Pic-pac knopen


Marijtje Ceelen droeg op de Merkwaardig-dag in Nijkerk een mooie eigengemaakte jurk, met daarop bijpassende knopen. Marijtje borduurde verschillende patroontjes op een borduurstof en maakte dit passend om een pic-pac knoop.Het is een leuk werkje om een eigen knoop te maken en ook nog eens snel te doen. Natuurlijk kun je zo’n knoop ook als broche dragen. Op de Handwerkbeurs Zwolle had Loret Karman samen met De Toren van Klinker een pakketje samengesteld zodat je meteen aan de slag kon.

16 gedachten over “Pic-pac knopen

 1. Wat een leuk idee om knopen te borduren en om zo’n mooie creatie te dragen.
  Zag op het filmpje van Jeanny van de dag in Leens ook iemand lopen met een prachtige jas.Weer eens wat anders dan iets uit een winkel.Maar niet iedereen wil iets dragen wat apart is.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. Prachtig knopen werk !
  Het maakt het kledingstuk compleet samen bij de stof die gebruikt is .
  Vroeger heb ik vaak pic-pac knopen gebruikt bij m,n kleding .
  Maar nooit geborduurd .
  Ik liet ze vaak maken bij een familie in de buurt .
  Je kon daar terecht om ladders op te laten halen , pic-pac knopen in velerlei maten En wat ik ook wel liet doen , stof laten plisseren .
  Dit is allemaal wel heel erg lang geleden . Er zijn dacht ik nog wel pic-pac knopen te koop . Hier was lange tijd een goede stoffen zaak in het winkelcentrum , en een mooie collectie fournituren . Allemaal verdwenen
  Op de toonbank stond een mandje met restanten knoopjes . Daar zat ik graag in te snuffelen en ging meestal wel met een zakje knoopjes naar huis
  Vandaag heb ik nog zitten prutsen om van oud goed dat ook niet meer geschikt is voor een kleding inzameling de knoopjes er af te halen
  Misschien kan ik nog iets doen met delen van de stof en gaat de schaar er in .
  Een blouse die ik vroeger erg mooi vond , eenvoudig model .Het was de stof die me zo aansprak .Net een behangbloemetje .
  Ooit ook lang geleden was er een serie op TV , Ha die Pa
  Laat nou een van de actrices een zelfde blouse dragen .Van die tijd af werd het mijn Ha die Pa blouse .
  Nu ik zo nadenk heb ik toch ook weleens zitten proberen om op knopen een paar borduursteekjes te maken . Het was niet zo eenvoudig om die knopen in elkaar te zetten . Vooral als de stof wat dik is .
  Ik zie dat er op een knoop hier boven ook een paar kraaltjes opgenaaid zijn .
  We hebben allemaal wel een knopen tik denk ik , het komt nogal eens ter sprake

 3. Naar aanleiding van de knopen van Marijtje heb ik bij de fourniturenwinkel in de buurt een aantal (grote) maten picpac-knopen gekocht. De dame achter de toonbank vond het borduren van knopen ook een eye-opener en bestelde direct alle verkrijgbare maten.
  Dus Gerrie, ze zijn inderdaad nog steeds te koop.
  De grootste maat van Prym is 3,8 cm (per twee op een kaart).
  Daar kun je een leuk borduurtje op kwijt.
  Misschien zelfs een Berthi-papegaaitje 😉

 4. @Truus uit Drenthe, het is heel persoonlijk, maar ik houd er wel van om iets aparts te zien, zolang het niet te gek is!:-)

  @Gerrie, het onderwerp knopen is op dit blog al vaak de revue gepasseerd. Het blijft een boeiend thema. Als je op het onderstreepte woord pic-pac knoop klikt, kom je op een site waar deze knopen worden verkocht.

  @Saskia, super dat naar aanleiding van jouw verhaal de verkoopster van de fourniturenzaak direct alle maten van de pic-pac knopen in voorraad ging nemen.

 5. Wat een super- idee! En voor de liefhebbers een mooi klein werkje met snel leuk resultaat.

 6. @ Saskia,jouw geborduurde knopen zien we nog wel eens?!?!?!Want daar ben ik wel nieuwsgierig naar ,jij hebt de “kale” pic-pac knopen al in huis ?!?!?!

 7. Kreeg voor mn verjaardag van Fie van Dijk per post een prachtige Knoop met Lierse kant , dat is pas een verrassing !!

 8. Leuk om van Gerrie te horen over de kleine winketljes waar je de pic pac knoop kon laten maken. En dat ladders ophalen ken ik ook nog. Zelf je knopen maken heb ik ook wel gedaan. Kon je bijpassen stof gebruiken die bij je jurk of zo hoorde. net als de foto die Berthi laat zien hier. Jammer genoeg wordt het steeds moeilijker om ze ergens te kunnen kopen. Saskia heeft geluk dat ze die nog ergens kon kopen. Leuk weer zo’n stukje nostalgie….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *