Oranje bevrijdingsjurkje


Mevrouw C.T. Thoms van Dijk uit Rotterdam schonk dit knaloranje jurkje aan OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam. De schenkster van dit fraai bewaard gebleven jurkje vertelt het volgende: ‘Ook al was ik in 1945 nog maar 5 jaar, van de oorlog kan ik me nog redelijk wat herinneren. Wij woonden in de Burgemeester Meineszlaan. Van het bombardement op de Claes de Vrieselaan/Robert Fruinstraat (de straten weet ik niet precies) herinner ik me nog hoe bang we waren. Van de bevrijding herinner ik me hoe we op de daken stonden. En de feesten! Mijn moeder heeft met mijn oma lakens staan verven. Daarvan is voor mij deze overgooier gemaakt. Ik ben nu 72 jaar. Het overgooiertje heeft jaren bij mij in de kast gelegen, toen heb ik het ingelijst. Afstand ervan doen kon ik niet. Nu ik me realiseer hoeveel dit jurkje onbewust voor mij heeft betekend, wil ik het met anderen delen. Achteraf heb ik veel bewondering voor hoe mijn moeder zich door deze moeilijke jaren heengeslagen heeft.’

4 gedachten over “Oranje bevrijdingsjurkje

 1. @Jenny, hoe langer het geleden is, hoe belangrijker spullen worden. Daarom ook goed dat het NIOD de oproep plaatst.

 2. Herinneren en laten bewaren in een collectie, dat is was wij moeten doen, en ik denk dat met de achtergrond geschiedeniserbij het museum dit zeker een aanwinst vond.

 3. Wat is gisteren de bevrijdingsdag waardig afgesloten
  Alle feesten overdag in het land zijn toch meer voor het jonge volkje , en gelukkig dat jongeren zo, n saamhorigheid tonen .

  Wat was er een vreugde op onze echte bevrijdingsdag , en ook verwarring omdat er een zoektocht kwam naar z.g. verkeerde Nederlanders .
  Dat ging niet altijd even goed .
  Hoogtepunt was wel om onze bevrijders te mogen begroeten .
  Er werd snel iets georganiseerd om de kerk open te stellen en toen nog op zoek naar een organist . We zongen na jaren weer het WILHELMUS
  Een rij van vaderlandse liederen volgde
  Maar het Wilhelmus nu te horen kan mij nog steeds diep ontroeren na die middag van de bevrijding

  Laten we zuinig op de laatste herinneringen zijn die we misschien nog ergens thuis hebben of kunnen vinden misschien bij een kringloop winkel .
  Van thuis of naaste familie zal er nog verhaal bij zijn , maar van verder weg is het raden . Er is zo vlak na de oorlog veel opgeruimd , je wilde het kwijt want we waren nu immers vrij . Ik heb ook nog de laatste bonkaarten die zal ik ook laten bewaren op een goede plek . Musea vragen steeds om oorlogsspullen .
  Ook verhalen en gedichten die uit gevangenissen werden gesmokkeld
  Alles kan belangrijk zijn
  Goed dat zo,n Oranje jurk ook bewaard is gebleven .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *