzelaar-van Schaik, een e-mail. Wat bleek? Elza, die in Amerika woont, was net aangekomen in Nederland. Het zou toch geweldig zijn als Elza samen met haar 87-jarige moeder die mede-tekenares was van het patroon van de Friese merklap 1786, aanwezig kon zijn bij de opening van de expositie Merklapverhalen. Dinsdagochtend kreeg ik een berichtje waarin Elza schreef dat ze samen met haar moeder naar Leeuwarden zou komen! Waanzinnig!


De afsluiting van de zoektocht naar de Friese merklap 1786 heeft dus een fantastisch einde gekregen: een expositie met de nieuwe serie Friese merklappen 1786, aangevuld met de originele Friese merklap 1786, en gistermiddag het bezoek van Jane Metzelaar-van Schaik samen met haar dochter Elza! Eind goed, al goed!


Hieronder op de foto zie je de regenboog Friese merklap 1786 van Gietie Hospes-van de Veen. Zij maakte maar liefst vier nieuwe Friese merklappen 1786. Allemaal verschillend van kleur en stof. Het is schitterend om alle nieuwe merklappen bij elkaar te zien, absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze expositie en met de trein ben je er zo!In de museumwinkel zijn er behalve kaarten, patronen, deze agenda, ook mijn nieuwe boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam te koop.

41 gedachten over “Afsluiting zoektocht Friese merklap 1786

 1. Wat een prachtig verslag !

  Berthi je hebt een lange treinreis moeten maken , maar dit was het helemaal waard .
  Opnieuw mag je zo,n mooie afsluiting beleven van een bijzonder project .
  Je hebt heel wat borduursters bezig gekregen .
  Je blog verdiend een gouden kroontje , hier worden schitterende plannen geboren !

 2. Bedankt Berthi voor je mooie openingsverhaal erbij, ik ga het uitprinten en achterop m’n merklap plakken, zodat mijn nageslacht ook nog weet van jullie bijzondere zoektocht.
  Maar voorlopig heeft de merklap een mooie plek op de tentoonstelling.

 3. Het is en blijft een bijzonder verhaal over een bijzondere merklap met een heel bijzondere finale!

 4. @Gerrie, het was zeker een lange treinreis waard! Het is een prachtige afsluiting van de zoektocht naar de Friese merklap 1786!
  Tja, als ik nu even terug denk dan heb ik al toch al aardig wat projecten gedaan de afgelopen jaren. Zoals exposities, internetprojecten, artikelen schrijven waaronder de speciale uitgave van 60 jaar bevrijding, zoektochten, boekje en boek schrijven. En dan nog mijn blog bijna dagelijks bijhouden. Ik verveel me niet!:-)

  Mmmmmm, een gouden kroontje… is wel erg mooi, maar wel erg luxe!

  @Lies, heel goed idee van je! De zoektocht heeft veel tijd gekost en heel veel borduursters hebben inmiddels deze lap geborduurd waardoor het jammer zou zijn als dit verhaal verloren gaat. Vandaar dat ik ook bewust mijn openingsverhaal hier publiceer.

 5. Net als Lies heb ik je openingswoordje uitgeprint. Dat komt bij het patroon van deze bijzondere lap!!
  Wat een mooie finale van het DE-merklap verhaal!

 6. Leuk Berthi mooie foto’s van moeder en dochter, het was een mooie afsluiting van een bijzondere zoektocht. Groetjes en leuk om je weer even te spreken.
  Elza.

 7. Wat een bijzondere tentoonstelling met geweldige merklappen! Je openingswoord ga ik ook uitprinten,want dat hoort bij deze merklap–een heel mooi verhaal.Zo leuk,dat Moeder&dochter er ook waren!
  Maar wat ik mij nog steeds afvraag-heeft DE ook gereageerd op deze merklap?
  Berthi,dankjewel voor deze geschiedenis en merklap die je ons laat zien.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 8. @Ine, stuur jij een foto als jouw lap klaar is? De kleur die jij gebruikt is ook zo mooi!

  @Elza, absoluut!

  @Truus uit Drenthe, het was voor mij heel speciaal dat de dames Metzelaar erbij waren. Een mooiere afsluiting van de zoektocht was niet denkbaar! Gewoon super!

  Douwe Egberts laat helaas niets horen! Zijn ze Oost-Indisch doof…

 9. Berthi, dat spreekt vanzelf!!!
  Als de mijne klaar is krijg jij een foto.

 10. Wat een commercial niet teweeg kan brengen. Heel bijzonder en deze tentoonstelling is dan ook echt de kroon op het geheel.

 11. Indrukwekkend!!!! EN wat geweldig dat dit hoge bezoek aanwezig kon zijn!!!
  Ik heb het geluk dat het bij mijn werk om de hoek is, 100 mtr lopen…..dus in de pauze maar eens tijd maken om te gaan kijken.
  Dank voor de tip Berthi!

 12. Wat een mooi verhaal .Ik kan me voorstellen dat je daar al die uren in de trein voor over hebt gehad. Een mooie afsluiting van de zoektocht naar de Friese merklap met een prachtig resultaat.
  Bedankt voor het mooie verhaal en de speurtocht.

 13. Wat een prachtig verhaal, ik heb het vanaf het begin gevolgd dus eigenlijk wil ik dan ook naar die tentoonstelling (bij mij vandaan toch ook 3,5 uur haha)
  En wat super leuk dat Jane Metzelaar-van Schaik en haar dochter Elza er ook waren. Echt top. Misschien ga ik hem ook wel borduren, ik heb het patroon toen meteen gedownload, een kerstversie misschien………? Bedankt voor al je werk in deze en fijn weekend.

 14. Wat een mooi verhaal, dat moet voor Jane en Elza toch ook een bijzondere dag geweest zijn, wat geweldig dat ze juist in het land was.
  Ik denk dat er nu weer nieuwe borduursters zijn die zin krijgen om deze lap te maken…en zo blijft het maar doorgaan !

 15. wat een prachtwerk……..je speurtocht is zeer de moeite waard geweest

 16. Ik heb genoten van alle verhalen over deze mooie Merklap.Met een super afsluiting Berthi.

  Dank voor iedereen die hier aan mee gewerkt hebben.

  Berthi jij in het bijzonder, en er zal nog zeker een vervolg komen.

  Ik ben zo druk geweest,met van alles kom nergens toe. Af en toe een verhaal hier en daar lezen.Is alles en mail lezen.

  Lieve groetjes Berthi tot ziens wie weet waar. José

 17. Dank je wel Berthi! Wat heerlijk zo’n dag voor deze 2 vrouwen. groeten anneke landeweer.

 18. Berthi, het was een hele mooie middag in Leeuwarden. En wat een prachtige afsluiting van de raadselen rond de Friese merklap. Ik heb de reacties van de zoektocht van twee jaar geleden op je blog nog eens gelezen en dan is het zo leuk om nu het resultaat te zien van al het speurwerk. En dat de originele merklap nu ook nog in Leeuwarden hangt, maakt het helemaal af. Voor een ieder die alles wil zien; zou ik zeggen, ga deze zomer een dagje naar Leeuwarden naar dit mooie museum.
  Hartelijke groet Margriet

 19. Nu een beetje druk,later meer.
  Eén advies, probeer deze zomer naar de tentoonstelling te komen.
  Je zult er geen spijt van krijgen.

 20. Net al heel ver doorgedrongen tot het hoofdkantoor van Douwe Egberts.
  Na vele malen het verhaal te hebben verteld kreeg ik een antwoordapparaat , deze persoon was afwezig tot? kon ik niet verstaan. Druk 1 enz. na toets 4 werd er gezegd: Helaas hebben wij U niet kunnen helpen, probeer het later opnieuw.

  Heb ook verteld dat er nog 1 schakel ontbrak aan het zeer uitvoerige verhaal en dat was Douwe Egberts.

  Volgende week waag ik een nieuwe poging en hoop dan weer een stapje verder te komen.

 21. Hier ben ik weer, kon het niet laten om nog een poging te wagen.
  Nu was mijn verhaal nog vers en kreeg dezelfde mevrouw aan de lijn en heb nu de afspraak gemaakt dat ik woensdag weer zal bellen dan is er een mevrouw die het hele bedrijf kent aanwezig is.

 22. Hallo Berthi en andere dames,
  Wat leuk om te ontdekken dat er al zoveel van deze mooie lappen zijn gemaakt. En zeker heel erg leuk dat mevr. Jane Metzelaar ook aanwezig was bij de opening. Zij zal in 1975 nooit gedacht hebben, dat zo’n 35 jaar later er zoveel belangstelling voor is. Een mooi openingswoord. Er staat echter wel een omissie in…. De zoektocht is begonnen op 17 december 2010, met een mail naar DE, nadat de vraag op het prikbord was gesteld: “” wie, wat en waar “”. Het heeft inderdaad toen heel wat tijd gekost al die musea in het land waar hij eventueel vandaan kon komen aan te schrijven en bellen. Pas op 14-2-2011 kreeg ik van het reclame bureau het adres en tel.nr van de eigenaresse van de lap.Uiteindelijk was het zo’n verrassing dat er gegevens in een enveloppe in jouw werkkast lagen. Geweldig en inderdaad een fantastisch slot.
  Voor alle dames die hem nog willen maken of al gemaakt hebben, ik wens jullie succes met deze mooie lap, die je geheel in eigen kleur kunt samenstellen. het is echt een plaatje aan de wand.
  Wens jullie en heel fijn weekend,
  Cathrina

 23. Elma…ik hoop dat je Succes hebt bij D.E. ik heb indertijd ook al verschillende mails gestuurd , steeds als ik een adres onder ogen kreeg een poging gedaan, nooit wat gehoord,,,,MAAR WIE WEET ,,nu met zoveel foto’s en een heuse tentoonstelling kunnen ze er haast niet meer omheen .

 24. beste berthi
  gelukkig weer goed thuis gekomen. nogmaals hartelijk dank voor je opening. inmiddels zijn er 30 douwe egberts lappen in het museum te zien. naast alles wat er nog meer is is dit toch wel bijzonder. dan zijn er 2 douwe egberts lappen terug gevonden in de kringloop winkels en natuurlijk de lap van tante geertje die te zien was in de reclame en tenslotte de originele lap. en wie weet volgen er nog meer want als iemand nog een lap klaar heeft deze kan er altijd nog wel bij . de tentoonstelling staat er nog wel even mayken

 25. Wat een geweldige reacties allemaal! De Friese merklap 1786 heeft heel veel losgemaakt en dat het dan zo’n mooie afsluiting heeft, is echt super! Wie had dat allemaal verwacht… Ik niet!

  @Cathrina, het allereerste stukje waar jij over schrijft was bij mij niet echt bekend. Mijn verhaal begint dan ook bij de mail van Elza Nak. Ik weet hoeveel werk het is om iedereen te bellen en te vragen of zij de merklap in hun collectie hebben. Jij had zelfs ook het Zuiderzeemuseum gebeld, maar kreeg te horen dat zij de bewuste merklap niet hadden. Maar… ik kon ze het juiste inventarisnummer geven van deze merklap en toen ging het balletje aan het rollen. Tja… als ik niet de ingeving van de inventarislijst had gekregen die ik in huis heb, dan was de originele merklap misschien wel nooit naar boven gekomen en hadden we nu ook niet zoveel prachtige nieuwe Friese merklappen 1786 gehad. Al met al, heel verrassend hoe iets kan verlopen!

  @Mayken Geersing, geweldig, al meer dan 30 merklappen! Het is allemaal heel bijzonder en speciaal!

 26. Wat een geweldig eind van deze oude merklaptocht
  wat een geluk dat die mevrouw net in Nederland was ook nog
  hartstikke mooi dat er 30 exemplaren hangen zeg,
  waaronder de mijne, …. errug leuk
  een kroon op t werk van de speurders…

 27. Berthi,
  Intuitie is een fantastisch iets. Een celletje in je brein of elektrische ontlading, wie weet wat het is mag het zeggen. Heel vaak doen we er niets mee, maar gelukkig 2 jaar geleden jij wel.
  Dat DE met deze aktie nooit iets heeft gedaan, is voor mij een raadsel. Ze zijn vaak genoeg benaderd. Waarschijnlijk is het door het los splitsen van Sara Lee, de beursgang en daarna de verkoop van DE, aan hun aandacht ontsnapt.

  Al met al heeft dit verhaal heel veel mensen veel plezier bezorgd en daar gaat het om. Mijn lap zal niet eerder af zijn dan einde van dit jaar (denk ik). De kleuren die ik gebruik zijn die welke op dit blog staan, dus geen verrassingen zoals de Regenboog-lap. Wat is die leuk.
  Ik dank je nogmaals voor alle tijd, niet ieder project eindigt zo fantastisch als deze.

  Allemaal fijn weekend en geniet van het mooie weer.
  Cathrina

 28. @Cathrina, weet je wat ik nu zo leuk zou vinden van Douwe Egberts? Als ze een kop en schotel zouden uitgeven met een detail of meerdere details van de Friese merklap 1786.

  Stuur je me een foto van je merklap als die af is? Ik vind dat jouw lap absoluut niet mag ontbreken op mijn blog.
  Elke nieuwe Friese merklap 1786 is prachtig, of deze nu gemaakt is in de kleuren die ik heb gekozen of de originele kleuren of een eigen samenstelling, het maakt niet uit. Het idee alleen al dat er zoveel borduursters enthousiast borduren is fantastisch en de absolute finale zou van Douwe Egberts kunnen komen…

 29. Berthi, dat zou helemaal geweldig zijn…
  Zal eens zoeken om er achter te komen waar de directeur is…
  Dat een van hun reclamecampagnes zoveel indruk/ophef heeft gemaakt, kan toch niet zomaar weggeschoven worden? Denk dat ik al weet wat te doen…
  Fijne zondag..
  Cathrina

 30. En dat allemaal door een reclame spotje. Jammer dat DE niets van zich laat horen. Maar de merklappen blijven mooi.

 31. Een super verhaal, geweldig zoveel doorzettingsvermogen en energie. Nu een prachtig produkt om trots op te zijn. Ik hoop dat dit project een vervolg kan krijgen in samenwerking met Douwe Egberts en anderen inspireert!

 32. Berthi,
  vandaag gesproken met een dame van DE Master Blenders..
  heb haar het een en ander over de tentoonstelling en de 2,5 jaar vertelt. Zal haar wat info sturen o.a. het adres van dit weblog.
  Zij gaat contact opnemen met DE Nederland en we gaan afwachten wat er verder gebeurd.

  fijne avond
  Cathrina

 33. Het was een hele bijzondere dag voor zowel mijn moeder, als voor mij. Pas later in de auto drong het helemaal tot haar door dat haar werk zoveel anderen plezier had gegeven. Ik denk dat er weinig mooier is om op terug te kijken dan eer voor je werk en zo voelde Mam het. Ik stuur, zodra het mogelijk is, fotos van de andere merklap die zij uitgetekend heeft en gemaakt heeft voor mijn andere broer.
  Veel liefs aan allemaal,
  (de andere) Elza

 34. @Elza Metzelaar, dank je voor de mooie woorden. Wij vonden het met z’n allen zo mooi dat jij er samen met je moeder was. Een prachtige en geweldige afsluiting van de zoektocht!

  Ik ben benieuwd naar het andere patroon! Geniet nog van een mooie tijd in Nederland!

 35. Wat laat….maar eindelijk weer eens gelegenheid om achterstallige berichten te lezen.
  Mooie afsluiting van de merklappensaga. Wat goed dat de dames Metzelaar er bij konden zijn!

 36. Goedenmiddag allemaal,

  Vandaag telef.contact gehad met een heel vriendelijke aardige dame van DE.
  Zij heeft Berthi’s email adres, wat er nu volgt is afwachten.
  DE had geeeeeeeen idee hoe deze reclame leefde in de borduurwereld. Wel meldde deze mevrouw dat zij verleden jaar al eens gemaild of gesproken heeft met Jacqulien Bloem.

  vr gr Cathrina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *