Merklap Catharina (Kaatje) Eijgensteijn 1836 – anno 2013


Bij het boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam hoort op een groot los vel papier het patroon van de merklap van Kaatje Eijgensteijn die zij borduurde in 1836. Het was een hele klus voor Loes de Kleuver om deze merklap op patroon te zetten, maar het borduren van de lap vraagt ook de nodige tijd en doe je niet even tussendoor. Zo begon ik enthousiast in de veronderstelling dat ik mijn Kaatje-lap wel op 14 februari af zou hebben. Mooi niet! Maar… Maria Boss van Charante kreeg het wel voor elkaar! Behalve dat zij in de leescommissie zat en ook nog eens zéér zorgvuldig de correcties deed voor mijn boek, borduurde zij haar Kaatje-lap op 19-draads Italiaans kerklinnen.


Schitterend is de eerste Kaatje-merklap geworden, die een afmeting heeft van 24,5 cm breed en 25 cm hoog.


Ik ben nu echt aan het pronken met andermans veren! Je begrijpt uiteraard dat alle eer naar Maria gaat!


Misschien heb je al gezien dat Marcella eveneens druk in de weer is met haar Kaatje-lap. De vorderingen kun je hier en hier lezen. Vergeet ik iemand die ook bezig is met haar Kaatje-lap, dan hoor ik het graag.

14 gedachten over “Merklap Catharina (Kaatje) Eijgensteijn 1836 – anno 2013

 1. Maria wat heb je dat snel gedaan! En wat is de lap leuk geworden.
  Groetjes,
  Anneke SK

 2. Wat een prachtig Kaatje door Maria gemaakt. Leuk, om voor het eerst een nieuwe Kaatje te kunnen bewonderen. Ik begrijp dat jij zelf ook aan een Kaatje merklap borduurt? Maria kan nu gaan afwerken, een plekje zoeken voor haar eiegen initialen en jaartal en een randje of…zo laten inlijsten zonder randje…
  Ik ben heel benieuwd naar andere Kaatjes…

 3. Het is een hele mooie merklap.
  Als ik dan zie dat de tweede alfabet maar liefst vijf keer geborduurd is, dan denk ik dat het bijna strafwerk geweest moest zijn. Ik moest vroeger op school ook wel eens 20 keer opschrijven: ‘ik mag niet….. ‘ en dan bij de meester inleveren.

  Groetjes van Jantje

 4. wat een feest om Kaatjes te zien, Het slaat sua aan bij de diverse borduursters, Fijn voor allemaal plezier in het borduren en het lezen van het boek Basje

 5. Berthi@ weer een object waar als je lezers aan mee kunnen doen.
  Na het succes van je “D.E.” merklap nu “Kaatje”.
  Deze zomer kunnen wij alle D.E. merklappen die al geborduurd zijn bewonderen in Museum het Pakhuis in Leeuwarden.
  Berthi zal hier zeker de aankondiging van doen.

 6. Maria wat een mooie lap. Berthi ik ben echt benieuwd naar die van jou. En Marcella
  gaat ook al zo goed.Prachtig !!

  Fijne dagen iedereen José

 7. Wat is de merklap van Kaatje prachtig geworden.Ben ook benieuwd naar die van jou Berthi–van Marcella had ik het al gezien.
  Nee,ik begin nog even niet,al kriebelt het wel,maar eerst al het andere.
  Goede Paasdagen
  groetjes,Truus

 8. Maria heeft de lap in heel korte tijd geborduurd!!! Hij is prachtig en zo fijntjes …!
  Ben benieuwd hoeveel er gaan volgen. Ooit komt hij bij mij aan de beurt!

 9. Wat is er al niet tot stand gekomen na het verschijnen van het mooie boek , waar we allen naar uit hebben gekeken .
  Berthi je hebt ons steeds op de hoogte gehouden .
  En dan is het zover , de grote bekroning !
  Nu als eerste mogen we een prachtige merklap bewonderen , na voorbeeld uit het boek . Een patroon van lang geleden . Wel een echte oefen lap met de veelvuldige borduur lettertjes en cijfers . Het is prachtig gedaan .Alle eer aan de maakster en ook dat deze lap al zo snel geborduurd is .

 10. Wauw! Ik heb alleen al respect voor het borduren op 19 draads kerklinnen, toch onregelmatig linnen en dan ook nog met kleurtjes die soms erg dicht tegen de kleur van het linnen aan zitten. Respect! Erg mooi geworden!

 11. @Elma, natuurlijk ga ik nog een berichtje plaatsen over de komende expositie over de D.E. merklap! Het is toch ongelooflijk wat een reclame teweeg kan brengen.

  @José, ik ben nog niet echt ver gevorderd met mijn Kaatje-lap. De laatste is heel hectisch geweest waardoor ik niet de rust had om te borduren!

  @Jeanny, Maria heeft deze merklap in een recordtijd geborduurd!!! Ik kijk ernaar uit om de lap in het echt te bewonderen!

  @Gerrie, zeker, alle eer naar Maria die deze schitterende merklap heeft geborduurd op heel fijn linnen!!!

  @maaikeW, helemaal mee eens!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *