Inhuldigingsmerklap van Greet, Sjaan, Lia en mijzelf


GreetvV heeft haar inhuldigingsmerklap geborduurd met één draadje Anchor 1210. De afmeting van het merklapje is 9,5 x 9,5 cm geworden.


SjaanB borduurde twee inhuldigingsmerklapjes in de kleur oranje. In het ene merklapje borduurde ze de tekst ‘oranje boven’ en in het andere ‘leve de koning’.


Dan gaan we naar het inhuldigingsmerklapje van LiadH. Lia koos ervoor om het merklapje te borduren in de kleur rood met de toevoeging ‘je maintiendrai’: ‘Ik zal handhaven’, de wapenspreuk van Nederland sinds 1815.


De rij wordt vandaag afgesloten met het inhuldigingsmerklapje dat ik zelf borduurde. Ik koos voor stramien als ondergrond en borduurde met DMC 833 – 3051 – 355 en 930.


Deze fraaie inhuldigingsmerklapjes zijn wederom toegevoegd aan de fotogalerie en inmiddels beginnen we een leuke virtuele expositie op te bouwen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe iedereen op haar eigen manier het patroon van de inhuldigingsmerklap van Elma tot leven brengt. Wil je alle inhuldigingsmerklapjes bekijken, ga dan naar Projecten en vervolgens naar Fotogalerie Inhuldigingsmerklap-project. Klik vervolgens op de kleine foto om een grotere afbeelding op je scherm te krijgen. Daarna kun je door op de toets met een pijltje van je toetsenbord te klikken verdergaan. Inmiddels zijn we al terechtgekomen op de tweede pagina en staan er 16 inhuldigingsmerklapjes in de fotogalerie.

8 gedachten over “Inhuldigingsmerklap van Greet, Sjaan, Lia en mijzelf

 1. Hulde aan de borduursters , ik ben er stil van .
  De bijna koning moest eens weten
  En ook de verschillende bijvoegingen zijn zo passend gevonden .
  De tekst “Je maintiendrai ” brengen mijn gedachten weer even naar de oorlogstijd .
  Van een schoolvriendin kreeg ik een speldje , met deze tekst . Ze gaf het me met m,n verjaardag begin Maart en ik weet niet meer precies of het in 1944 of al bijna vlak voor de bevrijding was .
  Het was erg mooi en het leek verzilverd .
  Mijn moeder had zo haar bedenking over dit speldje , want waar zou ze dat gekocht kunnen hebben ? We wisten dat er nogal eens landwachters over de vloer kwamen bij die familie , dat waren Hollanders in uniform in dienst van de Duitsers .
  Nog niet zolang geleden was er in een kleine winkel alles in beslag genomen .
  De kleine winkel daar kon je voor al je boodschappen terecht en verder was er van alles te koop . Ze moesten er hard voor werken ., met nogal een groot gezin
  Wanneer de landwachters daar binnenkwamen , misschien omdat ze betrapt waren spullen zonder bon te verkopen .

  Zou ik het speldje weggooien ?
  Ik kon er niet toe komen en na de bevrijding droeg ik het met een oranje strikje eronder . Ik bedenk net dat er nog een foto moet zijn waarop ik het speldje draag zonder oranje .
  Ik weet eigenlijk niet of het speldje nog ergens tevoorschijn komt , tussen mijn spullen .Onlangs gaf ik wat snuisterijen weg van kinder ringetjes en armbandjes die ik vroeger had gedragen . Het speldje zat er niet tussen
  Voor altijd zal het een speldje blijven met een groot vraagteken , waar het ook is gebleven ..
  .

 2. Weet de jongere generatie wat dit betekent?
  Je maintiendrai (Nederlands: Ik zal handhaven) is de wapenspreuk van Nederland sinds 1815.

 3. Ze zijn allemaal even mooi geworden.De haast nieuwe koning zou hier toch op een of andere manier attent gemaakt worden,vind ik.Zoveel werk als zijn toekomstige onderdanen hier voor hem gemaakt hebben.
  Fijne zondag Truus

 4. Een merklap geboren uit Elma’s brein
  met woorden groots in al zijn steekjes.
  door borduursters uit alle streekjes,
  Maken hier een plein.

  Een plein van van mooie lappen
  in al haar fleurigheid
  Gemaakt voor Zijne Hoogheid
  weer iets anders dan koek gaan happen..

  J.

 5. @Gerrie, dit verhaal moet je opslaan, want het speldje zal vast tevoorschijn komen. Mocht het speldje toch niet boven water komen, dan hoort dit verhaal bij de foto!

  Gerrie, eigenlijk moet jij een boek schrijven waarin al je verhalen, belevenissen etc. beschreven staan. Het resultaat is dan een prachtig tijdsdocument zoals de inhuldigingsmerklapjes anno 2013 geschiedenis worden. Mooi toch!

  @eva.b., ik zal de uitleg toevoegen. Voor mij is het zeer duidelijk, maar misschien niet voor de jonge generatie.

  @Truus, wij borduren geschiedenis!

  @Jantje, heel mooi gezegd!

 6. Eva jij ook bedankt , ik wist het wel en ik meen dat de duitsers deze spreuk ook misbruikten .Heren mussert en anderen . Ik ga nog weer eens speurwerk doen .

  Berthi ik had net een lange telefoon , ook met oude verhalen .We hadden wel een uur nodig en ben nu bekaf . En eigenlijk geeft schrijven mij rust .
  Soms denk ik nu even je mond houden .
  De familie bestormde mij met mail , ze horen te weinig en willen chatten via ( weet ik veel ) Weet je dat ik in de picture kwam doordat onlangs fam .v.W meedeed met Lingo . De tribune zat vol met v.W afgevaardigen
  Ik had niet gekeken en kreeg later hierover bericht .
  Ik ben niet zo gek op spelletjes . 2 voor twaalf bijv .is wel een van mijn favorieten Laat ik nu een stukje zien bij de wereld draait door en later nog eens opgezocht bij uitzending gemist .Ze gingen met 2000 euro huiswaarts
  Door deze gebeurtenis kwam er meer op gang en ontdekten ze al lang niets van die tante in het westen gehoord te hebben .
  Ik sluit ze allemaal in m,n armen Er komen soms mooie momenten op m,n pad

  Psst , ik zit nog te denken aan een gebeurtenis ongeveer i jaar geleden , of ik heb het ergens genoteerd wanneer dat precies was
  Zou het vanmiddag nog vragen , er waren zoveel andere onderwerpen
  ik wil het noemen een knipoogje naar Willem-Alexander en Maxima .
  Ben benieuwd of twee mensen uit hun kring aanwezig zullen zijn op de grote dag Tot zover even en hoop nu mijn verhaal binnenkort nader toe te lichten .
  Bij de volgende geborduurde herinnerings merklapjes . . ?

  Ik eindig met het liedje van Corrie Vonk ( echtgenote van Wim Kan )

  Ik vertolk , ik vertolk de gevoelens van het volk , met m,n vlaggetje , m,n hoedje en m,n toeter. . . . . Oranje boven , oranje boven . . .

 7. Heerlijk om alle eigen toegevoegde inspiratie hier te kunnen zien! Geweldig dat de naald wordt opgepakt om deze inhuldiging ook in textiel vast te leggen door zoveel verschillende dames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *