Slapende Aziaten in Universiteitsbibliotheken


Tjonge, wat is er ineens veel aandacht voor de slapende Aziaat in de Universiteitsbibliotheek. Dit komt mede door een Facebook-pagina waarop alleen foto’s te zien zijn van Aziaten die een dutje doen. Sommige mensen klagen zelfs over racisme. Maar Aziaten in de Leidse Universiteitsbibliotheek lijken het fenomeen wel grappig te vinden. Ik lees: ‘Lucie (26), een rechtenstudent uit China, vertelt in het Engels dat het ‘okay’ is om een pagina speciaal voor slapende Aziaten te maken. Dit wordt bevestigd door een andere Chinese student (25), die niet met haar naam in de krant wil. Ze vertelt dat het in China gebruikelijk is om korte pauzes te nemen tijdens het werk of het studeren. Ze denkt dat een Facebook-pagina met uitgeputte Aziaten in de UB ook juist laat zien dat het hardwerkende mensen zijn.’

Sylvia Witteman besteedde afgelopen zaterdag in haar column in de Volkskrant ook aandacht aan dit onderwerp. ‘… Nog even terug naar die slapende Aziaten: dat lijkt me eerder een cultureel dan een raciaal verschijnsel. Waarschijnlijk doen veel Aziaten tussendoor een dutje, om daarna extra geconcentreerd te kunnen werken. In China heb ik mensen op de vreemdste plaatsen zien maffen: achter op een fiets, onder een marktkraampje, bij McDonald’s, in een lift, noem maar op. Waarom ook niet?’

Bovenstaande foto maakte Thijmen in de bibliotheek van de TU/e tijdens een SOG-moment (Studie Ontwijkend Gedrag).

14 gedachten over “Slapende Aziaten in Universiteitsbibliotheken

 1. Niet in de bibliotheek, maar wel in het zonnetje voor het raam.
  Na een langdurige afwezigheid wegens ziekte wilde G. erg graag weer kantklossen. Of ik niet bij haar thuis wilde komen, zelf autorijden lukte nog niet.
  Dat was geen probleem. Na een tijdje alle slagen voorgezegd te hebben, draaien, kruisen, speld, draaien en kruisen.
  Het ging prima en G. kon zelfstandig verder. Mijn plekje op de bank zat prima, heerlijk in het zonnetje.
  Op een gegeven moment schrok ik wakker en kon net op tijd zeggen nu 2x draaien.
  Gelukkig gaat het goed met G. en komt ze weer op les.
  Ik weet dat ik niet zo geschikt ben om op karwij te gaan, blijf liever thuis.
  Af en toe in de koude gang dan blijf je wel wakker.
  Nu ga ik ook maar naar bed, altijd problemen met de overgang naar de zomer en wintertijd.

 2. Ik heb dit in China ook mee gemaakt, ze slapen overal. Even op hun hurken zitten, dit is niet te geloven zo makkelijk als zij een tukje doen. Op een harde ondergrond gaan ze gewoon liggen. Nou ik zou helemaal stijf zijn maar zij niet zo soepel als ze zijn.
  Ik kijk hier niet van op hoor.

  Ik ben jaloers ik zou willen dat ik dit kon. Lekker slapen overal is toch heerlijk. Hi hi

 3. mijn kleindochter was in China en heeft het daar geleerd, Ging samen met haar mamma van Den Haag naar Utrecht per trein , na een collegedag, en valt direct in slaap in de trein, Ik zou dat niet kunnen, maar het is dus te leren, zal het moeten oefenen

 4. Mijn dochter gaf les in Shanghai en daar gebeurt het in de klas. Dan denk je in eerste instantie dat het ongemotiveerde kinderen zijn maar later wen je eraan.

 5. ik moet bekennen dat ik ook wel eens een dutje in de bieb heb gedaan

 6. Had ik maar de gave om overal een dutje te doen!:-) Volgens mij heb je daarna veel nieuwe energie! Ik ben bang dat ik het niet meer kan leren!:-)

 7. Nog even tevoegen, in de trein lukt het ook prima.
  Heel in de verte hoor ik iemand praten. Mevrouw Uw plaatsbewijs? Na div. herhalingen ben ik eindelijk wakker. Gelukkig is Groningen de eindbestemming en vergeet ik dus nooit uit te stappen, of de schoonmakers moeten mij al vinden.
  Ik durf ook niet goed naar een lezing met dia’s of tegen woordig een Powerpoint-presentatie, daar mis ik ook stukjes van.

 8. Mn oude tante in Zeeland (ze waste en stijfselde de mutsen van de boerinnen) slaakte vaak de zucht “”even mn ogen verschieten”” ze leunde dan achter over in haar stoel legde een witte zakdoek op haar gezicht …en 10 minuten later was ze weer helemaal bij de tijd !! dat gezegde doet in de familie nog steeds mee .

 9. Dit logje brengt enige verhalen teweeg waar ik enorm van geniet!

  De uitdrukking ‘even m’n ogen verschieten’ is prachtig!

 10. Bij het ouder worden komen er van zelf veel tukmomentjes overdag .
  Je kunt er enorm van opknappen , je zou het ook een opknappertje kunnen noemen.
  Gisteren had ik een erge tukjesdag en verliep alles niet zo gladjes . Dus lekker tukken en laat de boel maar waaien , ( liggen )

 11. @Matthijs, een interessant artikel!
  Ik lees: ‘Een hazenslaapje kan wonderen doen en het rendement en prestatieniveau van iemand plots optrekken. Zeker in Azië is dat besef al volledig doorgedrengen.’

 12. Het voelt dat ik even “mijn ogen moet gaan verschieten” (prachtig!) maar de klok zegt dat ik aan het werk moet. Wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *