Inhuldigingsmerklap van Cornelia, Mieke, Truus, Maike M, Ria, Annemie en Paulie

Op de Expo Veldhoven had ik op de tafel mijn inhuldigingsmerklapje neergelegd en daar heb ik veel reacties op gekregen. Veel, echt heel veel bezoekers herkenden het patroon en Peter sprak een dame die op de hoogte was van een quiltclub met maar liefst 30 leden die met z’n allen dit tijdsdocument aan het borduren zijn. Graag zou ik van deze quiltdames een foto ontvangen van hun inhuldigingsmerklapje voor de fotogalerie. Je kunt mij een mail sturen via het contactformulier rechtsboven op dit blog. Ook kreeg ik wederom vragen over de betekenis van de tweede regel. Eén dame wilde het merklapje zelfs niet eerder gaan borduren voordat ze wist waar deze letters en cijfers voor staan. Het is al eens eerder uitgelegd, maar ga dit toch nog eens doen omdat er veel onduidelijkheid over bestaat.

Elma uit de provincie Groningen heeft een patroon bedacht dat gebaseerd is op het rode schoolmerklapje. Alleen is er een klein verschil in te ontdekken. Na de beginrandjes worden de namen, geboortedatum en plaats op patroon gezet. De letters en cijfers die niet in de naam en datum voorkomen worden onder de randjes geborduurd. Zo komt het hele alfabet en alle cijfers op het lapje voor.


Inhuldigingsmerklapje van Cornelia geborduurd in de mooie kleur oranje. Leuke toevoeging van de Nederlandse vlag en de Nederlandse leeuw.


Mieke: ‘Omdat ik hem voor mijn letterbak heb gemaakt is hij niet afgewerkt. De afmeting is 8,7 cm geworden en is met 1 draadje over 1 draadje geborduurd.’


Truus uit Drenthe: ‘Het begin ging vlot met borduren van de naam en datum + plaats. Maar toen ging het verkeerd en waarom??? Geen idee,maar ik hoop dat het geen voorteken is voor onze nieuwe koning.’


Maike M: ‘De gebruikte materialen: De Aïda is een stukje dat ik nog had liggen. De gebruikte kleuren zijn DMC:
Groen 936
Oranje 3853
Blauw 930
Rood 815. (die punt hoort erachter, dit zijn strengen die ik uit het buitenland heb, en de kleur van 815 mét punt erachter wijkt net iets af van 815 zonder punt)
Geel 3822
Ik heb deze kleuren uitgezocht omdat ze wat “gedekt” zijn, dat vond ik mooi passen bij het patroon, de kleuren doen een beetje antiek aan.’


Ria: ‘Het merklapje is geborduurd in vijf tinten blauw. Het monogram van Willem-Alexander dat boven het merklapje geplaatst is, heb ik in goud en blauw uitgevoerd. Ik vond het leuk om het aan je toe te zenden.’


AnnemieF: ‘Ik heb er met plezier aan gewerkt! Gekozen voor de kleuren: oranje DMC 946, rood DMC 816 en blauw DMC is niet bekend.’


Paulie: ‘Alle patroontjes van het voorbeeld heb ik gebruikt. Maar ik heb ze wel op mijn eigen manier ’n plekje gegeven. Het is geborduurd op 12 draad katoen stramien. Ik heb er omheen twee doorrijgrandjes aan gemaakt en het geheel in ’n oranje kruissteekkader gezet. Had nog wel oud oranje lint (jaren ’50) en daarvan heb ik ’n strikje erop genaaid – aan zulk lint hing het ook voor het roem de 30ste april. Het lapje heb ik op de dag afgekregen – dus het was nippertjes werk. Verder heb ik twee badges geborduurd – als kopie van ’n geëmailleerd speldje dat uitgegeven is n.a.v. de regering van koningin Wilhelmina van 1898-1948 – wat is uitgegeven door de gemeente Middelburg en komt uit m’n ouderlijk huis. Verder heb ik de vrijheid genomen wat eigen tekst toe te voegen en de G’s heb ik omdat ik nu in Groningen woon met de gekroonde G gedaan. Het lapje is 22 x 22 cm.’

Allemaal prachtige aanvullingen voor de fotogalerie. Wat een diversiteit, iedereen geeft haar eigen persoonlijk tintje aan het inhuldigingsmerklapje. Alle inhuldigingsmerklapjes staan te pronken in de fotogalerie.

Nog even terug naar de ‘Groninger methode’ van het patroon. Elma zegt het volgende: ‘De Groninger methode is als een grapje ontstaan, wij houden het er wel in. In het jaar 2002 tekende ik op verzoek mijn eerste rode schoolmerklapje voor de tentoonstelling merklappen op de Borg Verhildersum in Leens. Trijnie van Spanning uit Den Haag is in de provincie Groningen geboren. In haar bezit zijn de schoolmerklapjes van haar oma, oudtante, moeder en haarzelf, dochter en inmiddels zijn haar twee kleinzonen ook al aan het merklapjes borduren. Dit was voor haar de aanleiding om op het “Hoge Land” onderzoek te doen naar de schoolmerklapjes. Na een oproep in de “Hogelandster” kon ze aan haar onderzoek beginnen. Na een paar jaar kreeg ze van een onderzoekster naar merklappen de vraag waar de opbouw van de merklappen vandaan kwam die ze tegen was gekomen en nog nooit eerder had gezien. Trijnie gaf als antwoord, dat is de “Groninger” methode, waar ik (Elma) graag aan toevoeg op Ulrummer grondslag. Zo komt er bovenaan een rij te staan van letters en cijfers die niet in de tekst voorkomen.’

Laten we met elkaar afspreken dat we vanaf nu alleen nog maar over de ‘Groninger methode’ praten als we een dergelijk borduurpatroon zien van de hand van Elma. Op deze manier wordt het snel ingeburgerd en het wordt vanzelf historisch. Hierboven staat de ontstaansgeschiedenis zodat de herkomst niet verloren gaat en een onderzoeker hoeft zich over 50 jaar niet suf te zoeken naar de betekenis.

17 gedachten over “Inhuldigingsmerklap van Cornelia, Mieke, Truus, Maike M, Ria, Annemie en Paulie

 1. Geweldig, ik zit hier te genieten van al die mooie merklapjes. Het zijn echte kunstwerken geworden.
  Wat ik nog niet heb gezien, maar wel aan gedacht heb om op mijn lapje te maken, is een scepter. Het idee van Paulie om de badges te borduren is ook heel erg mooi. En de overlopende kleuren die gebruikt zijn.

  De Groninger methode zoals Berthi beschrijft is mooi, had er zelf ook nog nooit eerder van gehoord. Wel dat de letter G een kroontje kreeg/ krijgt. Het is goed dat dit nu bewaard blijft.

  Groetjes van Jantje

 2. Wat leuk om zo de hele verzameling bij elkaar te bekijken.Interessant om te zien hoe er eigen invullingen van worden gemaakt.

 3. Wat mooi om het te bekijken en te lezen ze zijn allemaal prachtig en divers die van Paulie vond ik heel mooi fijne dag Henny

 4. SUPER !! en Paulie heeft er echt weer wat bijzonders van gemaakt…met een boodschap !!

 5. Wat een groot succes .
  Ze zijn prachtig geborduurd .
  Het zal een mooie herinnering blijven .
  Ik zit te denken dat eigenlijk de gehele collectie op Het Loo getoond zou moeten worden .
  In gedachten zie ik al een wand vol hangen en dan pronken in zo,n koninklijke omgeving . Zou dat niet te organiseren zijn . . . . ????

 6. Gerrie, daar ben ik het helemaal mee eens…
  Maar ik ben bang dat de tentoonstelling al ‘ingevuld’ is. We zouden dan heel snel moeten zijn. En er is een vriendin van me die ook nog bezig is met een merklapje. Of voor een volgende tentoonstelling.

  J.

 7. Het hele jaar mag het toch nog een kroningsjaar zijn !
  En wil iedereen z,n werkstukje tijdelijk inleveren ?
  Ik zit al te denken hoe het georganiseerd zou kunnen worden .
  Een centraal verzamelpunt en iedere inzenster stuurt een terug zend envelop mee .
  Wanneer het verzamelen buitenom Het Loo gebeurd is dat voor hen een stuk gemakkelijker . Maar oh er zijn nog zoveel haken en ogen . . .
  Haken en ogen zijn er al en nu nog een drukknoopje om het plan er door te drukken
  Zou het kunnen en zou het mogen en anders blijft het een mooie droom .

 8. Na een uurtje heerlijk in de zon te hebben gezeten even kijken of er nog wat te beleven valt op het beeldscherm.
  Groot is mijn verrassing na het zien van weer een aantal “inhuldigings merklappen” en dan nog te horen wat er allemaal nog onderweg is.
  Berthi heeft het er maar druk mee. Op de foto van Veldhoven zag ik ook al een klein stukje van de merklap.
  Berthi heeft ook weer veel aandacht besteed aan de opbouw van de merklap, mijn dank voor de uitleg.

  Zaterdag en zondag zal de Inhuldigingsmerklap zeker ook een plaatsje hebben op haar tafel op de textieldagen in de museum boerderij van de Borg Verhildersum in Leens. Daar zal Berthi met haar nieuwe boek MERK- EN STOPLAPPEN aanwezig zijn en het na aankoop graag van een persoonlijk merkje voorzien.

 9. Wat leuk om al deze lapjes te zien en alle verschillende verhalen erbij. En erg leuk om die van mij in de galerij te zien “pronken”.

 10. Gerry,
  Mocht het er ooit een keer doorgaan, dan mag je mijn merklapje gebruiken voor een eventuele gezamenlijke tentoonstelling.
  J.

 11. Het blijft leuk om te zien hoe idereen het op haar manier maakt.
  Het idee van een tentoonstelling is leuk.Maar dat kan toch ook als WA 1jaar koning is?Dan is er meer tijd om alles te organiseren.
  Mijn merklapje is al naar de buurvrouw ‘verhuisd’,maar voor mijzelf ga ik er nog een maken.
  Hoop,dat de quiltdames ook een foto van hun lapjes opsturen.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 12. Het inhuldigingsmerklapje is een groot succes. Uiteraard door het patroon van Elma. Een expositie op korte termijn is niet haalbaar, wellicht op een later tijdstip. Misschien als Willem-Alexander een jaar koning is, zoals Truus uit Drenthe als idee al aandraagt.

 13. Mooi om te zien hoe men een eigen invulling aan het merklapje geeft.
  Zou dat er van kunnen komen…..een expositie….?

 14. Hulde aan Paulie,die echt een Groninger symbool aan haar Inhuldigingslapje heeft toegevoegd.

 15. Ook ik hebgenoten van het borduren van het inhuldigingswerkje, helaas weet ik niet hoe ik een foto naar je kan versturen. Maar ik vond het in ieeder geval leuk om te doen! 🙂 Dank je wel en een fijn weekend,
  Annie.

 16. @Annie L, ik heb je een mail gestuurd zodat je mijn mailadres hebt waar je de foto naartoe kunt sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *