Pront in ’t pak


In 2000 werd in het kader van de week van het Zeeuwse Boek in samenwerking met het Zeeuws Museum een ansichtenkaartenmapje uitgegeven. De (boeren)jongens spelen hierin een hoofdrol. Vanzelfsprekend ontbreekt de beroemde Keesje uit Domburg niet. ‘Volgens de overlevering was hij een vrijgezel die ruim 60 jaar lang in de kleding bleef lopen die in de mode was in zijn late tienerjaren. Daardoor was hij een bezienswaardigheid in de badplaats. En blijkbaar liet hij zich die belangstelling graag aanleunen. Misschien verdiende hij er zelfs wel een zakcentje mee’, lees ik op het blog van het Zeeuws Archief.

Op dit moment is de soap over de Urker vissers een grote hit, wordt het niet tijd om ook een soap te maken over de Zeeuwse boer… Bestaat die trouwens nog?

5 gedachten over “Pront in ’t pak

 1. He waren we gelijk ik kom maar net bij je vorige blog vandaan en heb er nog het een en ander gemeld .
  De Zeeuwse boer , nou over de Urkers heb ik erg genoten en er is nog een programma over vissers daar zijn ook wel Urkers bij en ook Kattekers
  Ik ben dol op verhalen over varenden , maar stuur mij niet de wateren op , want dobberen op zo,n grote watervlakte dat zie ik niet zitten .
  In Zeeland gingen we graag met vakantie en daarna heb ik mij wel bezig gehouden met een Zeeuwse boerin . Onlangs zat ik te denken we zijn samen toch de meeste vissersdorpen wel langs geweest . En in Urk is een indrukwekkend monument met alle namen van hen die op zee zijn omgekomen
  Kniertje uit het stuk van Heyermans zou zeggen de vis wordt duur betaald
  In Overijssel kende ik ook het vissersleven niet . Op het werk kreeg ik wel te maken met mensen uit de vissersdorpen .
  En hier komt twee maal per week een viskraam , daar koop ik graag een visje
  De man is vriendelijk en heeft een keurig kraam , op de toonbank een leuke kotter .
  Zo dicht bij Scheveningen en Katwijk is het gemakkelijk om verse vis te kopen
  Leuk die oude foto,s van zolang geleden .
  Belangrijk dat hier zo regelmatig weer belangstelling voor is .
  Gellukig kan ik TV Zeeland op TV bekijken .Er zijn vaak uitzendingen over lang geleden en vergeet niet de watersnood ramp
  In mijn slaapkamertje had ik vroeger een serie met klederdrachten , mijn moeder vond dat ik de vrouwen uit Scheveningen netje dames moest noemen .

 2. Wat een toeval weer, zelf afkomstig uit.. Domburg ­čÖé En al bestaat de Zeeuwse boer zeker nog steeds (gelukkig!, ik heb er zelfs in de familie) de Zeeuwse boer in streekdracht bestaat al heel lang – helaas – niet meer. Net afgelopen week hebben we bij Het Walcherse Costuum de kleding ge├»nventariseerd van ‘Keesje’, en dan bedoel ik de meneer die ‘Keesje van Domburg’ nabootst tijdens de kostuumshows. Geweldig leuk om dit allemaal te zien. Ook leuk om er een logje over te maken misschien… Groetjes Lupineke

 3. Wat ik mij wel eens heb afgevraagd , De uitzendingen van de EO met kerkzang zie je vaak mensen in klederdracht .
  Er is op de Veluwe een koor die zo in dracht optreden
  Staphorst is ook nogal eens in beeld bij de kerkzang
  En ook Zeeuwen zie ik wel eens , dan tot mijn grote verbazing dragen Zeeuwse mannen die grote hoeden gewoon tijdens de dienst .Terwijl we toch weten dat een man zodra hij de kerk binnenkomt zijn hoofddeksel afneemt , terwijl de vrouwen hun hoofd bedekken met een hoed .Tot dusver ben ik er nog niet aan toegekomen hierover een vraag te stellen .
  Toen ik in vroeger jaren zondagsschoolleidster was en we gingen jaarlijks naar de twee dagen mooie bijeenkomsten ergens in het land .Meestal wel in een van de grote steden met grote zaalruimte .We beleefden samen fijne dagen
  Ik herinner mij een groot applaus als de Zeeuwen in hun costuum binnen kwamen

  Voor mij ligt een mooi Zeeuws verhaal , een boekje nog gedrukt op ruw oorlogs papier . Van een dorp en een jongen en een orgel
  door A Rutgers v.d.Loef-Basenau
  geillustreerd door W.G.v.d.Hulst jr Uitgeverij Ploegsma 1945
  De omslag laat een jongen met een bochel zien

  ik kreeg het met Kerst 1946 van onze huisarts toen ik zo vlak na de oorlog een lange kuurtijd tegemoet ging
  De dokter kon prachtig tekenen , jarenlang sierde hij ons kerkblad met een tekening van de de kerk . Hij was ook een lieve dokter ik denk er met plezier aan terug
  Voor mij tekende hij in het boekje een kleurig kerstboompje Voor Gerrie met rood onderstreept en het jaar 1946
  Ik heb een stapeltje boeken uit die jaren , die me zo dierbaar zijn
  Ik wil ze bij me houden niet in de boekenkast , maar om vaak nog eens op te pakken en er in te bladeren Hoewel er in die dagen ook wel minder fijne dingen langs kwamen is die tijd heel belangrijk geweest en heeft me ook richting gegeven aan het leven .
  Het verhaal over de jongen uit het boekje , zijn droevig verlopen jeugd , hij werd de trots van het dorp toen hij met zijn prachtige stem in de Kerstdienst zong .
  Gesproken teksten in het verhaal zijn in het zeeuws geschreven , dat maakt het helemaal bijzonder .

  Ik eindig dan maar met ” LUCTOR ET EMERGO ”

  Ik worstel en kom boven .

 4. Vandaag kocht ik een mapje met kaarten Pront in ’t pak.
  Er zaten 9 kaarten in. Moeten dat er 10 zijn?

 5. @Sako Versprille, in mijn mapje zitten ook negen kaarten. Ik neem aan dat het met negen stuks een compleet pakje is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *