Kostuums van Rien Bekkers


Op 20 augustus 2005 begon ik met dit blog en mijn tweede logje had als onderwerp de theaterkostuums van Rien Bekkers. Vandaag besteed ik opnieuw aandacht aan Rien Bekkers en zijn kostuums. Vorige week zag ik in het Amsterdam Museum prachtige creaties van deze kostuumontwerper.


Rien Bekkers (1950) werkt als kostuumontwerper voor theater, opera en ballet. Uitgangspunt voor zijn ontwerpen is de tijd waarin de teksten en de muziek zijn geschreven en gecomponeerd. De ontwerpen zijn nooit een exacte kopie van een historisch kostuum. Rien Bekkers combineert historische elementen met eigentijdse accenten, zoals het toevoegen van bijzondere materialen. Op deze manier probeert hij de inhoud van het gespeelde stuk zo toegankelijk mogelijk te maken. Rien Bekkers woont in Amsterdam en verblijft een aantal maanden in Indonesië.


Naast opdrachten maakt Rien Bekkers vrij werk. In het Amsterdam Museum liet hij zich inspireren door een portret uit de Gouden Eeuw: het familieportret van Dirck Jacobsz. Bas (1569-1637), ooit burgemeester van Amsterdam en medeoprichter van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het portret toont drie generaties. De jongeren zijn gekleed volgens de laatste mode. Zwarte zijden kleding, met bont afgezette mantels, prachtige kanten kragen en juwelen: de welvaart spat ervan af. Rien Bekkers maakte een vertaalslag van de kleding op het portret naar de kostuumminiaturen die hij ontwierp. Het gebruikte materiaal Bark-Cloth (boomschorsdoek) is vervaardigd van de schors van een Ficusboom en wordt al eeuwen in kleding toegepast. De kostuums van de dames zijn vervaardigd van bananenpapier, een recenter materiaal. Rien Bekkers trekt hiermee een lijn tussen verleden en heden: VOC-oprichter Bas vergaarde kapitaal in onder andere Indonesië. Dat gebeurde vaak met weinig respect tegenover bewoners en natuur. In al zijn rijkdom liet Bas zichzelf en zijn gezin portretteren. Als reactie hierop ontwierp Rien Bekkers deze kostuumminiaturen, ditmaal niet van zijde, bont of kant, maar van het ingetogen en duurzame materiaal Bark-Cloth en bananenpapier, afkomstig uit het door hem zo geliefde Indonesië.Zie je de lachende gezichtjes in het kraagje?


Kostuumontwerp: Rien Bekkers, Amsterdam
Patronen: Marietje Snitjer, Amsterdam
Naaiwerk: Studio Ferman, Bali

Bron tekst: Amsterdam Museum

11 gedachten over “Kostuums van Rien Bekkers

 1. Wat een prachtige kostuums-zou het zo willen dragen! Maar wel van stof aub.
  En wat een prachtige details zijn er in verwerkt-daar kijk je uren met plezier naar!
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. Hoi Berthi! Wat prachtig gemaakt! Nu nieuwsgierig (misschien keek ik niet goed hoor), maar kun je zeggen hoe miniatuur de kostuums zijn? Bij voorbaat dank en hartelijke groet!

 3. @Frouke, de kleding zou kinderen van de leeftijd van circa 8-9 jaar passen, als ze niet te groot zijn!:-) Je moet de omschrijving miniatuur lezen als miniatuur uitvoering van volwassen kleding.

 4. Wat een prachtig werk , zeer kunstzinnig en knap gedaan .
  Je raakt ook niet uitgekeken zoveel alleen al in een kostuum .
  En fijn dat je ons heel wat foto, s kunt tonen , zo waren wij er ook een beetje bij

 5. zoekende naar werk van Rien Bekkers kwam ik op deze blog.
  Ik ben nog niet uitgekeken en uitgelezen over de hele blog.Erg inspirerend en leuk gedaan.vanuit Montréal, hartelijke groet.Lilian Kruip

 6. @Lilian Kruip, erg leuk om zo’n enthousiaste reactie van je te lezen op mijn blog! Geniet verder van alle eerdere geplaatste berichten!

 7. wauw wat een kostuums,materiaal afwerking en ontwerpen gewoon prachtig proficiat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *