De bolletjes wol van Vincent van Gogh


Voor zijn kleurstudies maakte Vincent van Gogh gebruik van een speciaal hulpmiddel: een doosje met bolletjes wol. Dit doosje – bewaard gebleven in het Van Gogh Museum – bevat bolletjes met draden van verschillende kleuren of juist van diverse tinten van één kleur. De schilder hield de bolletjes naast elkaar of wond draden van verschillende kleuren om elkaar heen, om het effect te zien van verschillende kleurencombinaties. Sommige bolletjes werden blijkbaar voor een specifiek schilderij gebruikt; één bolletje laat precies dezelfde combinatie van gelen en okers zien als het Stilleven met kweeperen, citroenen, peren en druiven.

‘De menselijke figuren die hij in zijn eerste jaren tekende, misten volume en hadden houterige poses. Om zichzelf de beginselen van het tekenen te oefenen, kopieerde Vincent van Gogh tot vier maal toe een tekencursus (van Charles Bargue), drie dikke mappen met in totaal 200 litho’s. Daarnaast tekende hij nog vele andere losse prenten na, onder meer van Jean-François Millet en uit Engelse tijdschriften, bestudeerde hij handboeken over anatomie en perspectief en oefende hij met behulp van gipsfiguren en levende modellen. Niettemin kraakten de leraren op de kunstacademies van Brussel en Antwerpen zijn tekenwerk af. Hij hield het daar bij elkaar maar een paar maanden vol. Bij een tekenwedstrijd onder de leerlingen in Antwerpen (in 1886) werd hij allerlaatste. Ook met het tekenen van landschappen had hij veel moeite. Jarenang kreeg hij dat alleen met een perspectiefraam als hulpmiddel voor elkaar’, lees ik in NRC Handelsblad. Hoe werd Vincent van Gogh de wereldberoemde kunstenaar die hij tegenwoordig is? Het Van Gogh Museum laat in de tentoonstelling Van Gogh aan het werk zien dat hij een ploeteraar was.

Foto: Van Gogh Museum

6 gedachten over “De bolletjes wol van Vincent van Gogh

 1. Zo leren we de grote schilder nog eens beter kennen .
  Knap om zo,n doorzetter te zijn .
  Zijn wij niet soms veel te gemakkelijk en moeten zelf veel meer uitproberen
  Prachtig een beetje worstelen met je materiaal en kleuren .
  En je moet durf hebben ..
  De buitenlanders komen graag naar hier om zijn schilderwerk te bewonderen

 2. Wat bijzonder allemaal… hij liet zich in ieder geval, en gelukkig maar, niet weerhouden om toch te blijven tekenen en schilderen, ondanks de negatieve reacties!

 3. Tragisch vind ik het altijd……zoveel strijd geleverd en nooit de erkenning mee gemaakt.
  Het kistje met wol is een prachtig symbool !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *