‘Ik heb een letter niet goed op de stofdraad geborduurd’

Een poosje geleden kreeg MaaikeW het idee om merklapjes te gaan borduren in de vorm van een schaakbordmotief. Een schaakbord bestaat uit 64 velden: acht horizontale rijen en acht verticale rijen. In deze log en deze log zie je voorbeelden. Inmiddels heeft MaaikeW stevig doorgeborduurd en zijn er in totaal 47 merklapjes geborduurd in een schaakbordmotief. Het is heel bijzonder dat MaaikeW nummer 47 heeft gewijd aan mijn nieuwe boek!


MaaikeW: ‘No. 47. De ondertitel van het boek “Ik heb een letter niet goed op de stofdraad geborduurd” vormt de leidraad voor dit schaakbordmotief, uiteraard gevolgd door de naam van het weeshuismeisje Kaatje Eijgensteijn en het jaar waarin zij haar merklap borduurde, 1836. Voor mijn gevoel geeft deze zin heel goed aan hoe belangrijk het vroeger was om netjes aan een merklap te werken.
Hieronder zijn zes kronen geborduurd, refererend aan de zes regenten die vanaf 1812 in het weeshuis aanwezig waren. In stersteek is het grote kroonmotief geborduurd wat op de titelpagina van het boek “Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam” slaat, uiteraard staan onder deze kroon de initialen van schrijfster Berthi Smith-Sanders geborduurd. Aan weerszijden is het lapje voorzien van hoekmotieven. Onderaan is Zwolle geborduurd met de datum 14 februari 2013 als verwijzing naar de presentatie van het boek op de Handwerkbeurs te Zwolle aan Bep Ruinemans-Derks.
Het kleurgebruik in deze schaakbordmotiefmerklap is een verwijzing naar de kleding van de weeshuiskinderen in zwart en rood. Het randje om het schaakbordmotief is bewust in zwart geborduurd omdat het opgroeien in een weeshuis toch een zwart randje in je leven kan zijn wat je de rest van je leven mee kunt dragen. Af en toe kan dit boven komen en hiernaar verwijst het rode randje als zijnde een rode draad in het leven. Rechtsonder is het schaakbordmotief van mijn merkteken voorzien.’

MaaikeW: ‘Dit is mijn inspiratie vanuit het boek, ik vind het een kroon op je werk en dat mag best gezegd worden!’

Maaike, ik word hier heel stil van. Ontroerend mooi! Ik vind het een eer dat je een merklapje in schaakbordmotief (je weet dat schaken hier in huis regelmatig aan bod komt) hebt samengesteld en hebt geborduurd dat gewijd is aan mijn nieuwe boek! Geweldig, ik kan niet anders zeggen!

11 gedachten over “‘Ik heb een letter niet goed op de stofdraad geborduurd’

 1. Het “leeft” nog steeds…wat ontzettend goed van Maaike om dit zo te doen
  ik begrijp dat je daar heel blij mee bent.

 2. @Licia Huizer, het merklapje bevindt zich natuurlijk wel in de collectie van Maaike! Maar dat ze nummer 47 heeft gewijd aan mijn nieuwe boek is heel bijzonder, en daar ben ik echt heel blij mee!

 3. Wat een leuk idee om dat als een thema te nemen. Ik vind het erg mooi geworden en ben nieuwsgierig naar de 46 andere lapjes. Ik kan me voorstellen dat je daar even stil van bent. Inderdaad een kroon op je geweldige boek.

  liefs ziggy

 4. nagedacht en prachtig verwerkt-op een heel eigen wijze.Dat is een compliment waard aan de maakster en de schrijfster, Basje

 5. Wat een prachtig idee om op dergelijke manier een merklap te ontwerpen.
  Wat een denkwerk om precies uit te komen met het aantal letters.
  De zwarte rand met daarom heen een rood rijgsteekje is heel symbolisch.
  Deze meisjes hebben wel de mogelijkheid gehad om deze mooie merklappen te leren maken, zo belangrijk dat er na 177 jaar nog een boek over geschreven wordt.
  De teller zal niet bij 47 blijven staan, er zullen er nog vele volgen.

 6. @elma, … en eens zullen we de merklapjes toch op een expositie bij elkaar zien… Ik zie het geheel al voor me! Prachtig!

 7. Wat een schitterende merklap en een groot en verdiend compliment voor jou Berthi!!!
  Heb de andere logjes ook gelezen en wordt wel heel nieuwsgierig naar de andere borduurtjes.Wat een denk- en rekenwerk gaat hieraan vooraf–mijn complimenten aan Maaike!!! Komt hier ook een boek van Maaike???
  hartelijke groetjes,Truus uit Drenthe

 8. Berthi, ik ben blij dat je het leuk vindt!. Allemaal bedankt voor de complimenten! Voor mij is het heel leuk om op deze manier een schaakbordmotiefmerklap te bedenken, er zullen zeker meer volgen;-). Deze zomer zullen een aantal van mijn merklappen te zien zijn als onderdeel van een tentoonstelling en daar zullen ook een paar schaakbordmotiefmerklappen bij zijn. Als het lukt, is dan ook het eerste patroon van een schaakbordmotiefmerklap te koop ter gelegenheid van 30 april aanstaande. Truus, een boek is een prachtig idee wat niet in het achterhoofd zal blijven maar waar aan gewerkt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *