Handwerktechnieken

De Digitale Handwerkjuf is een stichting tot behoud van handwerktechnieken die verloren dreigen te gaan. Door archivering en demonstratie op dvd wil de stichting de kennis en de belangstelling voor deze technieken levend houden.


De Digitale Handwerkjuf is de moderne vervangster van de vroegere handwerkjuf in de klas. Zij is echter ook de vervangster van de moeder die in het verleden haar handvaardigheden en kennis aan haar dochter doorgaf. En… eindelijk heb ik dan beide dvd’s in huis, voor mijzelf en om later door te geven aan mijn dochter in de hoop dat ze ooit nog eens belangstelling krijgt voor het fraaie handwerk!

De dvd’s kun je hier bestellen.

14 gedachten over “Handwerktechnieken

 1. Ik probeer mijn liefde voor het handwerk door te geven aan mijn kleinzoon en kleindochter, maar ik zie dat wij vroeger veel langer met iets bezig konden (of moesten?) zijn dan zij dat kunnen.
  Toevallig gaat mijn man donderdag op de school van de kleinkinderen wat vertellen over wol en spinnen. Of er daarna nog breiles volgt?
  Zelf denk ik er ook wel eens aan om aan liefhebbers in mijn straat brei en haakles te gaan geven. Misschien dat ik dat in september eens op ga pakken.

 2. @Dorien, geweldige initiatieven van jullie! En helemaal leuk dat je man ook zo geïnteresseerd is in het spinnen en daar de kinderen de kennis van bij wil bijbrengen.

  De reden dat de kinderen tegenwoordig niet meer zo lang met iets mee bezig kunnen zijn, heeft volgens mij te maken met het feit dat er veel onrust om hen heen is. Er gebeurt veel, heel veel, en dat elke dag. Ze krijgen zoveel prikkels uit alle hoeken waardoor ze snel afgeleid zijn.

 3. Laat ik nu net gisteren met m,n gedachten weer eens ver in vroeger heb zitten spitten , en toen kwam er een oude handwerkjuffrouw bij mij naar boven .
  Zij was eigenlijk juffrouw van de bewaarschool .. Zo werd dat genoemd .In mijn jonge jaren ben ik ook bij die juf in bewaring gebracht . Enkele neven functies van haar waren wekelijks handwerkles te geven op de lagere school Dan had ze ook wekelijks een kinderclubje in de vroege avonduren voor handwerklessen .
  Dan mochten we zelf kiezen wat we graag wilden maken .
  Want op die lessen waren de leeftijden nogal variabel
  Ik was een van de jonkies en och de grote meiden wilden je nogal eens in het ooitje nemen . Ik koos er voor iets voor een van mijn poppen te maken , een breiwerkje dus
  De pop heette Frieda , genoemd naar een meisje dat ik zo aardig vond en die ik vaak zag als ik bij een tante mocht logeren .
  De lange tafel bestond uit een blad op schragen , wat een eenvoud in die dagen .
  Een ruw houtenvloer en grote zwarte kachel die de grote ruimte in de wintermaanden moest verwarmen .
  De juffrouw had in die uurtjes ook de zorg de kachel goed brandende te houden .
  We kregen tussen de bedrijven door een kopje warme chocolade en dat werd allemaal klaar gemaakt op die kachel . We kregen er meestal een biscuitje bij .
  Ik herinner mij dat de suiker soms een harde klont was geworden .
  En voor gebruik werd die in een schone theedoek gewikkeld en werd er naar harte lust met een grote pook op getimmerd . Gelukkig dat zo,n pook voorhanden was bij de grote kachel .
  De handwerk juf was een oude ongehuwde dame die bij haar ouders woonde bij ons in de buurt . Haar vader was een van de eerste mensen in ons dorp die een radio had .
  Ik herinner mij de handwerk avondjes als heel gezellig en de juf was erg aardig , ik hoor nog haar stem . En wat leuk wanneer je weer iets af had en iedereen het mocht bewonderen

  Gelukkig dat er toch wel aandacht is om met handwerken bezig te zijn .
  Ik heb jaren geleden al gehoord dat kinderen zo weinig geduld hebben , dus graag alles vlug klaar Maar handwerken moeders en oma,s kunnen toch een goed voorbeeld zijn

 4. Gerrie, wat een herkenning in dit verhaal. en ik verfoeide het. mijn werkjes werden altijd afgkeurd en weer uitgehaald, Dit veranderde tijdens de oorlog toen er niemand was die mij vertelde hoe het moest, de basis had ik wel geleerd bij de juf van destijds, Ik had zo maar de vrijheid om iets te doen met draden en lappen. Het is dus redelijk goed gekomen. en de handwerkjuf op cd gebruik ik nu , basje

 5. Weer zo’n leuk verhaal van Gerrie.. Hartelijk dank…. misschien komt er nog wel meer.
  Zelf heb ik de DVD’s ook in huis… maar heb nog altijd spijt dat ik niet beter opgelet heb als mn Moeder aan het Handwerken was. Kon geweldig Breien…moeilijke patronen in Spreien en Kleedjes tleek net Kant… Sokken met die lastige Hielen enz. Maar ja als kind vond je dat allemaal heel gewoon en dacht dat het altijd zo zou blijven,

 6. Die cd’s heb ik ook. Ze zijn goed! Jammer alleen dat je de muziek niet kunt uitzetten….zo’n oorwurm die dagen blijft hangen en de hele cd door hetzelfde!

 7. Gerrie zit weer helemaal te genieten als ze aan die tijd denkt.
  Ze laat ons meegenieten van alle mooie verhalen.
  Ik hoop dat als ik de leeftijd van Gerrie heb bereikt nog elke dag achter mijn computer mag zitten en over vroeger vertellen.

  Vanmiddag neem ik maar een vrije middag, zet de d.v.d. aan en de digitale handwerkjuf neemt mijn brei- en haakles over.

  Misschien werkt het ook bij kinderen, ze zijn zo gewend om achter het beeldscherm te zitten.

 8. p.s. de foto is ook weer mooi…..die kleur van de bol
  met lavendel !! prachtig….we genieten dubbel…de mooie verhalen en de foto’s

 9. @Gerrie, weer zo’n leuk verhaal! Jij kunt wel een boek gaan schrijven over al die mooie herinneringen!

  @Licia Huizer, goed gezien, het is een lavendelbol uit Frankrijk die ik al jaren in huis heb!

 10. Ik hoop dat onze kleindochters het ook nog leuk vinden om iets met hun handen te doen, probeer het wel door te geven. Gelukkig zijn ze nog klein en vinden alles nu nog heel erg leuk. Mooi dat er nu een digitale handwerkjuf bestaat.
  Groetjes ELza.

 11. Mieke, ik heb de DvDs ook en helemaal eens met je klacht over de “muziek”, het eindeloze riedeltje….wie dat bedacht heeft… Verder zijn ze heel erg handig om iets op te zoeken. Het borduurexemplaar heb ik al jaren in huis, nog van Tesselschade arbeit adelt.De tweede nog maar kort geleden besteld. Leuk om alles bij elkaar te hebben.
  Maar…. Elma, er gaat niets boven een echte handwerkjuf hoor, tenminste zo eentje als jij!

 12. Frouke@ je hebt helemaal gelijk.
  Ze konden mij gisteren toch niet missen.
  Ik maak geen muziek, heb wel altijd wat te vertellen.

 13. Wat leuk, een lavendelbol jaren geleden heb ik ze met mijn beide groepen gemaakt. We hadden het geluk dat de lavendel in de tuin van de kerk kleurrijk bloeit en wij ervan mochten plukken ( huur daar onze ruimte) Zal er eens een blogje aan besteden. Staat er in het 2e deel van de digitale juf er ook wat van in? Zelf heb ik een boekje waar het in staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *