Koningin Máxima draagt inhuldigingsjurk van Jan Taminiau


Wat een fantastische inhuldigingsdag hadden we gisteren. De toespraak van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam was prachtig en koningin Máxima droeg een schitterende jurk met cape/sleep in royal blue ontworpen door Jan Taminiau. Op haar hoofd droeg ze een gouden tiara die in opdracht van koning Willem III is gemaakt voor zijn vrouw koningin Emma. Het afneembare midden saffier is een erfstuk van koningin Anna Paulowna, de echtgenote van Willem II. De robe met sleep en biais heeft een flinterdunne laag van chiffron, opengewerkte motieven en is rijkelijk geborduurd. Het borduurwerk heeft Jan Taminiau laten doen bij Maison Lesage in Parijs.


Jan Taminiau is apetrots, laat hij weten via Facebook: ‘Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig. Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment.’

Iedere modeontwerper begint klein, zo ook Jan Taminiau. In 2003 werd Jan Taminiau uitgenodigd door Weefkring Roermond om voor regio Zuid een modeshow te geven in Boxtel. JuulM was daarbij aanwezig. Zij maakte foto’s die je kunt bekijken in dit logje.

Foto: ANP

14 gedachten over “Koningin Máxima draagt inhuldigingsjurk van Jan Taminiau

 1. Mijn reactie gaf ik bij de geborduurde herinnerings lapjes .

  Het is weer voorbij en gelukkig waardig verlopen .

 2. Het is zeker een prachtige jurk die ik ook met heel veel belangstelling heb bekeken zo mooi gemaakt.

 3. Ik heb zo van de dag genoten met al de pracht en praal, de festiviteiten, de muziek en de rondvaart.
  We hebben een fijn koningshuis.

  Lieve groetjes van Marion

 4. Dit was zeker een koninklijke jurk en waardig gedragen.En goed,dat ze voor een nederlandse ontwerper kozen.
  Een gedenkwaardige dag!
  Mooi al de reacties op de omgekeerde borduurwerken-sorry,embroideries van Rob Scholte.Soms is een mens niet te doorgronden en staan we te snel met een oordeel klaar—ik ook hoor.
  Elke keer geniet ik weer van je verhalen en de reacties hierop-heerlijk,dankjewel.
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 5. Keek ik ook weer even bij de link van Rob Scholte , naar aanleiding van de omgekeerde handwerken
  Ik lees mijn eigen reactie en vooral mijn verhaal over Tante die op brute wijze haar benen verloor . Zo zie ik haar weer voor me met aan gegespte kunstbenen , zo ging dat vroeger . Dat ernstige ongeluk gebeurde op koninginnedag wel is waar op 31 Augustes , ver voor de oorlog . Even was voor mij tante weer in beeld .
  In vroeger jaren met feestelijkheden gebeurden er soms ook verschrikkelijke dingen door dronkenschap , Gelukkig verliep het gisteren heel goed .
  Dat tante nu net voor mij in beeld kwam , brengt mij er toe mijn levenspuzzelstukjes weer aan elkaar te schuiven . Hoe ouder je wordt je levenspuzzel komt steeds verder af en probeer ze regelmatig op de juiste plaats te brengen .

 6. Volgende tip kreeg ik van Zus lief , ver uit U.S.A
  waar ze voor haar in de nacht alles toch even kon meebeleven .
  Dit kwam ze tegen , waar veel japonnen goed zijn te bewonderen

  http://www.newmyroyals.com

 7. Volgende tip zou ik al eerder hier vermelden doordat ik de laatste tijd veel te drukke dagen had kwam ik er niet aan toe . Ik kijk nogal eens naar “Tijd voor Max “er komen soms mensen langs die iets bijzonders hebben te vertellen .

  Op 23 April j.l.was er Miny v.d. Zande die een prachtig verhaal vertelde over haar overgrootmoeder , die in haar jonge jaren als min aan het hof terecht kwam bij Koningin Emma en alle zorg kreeg voor de kleine Wilhelmina .
  Miny had een album met foto,s, en las enige verhalen voor , ook brieven die Wilhelmina op latere leeftijd aan haar min schreef .
  Het is de moeite waard dit alsnog te beluisteren .

  http://www.tijdvoormax.nl en zoek naar de juiste datum , 23 april en het zal zeker ook wel op uitzending gemist te vinden zijn .

 8. Zie Ned.1 na het nieuws van 18.00 – 18.15 uur vandaag, 1 mei. O.a. uit de Nieuwe Kerk met Jan Taminiau.

 9. Maar net zag ik de uitzending met aandacht voor Jan Taminiau .
  Echt de moeite waard om dit te bekijken en zijn verhaal te horen .

 10. Vorige herfst zag ik op een buitenlandse zender, ik weet niet meer welke, een reportage over het borduuratelier in Parijs. Het was fantastisch om te zien hoe geconcentreerd en zorgvuldig die mensen werken. Over hun vakmanschap hoeven we het niet te hebben, ze doen ook opdrachten voor de grootste musea ter wereld. Ik meen me te herinneren dat de opleiding zo,n 7 jaar duurt, voor ze aan de moeilijkste opdrachten mogen werken, een groot deel van die tijd ging zitten in het aanleren van de minst belastende houding voor lichaam, handen en ogen, de regelmatigheid en perfectie en dan niog de puntjes op de i zetten.Geen hobby of deeltijdbaan dus.

 11. Dank voor alle links en het verhaal over de minnemoeder van Wilhelimina is prachtig om te horen.

  @Reina, inderdaad, als we het over Maison Lesage hebben, dan praten we over vakmanschap! Nieuw is voor mij dat de opleiding zeven jaar duurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *