Inhuldigingsmerklap


MaaikeW bracht Elma op het idee om een inhuldigingsmerklap te tekenen. Het merklapje is door Elma op de ‘Groningse manier’ samengesteld en getekend in de stijl van de ‘rode schoolmerklap’. Uiteraard is het aan de borduurster om zelf de keuze van de stof te bepalen en dat geldt ook voor de kleuren. Ik wens je veel borduurplezier! Voor een vergroting van het patroon moet je op de afbeelding klikken.

Heb je dit inhuldigingsmerklapje geborduurd, zou je mij dan een foto willen sturen zodat ik deze op mijn blog kan plaatsen? Ik zie al een fotogalerie met prachtige inhuldigingsmerklappen voor me! Heb je mijn e-mailadres niet, stuur dan eerst een berichtje via het contactformulier dat rechtsboven op dit blog staat.

34 gedachten over “Inhuldigingsmerklap

 1. Elma een super idee om de Koude Paasdagen door te komen (we hebben helemaal niets meer onderhanden toch ???)

 2. Als het me lukt dan zou ik ook poging ondernemen. Dag je wel Elma.

 3. Leuk, Dankjewel voor dit leuk patroontje. Ik ga het ook proberen.
  Inspiratie komt wel tijdens het werken met het lapje. ‘k Heb wel al een beetje een idee met wat voor kleuren dat ik zou kunnen gaan werken.

  Veel groetjes van Jantje

 4. Ik ga het ook maken leuk dankjewel ELMA EN BERTHI. Wie weet met de Pasen, tussen door aan beginnen ik ben benieuwd of mij dit lukt.

  Fijne dagen Liefs José Berthi ik zie je de 13 April gezellig. Ik ben nog hier..

 5. MaaikeW, Elma en Berthi wat een geweldig leuk idee en wat is het mooi geworden. Echt iets voor deze dagen, ik heb vanavond in de sneeuw boodschappen gedaan (!), dat wordt dus de houtkachel aan tijdens de Paasdagen en gezellig met een borduurwerk op schoot ernaast…..
  Fijne dagen allemaal!
  Francisca

 6. Ik geloof dat het patroontje op het juiste moment op mijn blog staat! Vanavond hoorde ik dat de paasdagen kouder zullen worden dan de afgelopen kerstdagen. Dat wordt dus lekker binnen zitten met een handwerkje! Heerlijke ontspannen dagen!

  José, leuk dat je toch kunt gaan naar Nijkerk op 13 april!

 7. Dankjewel voor het plaatsen van dit mooie kroningslapje!!! Ook dank aan Maaike W en Elma voor het maken.
  Wat leuk,dat je elkaar zo via internet op ideeen brengt en inspiratie kunt opdoen.
  ‘kGa mijn best doen en het resultaat komt tzt naar je toe.
  Nu 36 jaar geleden was het ook vroeg Pasen en was het ook koud-zon,sneeuw en hagel hebben we die dag hier in het Noorden gehad-’s avonds lag er sneeuw.Dit vergeet ik nooit meer,want het was onze trouwdag–bbbbbrrrr.
  Goede Paasdagen en alles opzijn tijd!
  groetjes,Truus uit Drenthe

 8. Een leuk idee , waar iedereen al zeer verheugd mee is .
  We kijken toch allemaal uit naar deze grote dag .
  Dan mag een inhuldigingsmerklap een mooie blijvende herinnering zijn .
  In de vorm van de zo bekende rode schoolmerklap , dat spreekt de meesten toch wel aan .
  Bij de inhuldiging van Beatrix was er een mooi pakket te koop , dat kon niet zo snel gemaakt worden . Ik heb het gekocht en ben er aan begonnen en een klein onderdeel kreeg ik klaar . Nu na jaren denk ik toch ik bedenk wel iets om dat ene deeltje nog eens ergens in te verwerken . Ik heb even het mandje met nog af te maken borduurwerkjes erbij gezocht . En jawel , een pakket van de kroningslap 33 x 42 cm . Maandblad VORSTEN ontwikkelde deze lap samen met Lanarte
  Het oranje boompje met appeltjes van oranje is klaar gekomen
  Eigenlijk zou deze lap best om te bouwen zijn als lap voor de a.s. inhuldiging .
  Voor mij te fijn de stof , dat kan ik niet goed meer zien .
  Voor wie het ziet zitten dit verder te verwerken dan laat ik het oranje boompje gewoon staan

 9. @ JANTJE DELGER
  N.a.v.je vragen over mijn gevonden knipsels , in het logje van 21-3-2013
  Handwerkbeurs Zwolle II
  wil ik je graag antwoorden .
  Inderdaad kook lessen werden gegeven door Mw. Lotgerink Hillebrand .
  Er was nog een andere kok , P.J.Kers jr . Hij begon streng , dames goed opletten en niet naar de bel gaan , laat de mensen maar staan deze lessen gaan voor .
  Jantje mijn moeder gebruikte ook een hooikist .
  Vooral fijn om er rijst in te koken , eerst aan de kook brengen en verder garen in de hooikist . Oh ja een petroleumstel , om een soepje te laten trekken of voor de sudderlapjes .En de ouderwetse koffiemolen , hout en koper met een laatje onderin
  De molen op schoot tussen je knieen en maar draaien en dan ruik je de lekkere koffie . Nagelgruis zal kruidnagel zijn
  We waren even in de tijd terug . En zo jammer dat we tegenwoordig zo gejaagd leven .

 10. Leuk lapje en wie weet tijdens de koude dage n die voorspeld zijn… Gerrie je opmerkingen over Lotgerink Hillebnad en Kers staan nog in mijn herinnering gegrift en nagelgruis is inderdaad gemalen kruidnagel , de overige attributen zijn hier ook nog te vinden in keuken en bewaarruimtes Tijdens de oorlog werd er heelveel gedaan in de hooikist, Fijne dagen Basje

 11. Wat een mooie merklap en wat een leuk idee. Bedankt voor het patroon. Ik ga hem ook maken en doe hem denk ik in mijn pronkrol waar ik nu mee bezig ben. Ik stuur je zeker een foto als hij af is.

 12. Leuk idee PetraM… dan hebben ze later geen moeite om jouw pronkrol te traceren heel duidelijk ,
  Wie-wat-waar-waarom- !!

 13. Gerrie vertelde over het pakket wat ze kocht bij de inhuldiging van Konigin Beatrix, hoeveel onafgemaakte pakketten zullen er nog op zolder of in de laden liggen?
  Dit is maar een klein lapje en is zo klaar.
  Je kunt dit patroon op het stramien met rode rand borduren, het rode schoolmerklapje.
  Ik werk met Anchor Coton á Broder nr 16 kleur 47
  of DMC Broder spécial nr. 16 kleur 321
  Maar voor deze koninklijke lap kun je natuurlijk ook oranje gebruiken.
  Het idee van Petra om het borduurwerk in de pronkrol te gebruiken is helemaal super. Dan borduur je ook een stukje geschiedenis.
  Als de nazaten van Berthi een boek gaan schrijven over de pronkrollen kunnen ze het allemaal makkelijk terug vinden.
  Heel belangrijk is en altijd als eerste lapje van de pronkrol “merklapje” met voornamen, achternaam (meisjesnaam) geboorteplaats en geboortedatum.
  Als laatste lapje, indien gehuwd roepnaam en welke achternaam je gebruikt, het jaartal en woonplaats.

 14. Elma, dank je wel voor het uitwerken van het patroon. En Berthi voor het plaatsen. Dit is een leuk werkje voor de komende (koude) Paasdagen!

 15. Alhoewel meer een absolute liefhebber van o.a. merklappen doch zelf een bescheiden borduurster (tijdgebrek) vind ik het maken van dit merklapje wel heel erg aantrekkelijk. Denk wel dat ik er een draadje en naaldje aan wijd maar… heb een vraag. De “Groningse manier”, wat mag dat wel wezen?
  Zelf geboren Amsterdamse, stroomt er door mijn vaten Gronings bloed van vader- en moederskant. Vandaar mijn interesse. En ehm… ik ben geen koningshuisdweper maar Berthi & al die anderen… verheug jij / verheugen jullie je ook zo op de troonswisseling? En dan nog, wat trekt Maxima aan? Spannend hè!

 16. @Gerrie, geweldig zijn je verhalen! Ik geniet!

  @Elma, dit is een enig klein lapje om tussendoor te borduren! Heel overzichtelijk. Ik ben ook zo benieuwd met welke kleuren dit patroon geborduurd gaat worden.

  De paasdagen worden door veel mensen al bordurend doorgebracht, het weer is ernaar!

  @Puck van de Meer, eigenlijk kan Elma het beste uitleggen wat ze bedoelt met de ‘Groningse manier’. Maar goed, hier komt de uitleg. Je moet naar de eerste rij kijken waar de letters zijn geborduurd. Hier staan alleen de ontbrekende letters van het alfabet die niet in de tekst op het lapje zijn gebruikt. Dit geldt hetzelfde voor de cijfers. De 5 en 8 komen verder niet op het lapje terug, vandaar dat ze de eerste rij afsluiten.

  Op 30 april zit ik voor de tv, deze bijzondere gebeurtenis willen we toch niet missen! Inderdaad best spannend!

 17. Vandaag kreeg ik een mail waarin stond te lezen dat het een erg mooi merklapje is, maar jammer dat het verbindingsstreepje ontbreekt bij Willem- Alexander.

  ‘Er hoort inderdaad een streepje tussen te staan, maar doordat de namen onder elkaar staan vond ik het niet zo mooi staan. Doordat je de vaste maat gebruikt van een schoolmerklapje passen de namen niet op één regel’, laat Elma weten.

 18. Dag Berthi,

  Misschien een domme vraag: wat is de betekenis van de letters bovenaan, en het getal 58? Of is het gewoon willekeurig? Ik heb erover zitten piekeren, maar kom er niet uit.
  Groeten van Digna

 19. Hallo Elma,
  Ik ga het lapje ook in mijn pronkrol verwerken.
  Kan nog net voor die af is.
  Wat een geweldig idee weer van je.
  Lidy

 20. Digna@ 0m 9.22 uur heeft Berthi al uitleg gegeven hoe de letters en cijfers in de bovenste rij zijn ontstaan.

  De Groninger methode is als een grapje ontstaan, wij houden het er wel in.
  In het jaar 2002 tekende ik op verzoek mijn eerste rode schoolmerklapje voor de tentoonstelling merklappen op de Borg Verhildersum in Leens.

  Trijnie van Spanning uit de Haag is in de provincie Groningen geboren.
  In haar bezit zijn de schoolmerklapjes van haar oma, oudtante, moeder en haarzelf, dochter en inmiddels zijn haar twee kleinzonen ook al aan het merklapjes borduren.
  Dit was voor haar de aanleiding om op het “Hoge Land” onderzoek te doen naar de schoolmerklapjes. Na een oproep in de “Hogelandster” kon ze aan haar onderzoek beginnen.
  Na een paar jaar kreeg ze van een onderzoekster naar merklappen de vraag waar de opbouw van de merklappen vandaan kwam die ze tegen was gekomen en nog nooit eerder had gezien. Trijnie gaf als antwoord, dat is de “Groninger” methode, waar ik(elma) graag aan toevoeg op Ulrummer grondslag.
  Zo komt er bovenaan een rij te staan van letters en cijfers die niet in de tekst voorkomen.

 21. Wat een leuk initiatief om op deze manier heel veel handwerkliefhebbers de gelegenheid te geven om deze merklap te laten borduren!
  Ik hoop dat dit lapje wel voltooid wordt, het hoeft iets iets minder moeite te kosten dan het grote pakket ten tijde van de inhuldiging van koningin Beatrix. De galerie is daarbij een mooie stimulans en een leuke manier om alle verschillende variaties te zien! (Late reactie vanwege deadlines met de studie en dan ontgaat me weleens iets;-)

 22. Maaike W en Elma,
  Deze persoon is al druk doende met het maken van het lapje, de eerste fout in het werk is al ontdekt, De ‘slinger’ van de bovenste rijtje, heb ik één kruisje te weinig in gemaakt. 4 i.p.v. 5 kruisjes schuin ‘op en neer’. Ik heb me laten foppen door de eerste 4 kruissteekjes. Ben linkshandig, dus ook aan de linkerkant begonnen. De rest klopt wel. Nee, ik ga het niet meer uithalen hoor.
  In Borg Verhildersum worden ook borduurpakketten verkocht met een Groninger merklap. Die merklappen kun je ook herkennen aan een ‘gekroonde G’. In het museum voor Naaldkunst in Winschoten kun je ook veel merklappen zien. Ze zijn nu tentoongesteld in Goes. (lees ik op hun site) T.e.m. 7 april..

  Fijne Paasdagen, van Jantje

 23. Nog even wil ik terug komen over mijn aankoop van een kroningslap t.g.v.
  de inhuldiging van Beatrix . Je hoort het ook tegenwoordig nog wel een kroning genoemd worden .
  Maar wij kennen helemaal geen kroning . Het is een inhuldiging .
  Wat er aan letters en cijfers op de lap vermeld staat , daar is niks mis mee .
  Onder het wapen staat Beatrix en dan iets lager , koningin der nederlanden
  30-4 1980
  Op het pakket wordt vermeld dat het om een kronings-lap gaat
  Dan is het toch wel erg fout gegaan de samenwerking tussen het blad VORSTEN en LANARTE om er een verkeerde naam aan te geven .
  Het blad Vorsten was toen nog een jong blad en waarschijnlijk nog niet voldoende op de hoogte van alles wat echt koninklijk is .

 24. Bedankt voor de tips mbt de merklapjes aan begin en eind voor mijn pronkrol en ja ik ga dit lapje er zeker in doen ik vind dat het er echt inhoort het is toch iets heel bijzonders een echte geschiedenis gebeurtenis. Terwijl ik mijn pronkrol maak maak ik er ook een boekje bij welk garen er wordt gebruikt, welk linnen en waar ik de patronen vandaan heb. Voor mezelf maar ook voor later mocht iemand er meer van willen weten. Ik hoop dan ook dat ze altijd bin elkaar zullen blijven.

 25. Dank jullie voor het patroon van de inhuldigingslap. Het schiet al lekker op.
  Mag ik het emailadres om een foto op te sturen als het klaar is.
  Groeten, Joke

 26. @Joke Louw, erg leuk dat jij ook een inguldigingsmerklapje aan het borduren bent. Je kunt mij eerst een mail sturen via het contactformulier dat je rechtsboven op dit blog vindt. Ik stuur je dan direct een mail terug zodat je dan mijn mailadres hebt!

 27. De term “Groninger methode” inzake het borduren van rode schoollapjes
  is niet op historische feiten gestoeld.Zeg maar rustig een bedachte methode
  van Elma.De bekende rode schoollapjes begonnen met het maken en borduren
  van de zoom. Dan allerlei in moeilijkheidsgraad oplopende randjes.
  Bij het borduren van de letters werd begonnen met de zgn.stokletters. I-H-N-M-J.
  enz.Dat gebeurde volgens een landelijk voorgeschreven methode.Daarna kwamen de cijfers 1 t.m.0 er op.
  In een volgende leerjaar kwam het volledige alfabet aan de orde.De I en d J werden als één cijfer geborduurd.
  Was het meisje erg goed in het handwerken dan werd de naam van de school,
  plaatsnaam en datum geborduurd.Ook met haar naam.
  Als men een creatieve handwerkjuf had,dan werden er ook nog leuke randjes
  en motiefjes op geborduurd.
  Van een “Groninger methode”kan dus geen sprake zijn.
  Hennie Stevan

 28. Ik ben er ook aan begonnen. Ik borduur op 14 draads katoenen stof met 1 draadje over 1 draadje en denk dat ik er een kussentje van ga maken. Als het klaar is stuur ik je een foto.
  Bedankt lieve Elma voor dit patroon.

  Lieve groetjes van Marion

 29. Ik kijk uit naar alle mooie inhuldigingsmerklapjes. Zelf ben ik ook begonnen aan dit tijdsdocument!

 30. Dag Berthi leuk dat inhuldigingingsmerklapje, kun je mij ook vertellen wat die losse letters B C F J K O Q V Y Z en die 58 betekenen. Ik wacht op jouw antwoord en dan ga ik borduren! Alles goed met jou en jouw gezin. Hier genieten we ook samen van pensioen en het leven.
  Groetjes Marijke

 31. @Marijke Brunnekreef, leuk om op deze plek een reactie van je te lezen. Nu de uitleg: Je moet naar de eerste rij kijken waar de letters zijn geborduurd. Hier staan alleen de ontbrekende letters van het alfabet die niet in de tekst op het lapje zijn gebruikt. Dit geldt hetzelfde voor de cijfers. De 5 en 8 komen verder niet op het lapje terug, vandaar dat ze de eerste rij afsluiten.

  Ik ben erg druk met mijn nieuwe boek, maar allemaal erg leuk. Voorlopig heb ik dus geen vrije tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *