Lille


Lille: een prachtige oude sfeervolle studentenstad in Noord-Frankrijk. Het klinkt ver weg, maar dat valt reuze mee. Lille is voor mij zelfs dichterbij dan Leens waar ik onlangs was voor de textieldagen op Borg Verhildersum. Niet dat ik zelf in Lille was, Peter en Thijmen verbleven een weekje in deze stad in de maand april. Thijmen deed mee aan een schaaktoernooi, waar hij het voortreffelijk heeft gedaan. Maar dit terzijde.

Uiteraard waren de heren in Lille in de eerste plaats voor het schaaktoernooi, maar het is ook belangrijk om enige cultuur van de stad mee te nemen als het tijdsschema het toelaat. Zo had ik ze de opdracht meegegeven om een bezoek te brengen aan La Droguerie. Niet dat ze daar zoveel mee hebben, maar elke handwerkster kent deze winkel en voor mij wilden ze wel eventjes tussendoor op pad gaan om een foto te maken van deze beroemde winkel. Met name het filiaal in Parijs is erg bekend, de winkel in Lille is misschien iets minder fameus. Of… is dit veranderd na de column van Aaf Brandt Corstius?


Waar staat Lille nog meer bekend om? Ik kan je dat zeggen. Het is het wafelkoekje van Meert dat gevuld is met boter, suiker en vanille uit Madagascar. Bijzonder, voor zes kleine wafeltjes betaal je dan ook € 7. Als je van zoet houdt, is het koekje lekker, voor mij dus minder geschikt. Uiteraard waardeer ik het zeer dat de mannen zo’n sjiek doosje met zes wafeltjes voor mij meebrachten, maar ik kan je niet vertellen wie de wafeltjes uiteindelijk heeft opgegeten. Tot dusver blijft dit een mysterie!


Voordat de wafeltjes waren bedorven (opgegeten), heb ik snel een foto gemaakt. De houdbaarheidstermijn was namelijk erg kort.


Ja, en dan hebben we ook nog de reuzen van Lille. Volgens de legende is Lyderic de stichter van Lille.


De slechte reus Phynaert werd volgens de legende gedood op 15 juni 640 door Lyderic. Meer over reuzen kun je lezen bij deze textielpost.

9 gedachten over “Lille

  1. Er is ook een prachtige viswinkel met het meest prachtige Jugendstil decor. De bijzondere chocoladewinkel is helaas ter ziele. En niet te vergeten de must voor elke brocanteliefhebber, het eerste weekend in september. De binnenstad is dan het decor van een gigantische brocantemarkt. Heel sfeervol onder de oude bomen van de boulevards. Wel liggen de prijzen hoger dan normaal. Maar ja met zo veel bezoekers is dat de verkopers niet kwalijk te nemen.

  2. @Anneke Schoonenberg Kegel, absoluut een bezoek waard, de brocantemarkt in september! Schijnt heel gezellig te zijn. Over de viswinkel en de chocoladewinkel heb ik de mannen niet gehoord!:-)

    @Saskia, leuk, leuk! Dat logje over de reuzen van je had ik gemist, nu alsnog met veel plezier gelezen!

  3. eerlijk is eerlijk…de koekjes zien er wel heel lekker uit………..

  4. Dat ziet er gezellig uit. Die virus die je in huis hebt, daar hebben wij ook zo last van. Alleen de verpakking laten ze met rust 🙂

  5. Die patisserie ziet er ook niet slecht uit. Onthouden we (hoop ik) voor een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *