Jean Paul Gaultier in de Kunsthal


De eerste jurk die Jean Paul Gaultier maakte, zomer 1971. Jurk voor ‘Sainte Nitouche’ (scheinheilige) met monnikskap. Hoofdsieraad van plexiglas.

De expositie The Fashion World of Jean Paul Gaultier – From the Sidewalk to the Catwalk – in de Kunsthal is te zien tot en met 12 mei 2013. Ruim honderdveertig originele creaties vanaf de vroege jaren zeventig uit de vorige eeuw tot nu, van zowel zijn couture collecties als zijn prêt-à-porterlijn, zijn in de Kunsthal te zien. Het merendeel van deze werken is nooit eerder tentoongesteld, zoals uitzonderlijke bruiklenen van onder andere Madonna en Pedro Almodovar.


Collectie Virgins (of Madonna’s), jurk Dolorès. Haute couture voorjaar/zomer 2007. Jurk van guipurekant met glansafwerking. Rok van zijden tule met religieuze afbeeldingen in jacquard appliqué. Hoofdsieraad van koperdraad en paardenhaar.


Detail van de jurk die op de vorige foto is te zien.


Collectie Sleepy Hollow. Prèt-à-porter dames najaar/winter 2006-2007. Jasrok van wol en ivoorkleurige katoenen broek, gedragen door Jean Paul Gaultier in de advertenties voor Coca-Cola.


Collectie Boy Toy. Prèt-à-porter heren voorjaar/zomer 1984. Lichtgewicht gebreid shirt met zeemansstrepen en blote rug. Broek van jerseykatoen.


Collectie Tribute to Africa. Haute Couture voorjaar/zomer 2005. Marinejurk met satijnglans en decolleté, gedragen door Catherine Deneuve.


Detail van de marinejurk die gedragen is door Catherine Deneuve.


Collectie Mermaids, bruidsjurk La Mariée. Haute Couture voorjaar/zomer 2008. Latex bodysuit met vergulde schubben, kegelbeha met schelpen.


De tas die bij het vorige ontwerp hoort.
In zes verschillende ruimtes – The Odyssey of Jean Paul Gaultier, The Boudoir, Skin Deep, Punk Cancan, Urban Jungle en Metropolis – worden de thema’s uitgelicht die bepalend zijn voor de creatieve ontwikkeling van de couturier. De vele samenwerkingen van Jean Paul Gaultier komen aan bod: in film, moderne dans, moderne Franse muziek en de internationale popwereld waaronder Madonna, een vriendin van Gaultier die twee beroemde korsetten uit haar Blond Ambition World Tour in bruikleen gaf. De foto’s die hierboven staan afgebeeld zijn genomen in de ruimte The Odyssey of Jean Paul Gaultier.

2 gedachten over “Jean Paul Gaultier in de Kunsthal

  1. sommige stukken zou je met een aanpassing zo in de winkel kunnen hangen voor het grote publiek, van anderen is het meer wat zou je daar mee moeten De zee.bruid is goed voor een toneel uitvoering met een zeemeermin, Ik ben te nuchter en heb te weinig fantasie denk ik zo Basje

  2. Maar goed dat ik die bruidsjurk 40 jaar geleden niet gedragen heb….mijn aanstaande zou er schreeuwend vandoor gegaan zijn!
    Alle gekheid op een stokje; prima deze tentoonstelling. Gaultier heeft heel veel mooie, draagbare dingen gemaakt. Misschien ga ik wel naar Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *