PuurGoud

Hanneke Schoeber en Cis van de Bosch: ‘Vorig jaar november werd er een cursus Chinees borduren gegeven met de bekende Margaret Lee als docent. Dat was uniek voor Nederland. Margaret kwam hiervoor over uit AustraliĆ«. Op haar verzoek zal de cursus Chinees borduren dit jaar worden georganiseerd door PuurGoud. Dit is een nieuwe stichting zonder winstoogmerk. Het doel van de stichting is het Chinees borduren en andere speciale borduurtechnieken toegankelijker te maken voor een grotere groep borduursters in Nederland. Ook zal er op transparante wijze verantwoording over de middelen worden afgelegd. Voor details verwijzen we naar onze website PuurGoud.

Wij, Hanneke Schoeber en Cis van de Bosch, hebben vorig jaar de cursus Chinees borduren gevolgd. Wij zijn zeer enthousiast geworden door deze borduurervaring en de manier waarop Margaret les geeft. Het werken met zijden garen is een verrijkende ervaring. Eigenlijk is er voor ons een nieuwe wereld open gegaan. Deze kennismaking met het Chinese borduren heeft ook zijn uitwerking op andere borduurtechnieken die wij beoefenen. We denken hierbij aan naaldschilderen, Japans borduren, goudborduren, witwerk enz. Om goed te kunnen werken met zijden garen werd de borduurzijde opgespannen in een borduurraam. We hebben gemerkt dat het leren omgaan met Chinese zijde ons, maar ook de meeste andere cursisten, vrij veel moeite heeft gekost. Dat kregen we niet zomaar in een dag onder de knie. Handigheid in het splitsen en met plezier borduren vraagt oefening. Maar wanneer je dat eenmaal onder de knie hebt, gaat er wel een wereld voor je open!

Op onze site hebben we een stukje geschreven over wat er nu juist zo speciaal is aan het Chinees borduren (Zie: Wetenswaardig). Het bekijken van het filmpje “Silk story” is daarbij aan te bevelen. Ook zijn er door de cursisten zelf ontworpen werkstukken in de vitrine geplaatst, om te laten zien welke resultaten je kunt bereiken. Realiseer je wel dat de zijde veel meer glanst dan je op onze site ziet.


In november heb je de kans om vaardigheid te krijgen in het hanteren van Chinese zijde in de vorm van een cursus. In alle rust, op een mooie locatie, kun je de veelzijdigheid van zijde leren kennen. Dit op een manier die aansluit bij de Nederlandse borduurtraditie. Je gaat in een rustig tempo en stap voor stap over naar de Chinese werkwijze. Zo leer je de kunst om het maximum te halen uit het zijden garen: de bloem te laten ruiken en de vogel te laten vliegen. Ongelooflijk!

Wij willen graag meer vertellen over onze ervaringen en dagen je uit om je op te geven voor deze cursus Chinees borduren.

Suggesties en ideeĆ«n zijn van harte welkom. We zullen ze zeker meenemen in ons aanbod en het bedenken van alternatieven. Het is mogelijk dat we, in overleg met Margaret, het aantal dagen Chinees borduren terug zullen brengen, om meer mensen de gelegenheid te geven zich in te schrijven.’

6 gedachten over “PuurGoud

 1. Bij het lezen van de titel voor vandaag , dacht ik we gaan duur doen
  Ik kan me indenken wanneer je zo geactiveerd wordt om weer iets nieuws te beginnen , dan wil je dat anderen ook graag laten weten .
  Ik zal er zeker over lezen en hopelijk bewonderen
  Ik ben altijd blij met nieuwtjes .
  Zoals ik altijd zei heb je iets nodig van een hobby winkel , vraag dan niet alleen om het product maar vertel gewoon wat je zo bezig houdt .
  Wanneer er meerdere klanten in de zaak zijn zal er al gauw een gesprek ontstaan .En op deze manier kun je soms nog wat leren .
  En oh we praten zo graag over onze hobby,s
  Ik heb er de beste herinneringen aan en vooral in leuke kleine knusse zaakjes die op de onmogelijkste plekken de prachtigste voorraden hebben .
  Ik dwaal af we zouden het hebben over Chinees borduren . Ik ben zeer benieuwd of er belangstelling is om dit te gaan proberen .
  Ik zal geen draad Chinees in m,n handen nemen om er iets mee te proberen .Er staan nog zoveel plannen in mijn doe agenda
  Ik blijf graag alles volgen .

 2. Ik kon het natuurlijk niet laten om in deze vroege ochtenduren nog wat verder te kijken
  Dus bij Puur goud nog wat rond gedwaald en ik moet zeggen :Het is echt HOGESCHOOL borduurwerk
  Ze laten heel wat zien van de technieken of trucjes die gebruikt worden bij het opvullen van het handwerk . Iemand die van de gewoon rechte steekjes borduurwerken ( en daar is zeker niks mis mee !) komt zal het zeker imponeren
  Ik had al jaren een verzameling aangelegd met al wat goud van draad was of ook koordjes om enkele eigen ontworpen borduurwerken met een kleine touche van goud te voorzien . Ik wil het ook geen zins vergelijken met de materialen die hier getoond worden Hier is een logische opbouw van het gehele patroon en vooral een blaadje in uitlopende kleuren borduren is een secuur werkje .
  Met geduld werken zal het echt niet zo moeilijk zijn voor iemand die goed een naald weet te hanteren

 3. Wat mooi.

  Ergens in de jaren ’70 stond er in een Ariadne een artikel over Chinees borduurwerk. Compleet met foto’s. De kleine ingrijpsteekjes, de opvolgende kleurtjes, .zo mooi en secuur. Maar zonder gouddraad.

 4. Het is heel bijzonder dat Margaret Lee wederom een cursus Chinees borduren gaat geven in ons land. Hier zal zeker belangstelling voor zijn. De website van PuurGoud geeft goede, duidelijke en overzichtelijke informatie, een bezoekje waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *