Margriet-garnituur


Het Nationaal Ontbijtlaken van Ferwerda uit Groningen had ik het afgelopen weekend bij me in Leens, dat vervolgens het een en ander los maakte bij de bezoekers. Een van de bezoekers vertelde mij een ontbijtlaken van Ferwerda in bezit te hebben dat ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Margriet met Pieter van Vollenhoven op 10 januari 1967 was uitgegeven. Mijn belangstelling was gewekt, ik had niet eerder van dit bewuste ontbijtlaken gehoord of gelezen. Deze dame ging naar huis en kwam terug met de fraaie ‘gouden’ doos en inhoud. Het ontbijtlaken met de margrietjes was nog nooit gebruikt. Een prachtig exemplaar!

11 gedachten over “Margriet-garnituur

 1. BEELDSCHOON IN AL ZN EENVOUD,,,,, ALS JE HET PAROONTJE OVERTREKT KAN JE HET ZO NA BORDUREN

 2. Prachtig borduurwerk , natuurlijk wel machinaal gemaakt denk ik zo
  Een mooi bezit dat ongebruikt blijft . Ik zou toch best wel een ontbijtje willen nuttigen aan zo.n Magriet gedekte tafel .
  Uit Polen kreeg ik enige tijd geleden een prachtige serie machinaal geborduurde kleedjes , met Paasmotieven , bloemen en een vogeltje .
  Ik bedenk net dat ik nog een handgeborduurd kleed heb dat ook nog niet uit een verhuisdoos is gekomen .Het was Chinees borduurwerk en kwam uit Australie , was verpakt ook in zo. n gouden doos . Dat kleed gebruikte ik wel met verjaardagen op de salontafel . Het is afgewerkt met een fijn gehaakte rand .
  Kleine Chinese kleedjes kocht ik ook graag , ze moeten toch heel veel geduld hebben , want dat is wel handborduurwerk . Ik kan dan lange tijd alle steekjes bewonderen . In Oosterse winkels rondneuzen is oh zo leuk , maar wat zouden die vrouwen er aan verdienen ?
  Ik ben benieuwd wie er nog meer mooie kleden in kasten verborgen houden .
  Kom er eens mee voor de dag .

  Het portretje van Margriet , daar heeft ze haar haar zoals echt haar kapsel was in de begin jaren van haar huwelijk .

  De tijdelijke buren bij de kraam van Berthi hebben ons toch alweer veel moois laten zien

 3. Op de deksel van de doos lees ik Margriet- garnituur. Waren er ook servetten bij?

 4. Dit zijn de leuke dingen die je tegen komt als je op de textieldagen staat.
  Door het tonen van textiel en handwerk komen de bezoekers ook weer met verhalen.
  Als de bezoeker dan ook nog naar huis gaat en het prachtige tafelkleed gaat halen en Berthi het op de foto mag zetten en het met ons delen is het helemaal prachtig.

 5. @Jantje Delger, ja er zaten ook servetten bij. Er hoorden zes servetten bij dit tafelkleed, maar die waren er niet meer allemaal. Soms verdwijnen dingen waarvan je later niet meer weet hoe dat zo is gekomen.

 6. wat een mooi kleed, allen vind ik toch een beetje jammer dat het niet gebruikt wordt

  Ik heb zo genoten van onze ontmoeting in Veldhoven, wat bijzonder om je te ontmoeten. Nog steeds kijk ik met een lach naar je boek. Dank je wel voor je super compliment op mijn merklap. Dat doet me toch veel. Het naaldschilderen is in Sint oedenrode, dat is als ik me niet evrgis redelijk dicht bij jou. Heel veel groetjes Marion

 7. Ik zou de verleiding niet kunnen weerstaan om dat te gebruiken, Ik ben iemand die iets aanschaf als gebruiksgoed , maar ja dan heb je slijtage en was en strijk,, en strijken van zoiets is een plezier voor mij,

 8. Vind het ook jammer dat het kleed niet gebruikt werd .
  zelf gebruik ik het en dan nog bewaren .
  Wel heel fijn dat je ons het laat zien geniet er geregeld van bedankt Berthi
  groetjes Henny

 9. Wat leuk. Ik ben op zoek op internet omdat ik deze set vanuit een erfenis in mijn bezit heb gekregen. Maar kom er weinig over te weten. Ik heb de gehele set nog compleet in de doos. In het roze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *