Rust – Reinheid – Regelmaat


Florence Nightingale noemt in haar boek Notes on Nursing zes punten waarop men moet letten voor een goede gezondheid:
* Licht en lucht
* Eten en drinken
* Slapen en waken
* Beweging en rust
* Afscheiding en uitscheiding
* Gemoedsbewegingen
In Nederland werd dit vertaald naar Rust, Reinheid en Regelmaat. Deze lijfspreuk wordt een nieuwe trend!

Illustratie: Leoniek Bontje

10 gedachten over “Rust – Reinheid – Regelmaat

 1. Och Florence Nightingale , ik heb nog een aardig boekje over haar .
  Dat kregen we op onze eerste viering destijds ingesteld , van de dag der verpleging op de 12e Mei . Wat een prachtige dag buiten bij het hoofdgebouw , iedereen die van zijn of haar afdeling kon vrijmaken was aanwezig .
  Weet ik weer even het jaar niet , ongeveer in 1965 denk ik . Mijn denktank werkt nog aardig goed , want een arts met zijn vrouw samen die nog maar net uit Indie was gekomen om bij ons als internist te gaan werken. had de leiding in handen .

  Nog maar net heb ik zitten zoeken waar mijn Florence lepeltje gebleven is
  Heb ik dat ook op zo,n dag gekregen of gekocht natuurlijk ten bate van een goed doel denk ik .
  ik zou het jammer vinden als het is zoekgeraakt .
  Onze hoofdzuster verkocht eens lepeltjes met het verplegings insigne afgebeeld voor bijstand aan oud verpleegsters waar nog geen pensioen regeling voor was
  Toen we thuis enkele jaren verpleging nodig hadden dronken de zusters wel eens een kopje koffie of thee en wat vonden ze het leuk waneer ik hen dan een passend lepeltje bij het kopje had gelegd .
  Er moet nog ergens bij ons oude paviljoen een insigne verloren zijn door onze hoofdzuster . Tegenwoordig wordt er geen insigne meer gedragen
  Laatst was ik er nog even om rond te kijken , het hoofdgebouw is nog in tact en het paviljoen .waar ik ooit begonnen ben en ook intern gewoond heb staat er nog .
  Onlangs is onze minister president een nachtje met de politie op stap geweest in Leidschendam-Voorburg , waar hij ook een kliniek bezocht voor moeilijk opvoedbare jonge lui .Toen dacht ik nou hij was hier vlak bij , ik kan vanuit het keuken raam op dat nieuwe gebouw uitkijken er is een gracht omheen gelegd zodat ze minder makkelijk kunnen ontsnappen .
  Ik had het er moeilijk mee dat alles zou veranderen , ik heb er zolang gewerkt met veel genoegen en heb er heel wat geleerd en mensenkennis opgedaan
  De kerk staat er nog wel maar moet misschien ook nog eens verdwijnen .
  Er hangen nog borduurwerken gemaakt door mensen van de therapie afd van de zus van de directeur , van o,a de wonderbare visvangst .
  Ik was weer even aan de wandel en ben gelukkig niet verdwaald

  Mooi rijtje wijze woorden , we proberen ernaar te leven en soms glijden we wel eens uit . . .

 2. @Gerrie, weer zo’n mooi verhaal van je. Ik was even met je terug in de tijd, en nog eens niet zo erg lang geleden. Wat is er dan toch veel veranderd in een relatief korte periode.

 3. Hoe kom je erbij om dat precies nu te publiceren…ben net een ochtendje in het Diagnostisch Centrum Rotterdam geweest en je begrijpt het al RUSTIG aan doen !! rik in mn rug gehad , kijken wat het doet, !!

 4. o, er moet nog een P voor rik (in zeeland is rik je rug dus wat dat betreft klopt het wel.

 5. Oh ben ook weer helemaal terug in de tijd!!! Niet in de verpleging,maar naar mijn opleiding voor kleuterleidster. We kregen de 4 R’s-reinheid,regelmaat,rust en arithmatic-weet alleen niet meer,waar dat laatste voor stond! Zal het eens vragen op de reunie in september.Blijkbaar is mijn geheugen wat slechter geworden na 45 jaar.
  Blijkbaar was het rond de jaren 70 ook al in en komt het nu terug.
  Zal mijn oudste zus eens vragen of zij dat ook in de verpleging had in de jaren 60-ben wel nieuwsgierig ernaar.
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 6. Gelukkig wordt weer gezien dat die R’s belangrijk zijn. Gewoon je dagelijkse werk doen is volgens mij heel goed voor mensen. Ik ben groot geworden met het credo dat ‘ledigheid des duivels oorkussen’ is. Met een knipoog denk ik nog wel eens terug aan de strenge frons in het voorhoofd van mijn moeder als ze het uitsprak. Maar ze had wel gelijk. Vanuit de basis van rust, reinheid en regelmaat kun je creatief zijn en je ontplooien.
  Oef, ik ben nog steeds de oude kleuterjuf….
  Marianne

 7. He, Truus de 4e R staat voor rekenen. DH wist me dat te vertellen. De 3 R werden bij ons op de opleiding er ook ingestampt. Dagelijks worden hier de 3 R nog toegepast. Wat er eens in zit raak je niet gemakkelijk meer kwijt.

 8. Hoy Berthi.
  Op de kweekschool voor kleuterleidsters in Den Haag leerde je :
  Leiding,liefde,lucht en leven
  Reinheid, rust en regelmaat.
  Dat moest je je kleuters meegeven. groeten aan alle juffen en niet juffen.
  anneke landeweer.

 9. Wat een leuke reacties allemaal op dit logje! Het maakt wat los! Ik ga voor de lijfspreuk! Laat de trend maar komen, zo niet, dan maken we er alsnog een trend van!

  @Licia Huizer, ik plaats dit logje dus op het juiste moment!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *