Uitstapjes, activiteiten en exposities voor de komende maanden

Het Museumweekend staat voor deur. Op 6 en 7 april is het weer zover. De musea krijgen extra aandacht en de meesten van hen hebben ook extra activiteiten. Ik geef een selectie uit het grote aanbod, voor het museumweekend en voor erna.


Tot en met 5 mei 2013 zijn er in het Breda’s Museum maar liefst drie textieltentoonstellingen te bewonderen. Twee tentoonstellingen gewijd aan de Bredase kunstenaars Johanna Schweizer en Miek Vlamings en een expositie van de werken van European Art Quilts VII.
——————————


Tot en met 5 mei 2013 is in het Groninger Museum de expositie Nordic Art 1880-1920 te zien. De tentoonstelling is een ode aan de volken en culturen van de Noordse landen en biedt een overzicht van 19e en 20e eeuwse Noord-Europese schilderkunst. De prachtige landschappen, portretten en taferelen uit het dagelijkse plattelandsleven tonen zowel overeenkomsten als verschillen tussen de Noordse landen. In de tentoonstelling staat de periode centraal waarin stromingen als het realisme, naturalisme en de meer uiteenlopende stijlen zoals het symbolisme en het opkomende modernisme naast elkaar voorkwam.
Tineke heeft deze expositie bezocht en maakte enkele foto’s die te zien zijn op haar blog.
——————————


Tot en met 9 juni 2013 is in het Drents Museum de expositie De Sovjet Mythe. Socialistisch Realisme 1932-1960 te bekijken. De tentoonstelling omvat circa 70 schilderijen die de Sovjetmaatschappij idealiseerden. In de nieuwe museumvleugel zal monumentaal en dramatisch werk te zien zijn van kunstenaars als Alexander Deineka, Alexander Samokhvalov, Isaak Brodskij, Arkadi Plastov en Kazimir Malevtsj. Eén van de topstukken is het werk ‘On peaceful fields’ van Andrei Mylnikov uit 1950 met een imposante afmeting van twee bij vier meter. De schilderijen zijn afkomstig van het State Russian Museum in Sint Petersburg, dat de grootste en meest belangrijke collectie op dit gebied beheert.
Tineke bezocht deze expositie eveneens en maakte ook hier fraaie foto’s die op haar blog zijn te zien.
——————————


Tot 14 april 2013 is de expositie Out of the Blue te zien bij Karavanserai in Maastricht. De voorwerpen in de galerie zijn afkomstig uit de collectie van Coen Eggen en galeriehouder Louis Nierijnck. Textiel is een passie voor Louis Nierijnck en indigo fascineerde hem altijd al. Je komt het overal in de wereld tegen. Met name textiel van nomadenvolken boeit hem. Zo kom je op de tentoonstelling ondere andere een blauwe doek tegen van het Indiase Naga volk. Deze doek is geborduurd met gekleurd hondenhaar en kaurischelpen.
——————————

Tot en met 28 april 2013 kun je een groot gedeelte van het werk van de weefster Riek Bruggink bekijken in Museum Het Leids Wevershuis.
Riek is al jaren gefascineerd door de mogelijkheden van het getouwweven. Na het volgen van enkele basiscursussen is zij haar eigen weg gegaan en heeft zich op bijna autodidactische wijze ontwikkeld tot een ‘meester-wever’. Binnen het in feite simpele systeem van schering en inslag zoekt zij naar nieuwe mogelijkheden, waarbij zij zich laat inspireren door ritmes, structuren en door anderen aangereikte thema’s. Ook technieken uit andere culturen, zoals Guatemala, Peru en Afrika hebben haar warme belangstelling en vormen een stimulans voor haar werk.

Deze technische ontdekkingstocht wordt ondersteund door haar experimenteerlust met materialen. Zij weeft met prachtige, kleurige garens, maar ook met papier, foto’s, gipsverband en koperdraad. Ook natuurlijke materialen als blaadjes, takjes, zaden en pitriet vinden hun weg in haar werk. Haar experimenteerdrift leidt ook tot heel divers werk. Wandweefsels, sjaals, kledingstoffen, sieraden, liturgische weefsels en objecten. Dat maakt haar werk verrassend en veelzijdig. Haar puur persoonlijke ontwikkeling maakt het authentiek en uniek.

Riek Bruggink zal zelf aanwezig zijn op zaterdag 6 en zondag 28 april 2013 voor toelichting op haar werk.
——————————


‘Appeltsiesbrung’en ‘engeltsieskorenblauw’. In Spakenburg weten ze er alles van. Deze twee stoffen worden namelijk gebruikt voor de klederdracht. De tentoonstelling Stof tot nadenken in Museum Spakenburg geeft tot en met 1 juni 2013 een beeld van de rijke klederdrachtstoffentraditie. Niet alleen stoffen worden getoond, ook de draagsters ervan komen aan het woord in een filmimpressie. In deze log besteedde ik al aandacht aan deze tentoonstelling.

Afbeelding: een prachtige kaart die ik toegestuurd kreeg door Licia, Christine en José.
——————————

De LOKK bestaat 35 jaar en dit wordt gevierd met een groot kantfestival in de Lebuinuskerk in Deventer op 25 en 26 april 2013. De sfeervolle ruimte van de gothische kerk zal gevuld zijn met kant en kantgerelateerde artikelen. Ingezonden stukken voor de wedstrijd met het thema Een zee van kant worden geëxposeerd. Tientallen kantkringen uit heel Nederland laten zien waarmee zij bezig zijn. Zusterverenigingen uit binnen- en buitenland zijn met een stand aanwezig. Handelaars uit diverse landen van Europa houden in de kooromgang van de kerk een extra speciale Kantmarkt. Kanttechnieken en andere textiele werkvormen worden gedemonstreerd en kunnen door de bezoekers worden uitgeprobeerd. In de serie jubileumpostzegels van de LOKK wordt de derde kantzegel te koop aangeboden. Door leden van de LOKK zijn honderden paneeltjes van 20 x 20 cm gevuld met kantwerk dat past bij het jubileumthema. Deze zullen later worden verkocht ten bate van KiKa, het Kinderkankerfonds.
——————————

Van 3 tot en met 5 mei 2013 vindt een handwerkexpositie plaats in Koningshof te Veldhoven. Er zal onder andere werk te zien zijn van Colette Berends. Daarnaast kun je workshops volgen en het nodige handwerkmateriaal kopen bij de winkeltjes.

In Koningshof te Veldhoven kun je voor de expositie dagelijks terecht van 10.00 tot 17.00 uur.
——————————

Merkwaardig – Vereniging Liefhebbers Merklappen bestaat dit jaar 25 jaar. Dit lustrum wordt op een gepaste wijze gevierd.

In het kader van het 25-jarig jubileum is een wedstrijd uitgeschreven van merklappen met als thema ‘water’. De 41 ingestuurde merklappen worden tentoongesteld in de wisselexpositiezaal van Historisch Museum de Bevelanden te Goes van 14 juni tot en met 3 november 2013.
Liefhebbers van antieke merklappen komen ook aan hun trekken. Op de eerste verdieping van het museum zal een deel uit de collectie antieke Noord-Hollandse merklappen van Aafke Buurs te zien zijn. Iedere woensdag- en zaterdagmiddag van 12.00 tot 15.00 uur zullen er in het museumcafé borduurdemonstraties plaatsvinden. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zullen er aanvullende activiteiten gehouden worden. Kijk hiervoor op de website van Historisch Museum de Bevelanden.

Van 5 juli tot en met 15 augustus 2013 zal in de Grote of Maria Magdalenakerk de twee langste merklappen ter wereld tentoongesteld worden:
‘Door Ons Gedaen’ en de langste Jeugdmerklap, aangevuld met de 25 jaarlappen van de vereniging Merkwaardig. Meer informatie is te vinden op de website van Merkwaardig.
——————————


Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de schooltas met houten tassen uit de 17de-19de eeuw, leren boekentassen, de canvas pukkel en de altijd populaire rugzak. Iedere maand is een tas van een van de hoofdpersonen uit de televisieserie SpangaS te zien. Je ziet vast je eigen schooltas of die van je ouders of kinderen. We hebben namelijk allemaal een schooltas gehad. Hoewel je eigen tas je doet denken aan de leraren, spelletjes op het schoolplein of vriendjes van toen, is de schooltas meer dan alleen een persoonlijke herinnering. Aan de hand van de schooltas zien we de veranderingen in het onderwijs en de maatschappij door de eeuwen heen.

Tentoonstelling Schooltassen is te zien tot en met 15 september 2013 in het Tassenmuseum Hendrikje te Amsterdam.

7 gedachten over “Uitstapjes, activiteiten en exposities voor de komende maanden

 1. We kunnen weer UIT IN EIGEN LAND … gelukkig heb ik de Museumjaarkaart dan stap je nog eens makkelijk ergens binnen.
  Ook in Spakenburg is hij geldig !!

 2. Ik wil het allemaal wel zien, maar dat gaat niet lukken. Deventer en het LOKK spreekt mij heel erg aan. Wie weet, genoeg om over na te denken.

 3. Wat een keuze aan onderwerpen, Teveel denk ik soms, Je moet wel selectief te werk gaan anders wordt je overspoeld, door de inlichtingen en indrukken van die hoeveelheid, Beware it´s aprilfool day. basje

 4. Wij kunnen genoeg bezichtigen. Spakenburg is super leuk om te doen, ik zie de kaart is gekomen leuk.

 5. Dankjewel Berthi voor het doorgeven van de tentoonstellingen.
  ‘kWil proberen of het Groninger Museum haalbaar is het volgend weekend en anders het Drents Museum.De anderen zijn voor mij niet te doen helaas te ver hier vandaan.Maar dat is niet erg hoor-je kunt nu eenmaal niet alles doen.
  Vandaag een prachtige zonnige dag en daar kun je ook van genieten!
  Voor jou ook veel zonneschijn en gezellige 2e Paasdag
  groetjes,Truus

 6. Berthi, het is altijd weer inspirerend om jouw tentoonstellingen overzicht te lezen. En wat leuk dat je 2 door mij bezochte tentoontstellingen linkt naar mijn blog! In vervolg op de Sovjet mythe in Assen wil ik ook nog naar Maastricht. De “tampon” (Bonnefantenmuseum) en 2 omliggende gebouwen zijn getooid met een Russische “muts” vanwege de tentoonstelling Revoluties in de Russische schilderkunst 1895-1917. http://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/programma_2013
  Gaan we snel, dan hoop ik ook de door jou genoemde tentoonstelling “Out of the blue” nog te bezoeken. Dankjewel voor de tip!
  Groetjes, Tineke

 7. Aan deze prachtige lijst met expositie’s wil ik graag “Schitterend geplooid” toevoegen.
  De collectie van Ien Rappoldt, kleding uit Zuidwest China, is de basis voor deze byzondere expositie. U ziet hier o.a. unieke bewegende beelden van het door de zijderups vervaardigde zijdevilt. Nog nooit elders vertoond.
  Te bewonderen in Museum de kantfabriek in Horst t/m 25 aug.2013.
  Kijk voor verdere info op http://www.museumdekantfabriek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *