Chanel: de legende

De ‘Little Black Dress’, het Chanel-mantelpakje en Chanel No.5, wie kent ze niet? Met haar revolutionaire ontwerpen veranderde Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971) de vrouwelijke garderobe in de 20e eeuw. Chanel stond voor elegantie, stijl en bewegingsvrijheid. Haar ontwerpen werden klassiekers en zijn nog altijd actueel. Chanels kleurrijke levensloop, van ‘rags to riches’ spreekt al generaties tot de verbeelding en inspireert nog steeds. Chanel: de legende vertelt het fascinerende verhaal van Coco Chanel en haar befaamde modehuis. De tentoonstelling toont diverse topstukken zoals originele Chanel-ontwerpen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, mantelpakken uit de jaren zestig van de vorige eeuw en creaties gedragen door beroemde klanten zoals Marlene Dietrich, Romy Schneider en Hare Majesteit Koningin Paola van België.


Naast originele kledingontwerpen toont Chanel: de legende ook accessoires en een bijzondere selectie Chanel ‘costume jewellery’ afkomstig uit particulier bezit: sprankelend, kleurrijk en op-en-top Chanel chic. Een originele flacon Chanel No.5 uit 1921 in de tentoonstelling ontroert in zijn eenvoud. Dit meest verkochte vrouwenparfum ter wereld ontlokte jaren later aan Marilyn Monroe de uitspraak dat zij in bed ‘alleen een paar drupjes Chanel No.5 droeg’. De ontwerpen van Chanel zijn vaak gekopieerd. Zo is de felbegeerde Chanel ‘2.55’ handtas nog steeds één van de meest geïmiteerde tassen ter wereld. Coco Chanel zelf beschouwde het als een groot compliment wanneer haar ontwerpen werden nagevolgd. Hoe meer vrouwen gekleed gingen ‘à la Chanel’, hoe liever het haar was. Haar commentaar op de ‘little black dresses’ van Yves Saint Laurent loog er niet om: ‘Saint Laurent heeft een uitstekende smaak. Hoe meer hij me kopieert, hoe meer hij bewijst, dat hij stijl heeft.’ Chanel: de legende exposeert naast de vele originele ontwerpen, ook kopieën in navolging van Chanels werk, uitgevoerd door bijvoorbeeld het Haagse modehuis C.H. Kühne & Zn en een overzicht van ‘little black dresses’ van onder andere C & A Brenninkmeijer, Max Heymans, Yves Saint Laurent, Issey Miyake en Hussein Chalayan.

Chanel: de legende neemt de bezoeker mee op een adembenemende reis door het leven en werk van Coco Chanel. Daarnaast wordt ook de rol van Karl Lagerfeld belicht, die het modehuis sinds 1983 nieuw leven inblies door Chanels erfenis te combineren met de huidige tijdgeest. Respectvol, stijlvol en met de ‘esprit’ van zijn illustere voorgangster. Zoals Coco Chanel al zei: ‘fashion fades, only style remains the same.’

Chanel: de legende is een concept van Draiflessen Collection, Mettingen. De tentoonstelling is in het Gemeentemuseum Den Haag te zien van 12 oktober 2013 tot 2 februari 2014.

Foto: Coco Chanel, 1935 – Man Ray

5 gedachten over “Chanel: de legende

  1. Ik denk ook weer aan de film die ik ging zien omdat jij erover schreef Berthi.
    Ook dit komt in mijn agenda, lijkt me zeer de moeite waard.

  2. Tijdloze kleding, wat niet meer van deze tijd is de sigaret in haar mond.
    Hoe chanel nr. 5 ruikt zou ik niet weten en in bed heb ik een degelijke nachtjapon.

  3. @Elma, hoe Chanel no. 5 ruikt, weet ik ook niet. Al een hele poos heb ik het plan om naar een parfumeriezaak te gaan om dit geurtje eens te testen, maar het komt er gewoon niet van! Voorlopig blijf ik dus bij Viktor & Rolf!:-)

  4. Moet je toch eens doen die test….weet je wat ik denk ?/ te zwaar en te zwoel voor jouw smaak !!
    en Elma…groot gelijk, ik denk altijd als ik die nachtmode zie: Waarom toch die blote schouders…wel sexy…maar zo koud …brrrr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *