Inhuldigingsmerklap van Elma, Hennie, Joke, Licia, Marieke en Sjoukje

Elma maakte een patroon voor de komende inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april 2013. Direct werd er enthousiast gereageerd en tijdens de afgelopen paasdagen hebben al meerdere borduursters aardig wat uurtjes geborduurd aan hun inhuldigingsmerklap. Nu al zijn enkele merklapjes af. Kijk met me mee.


De inhuldigingsmerklap van Elma. Zij heeft gekozen om het merklapje te borduren in de kleur rood zoals dat vroeger gebeurde bij het schoolmerklapje.


Joke borduurde haar inhuldigingsmerklap in verschillende tinten blauw en rood, roze en goudkleur voor de kroon. Heel stijlvol.


Licia koos weer voor andere kleuren en als extra toevoeging zie je de drie kruisjes die terug zijn te vinden op een amsterdammertje. Een grappige aanvulling!


Marieke heeft zoveel mogelijk de kleuren van de vlag gebruikt. De nummers van de kleuren weet zij niet, want zij gebruikte losse draden die haar schoonmoeder over had van de borduurpakketten. Marieke heeft de bovenste helft van de merklap iets aangepast en ook de tulpjes toegevoegd aan het geheel. Het is een heel vrolijk en fleurig Hollands merklapje geworden. Linksonder is de letter M geborduurd van Marieke en de merklap is rondom afgewerkt op de wijze zoals je vaak ziet bij de vroegere schoolmerklapjes.


Hennie maakte de inhuldigingsmerklap voor haar pronkboek! De sierlijke rand rondom ziet er heel feestelijk uit! Prachtig gedaan!


Sjoukje koos ervoor om een gedeelte van het patroon te gebruiken voor haar mini-pronkrol van 12 cm hoog! Een schitterend tijdsdocument!

Zes inhuldigingsmerklapjes, en allemaal verschillend. Ontzettend leuk om te zien dat iedereen zijn eigen kleuren gebruikt en aanvullingen bedenkt. Dit is nu al een prachtig overzicht. Ik hoop dat er nog meer volgen. Inmiddels is er een fotogalerie gemaakt waarin alle inhuldigingsmerklapjes komen te staan. De eerste vier kun je al bekijken door te gaan naar Projecten en vervolgens naar Fotogalerie Inhuldigingsmerklap-project. Klik vervolgens op de kleine foto om een grotere afbeelding op je scherm te krijgen. Daarna kun je door op de toets met een pijltje van je toetsenbord te klikken verdergaan.

Het patroon van de inhuldigingsmerklap kun je hier vinden.

23 gedachten over “Inhuldigingsmerklap van Elma, Hennie, Joke, Licia, Marieke en Sjoukje

 1. Leuk dat er al 4 klaar zijn en ieder op haar eigen manier!
  De garens en de stof liggen hier klaar,dus er komt nog meer.
  En jij Berthi,maak jij dit borduurwerkje ook?
  groetjes,truus uit Drenthe

 2. O wat leuk Berthi…dat is weer een nieuw projekt.
  Toevallig hoorde ik dat op TV Blauw Bloed vroeg of er nog bijzondere particuliere initiatieven waren voor de Inhuldiging.
  Gelijk even een foto van mn lapje opgestuurd en jouw Blog erbij vermeld voor meer gegevens…ook het blog Blij dat ik brei van Jeanet Jaffari uit Arnemuiden erbij gezet want die had weer zo’n leuk gehaakt kroontje op haar blog staan.
  Ben benieuwd of wat er nog wat van horen of het ergens terug zien in een uitzending.

 3. p.s. typfoutje WAT moet natuurlijk WE zijn …….. en, ELma ik vind de jouwe STIJLVOL !!

 4. @Truus uit Drenthe, het moet toch lukken om dit kleine lapje tussendoor te maken. Ik ga volgende week een poging wagen…
  Het stramien en het patroon liggen al klaar!:-)

  @Licia, we wachten af… Ik vind het zo leuk dat Elma in de kleur rood heeft geborduurd zoals dat gebruikelijk was bij een schoolmerklapje. En het is ook Elma die het patroon maakte.

 5. Schitterend ,wat een mooi begin van een ere galerij speciaal voor onze nieuwe koning
  De kleurenpracht straalt er van af .
  Ik was zo benieuwd of er al iets af zou zijn .

  Nu bedenk ik dat er in vroeger dagen t.g.v. Oranje feesten vaak leuke corsages gemaakt werden . Kunnen we dat ook niet een nieuw leven inblazen .
  Leuk zoiets kleins en als je in de feestdrukte de straat op gaat kan iedereen het bewonderen . Al die plastic kronen van tegenwoordig is ook maar een goedkoop gedoe
  Ik weet nog dat bij het huwelijk van Juliana en Bernhard er verlichte feest lampjes , met foto,tje te koop waren .
  Je droeg het op je rever en dan met een snoertje naar een batterijtje dat je in je jaszak kon meedragen . Een speciaal feestelijk broche voor de avonduren .
  Ik was er zo wijs mee dat ik er een mocht dragen .
  En waar zijn de oranje sjerpen gebleven ?
  Op koninginne dag 31 Augustus , gingen we in optocht naar het gemeentehuis om er te zingen en alle kinderen waren gesierd met een sjerp
  Een sjerp kun je ook nog mooi versieren .
  Geen sjerp , dan misschien een sierlijke oranje sjaal met borduursteken versieren
  Ik kom al helemaal in een oranje stemming . En iedere keer met de laatste oranje plannen hoor je en merk je Nederland heeft er zin in .

 6. Het patroon ligt hier ook klaar en er wordt zelfs af en toe aan gewerkt…., meer kan ik nu niet zeggen!

 7. Dag Gerrie. Moet je eens zoeken via Google bij Zeeland net Blij dat ik Brei op de blog van 8 april vind je een leuke gehaakte Kroon als corsage !!

 8. Trots ben ik wel een beetje toen deze merklapjes op het scherm verschenen.
  Maar nog trotser op de andere uitvoeringen. Van het eenvoudige patroontje eigen inbreng en uitvoering maken, prachtig.
  Ook leer ik nog elke dag, op de merklap ga ik nog een kleine toevoeging borduren.
  Marieke heeft als haar kenmerkje de M geborduurd, EMH zal ik als merkteken toevoegen.

 9. Heel leuk al deze versies, ik hoop dat er nog vele mogen volgen!

 10. Wat leuk dat de eerste lapjes er op staan. Zelf vond ik het zo’n leuk idee, dat ik acuut ben begonnen. Elma en Berthi nog hartelijk dank voor het initiatief. Ook die pronkrolversies zien er prachtig uit. Ik kijk vol verwachtig uit naar wat er nog meer komt.
  Groeten, Joke

 11. Wat geweldig mooie merklapjes zijn er al gemaakt, ik ben ook met eentje bezig. Hopelijk komt hij nog op tijd af.
  In ons dorp Meeden is een oranje – comité die nu al voor kinderen bezig is om leuke dingen te organiseren. Als ik het goed heb komen er dit jaar ook weer kinderen met versierde fietsen door de straten.
  Onze straat wordt versiert met zelfgemaakte kroontjes op paaltjes. Die paaltjes worden later weer gebruikt voor een ‘vrijheids- fakkel” op 4/5/ mei.
  Ook komen er kleinere vlaggetjes door de straat en iedereen die het wil / kan die steekt ook zijn eigen vlag uit. Ja, Wim Sonneveld had het over goedbedoelde rotzooi wat achter de rododendrons werd geflikkerd.
  En nu bedenk ik opeens, waar is de Chocolademelk gebleven? Wordt dat nog wel geschonken op scholen.

  Gr.v. J.

 12. Enthousiast geworden heb ik een paar dagen geleden het patroon gedownload. Dat was stap nummer één en ehm… verder ben ik eigenlijk (nog) niet gekomen. Als absolute beginner op handwerkgebied zit ik nog in de fase van: … en hoe nu verder. Lieve Berthi, vandaag zag ik zes fantastische voorbeelden van hoe het er uit zou kúnnen zien. Drie van hen borduurde het op een soort zakdoek? In elk geval een wit stramien met ingeweven (?) rode rand. Dat wil ik ook wel dus… hoe kom ik daar aan? Lieve borduurmeisjes, help me alsjeblieft en dat ik niet helemaal onnozel ben, het oranje kroontje heb ik al wel gehaakt. Daar ga ik mee door, alleen nog wat veiligheidsspelden kopen en dan… vort met de geit. Voor iedereen in mijn buurt die het koningshuis een warm hart toedraagt, ga ik zo’n kronenbroche haken.

 13. Beste Puck,

  Op school heb ik geleerd dat men in tegenstelling tot breien niet onderaan het werk begint maar boven aan. Als eerste dus het slingertje wat bij veel mensen met groen is geborduurd. Het maakt het verdere telwerk gemakkelijker.

  Ik wens je veel succes.
  groet van Jantje

 14. Geweldig zoveel enthousiaste borduursters! Leuk om te zien dat ieder zijn eigen stijl geeft aan het zelfde patroontje. Bij mij ligt geen borduurgaren en stramien klaar: ik ben druk bezig om nog wat viltwerk te maken voor de HIP en HANDGEMAAKT MARKT. Ik heb op 21 april een kraam op deze markt in Nijmegen.
  Zie ook http://www.hipenhandgemaakt.nl

 15. Het leuke idee van de feestelijke merklapjes is nu al een groot succes .
  Elma heeft een mooi startschot aan gereikt .
  Een feest te zien dat er al zoveel gemaakt is .

 16. Gisteren heb ik deze site via een link op mijn facebook gezet..

  Wie weet komen er dan nog meer lapjes bij.. De mijne is ongeveer halverwege..

  Groetjes van Jantje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *