Boekenweek 2013

Gisteravond werd de Boekenweek geopend met het traditionele boekenbal. Het thema voor dit jaar is Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden. Het gaat over de mooie ‘gouden’ tijden van onze geschiedenis, maar ook over de donkere kant, zoals de slavernij. Als herinnering aan de VOC-tijd was de grote zaal in de Stadsschouwburg Amsterdam omgetoverd tot het dek van een groot zeilschip, compleet met wapperende zeilen. Eregast was Kees van Kooten die het boekenweekgeschenk De verrekijker schreef.

De Boekenweek loopt van 16 tot en met 24 maart 2013. Koop je in deze periode een Nederlandstalig boek voor minimaal € 12,50 dan krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau. Vervolgens kun je op 24 maart 2013 met dit boekje gratis reizen met de trein. Heb je geen idee welk boek je het beste kunt kopen, doe dan de test boekentipper op de site van de Boekenweek. Voor de grap deed ik zojuist deze test en daar kwam uit dat de publicatie 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis de beste koop voor mij zou zijn. Aangezien ik meter ben geworden van Haesje Claes hoef ik dit boek nu niet tijdens de Boekenweek aan te schaffen. Een exemplaar ligt op mij te wachten, nu nog tijd vinden om het af te halen en tevens de expositie te bezoeken.

Ik had al een ander boek in gedachten om tijdens de Boekenweek te kopen, en dat is Droom van gouden bergen van Ling Zhang. Vanmiddag was het prachtig weer om op de fiets te stappen om naar mijn boekhandel Koops te gaan. Het boek blijkt zo nieuw te zijn zodat ze het nog niet in de winkel hadden liggen, maar het was mooi om te zien dat mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam goed zichtbaar ligt op de tafel als je meteen binnenkomt.

8 gedachten over “Boekenweek 2013

 1. Fijn gevoel zeker als je je “kindje”” zo in de winkel ziet liggen. Ik heb zin om het boek van Jan Brokken over Rhoon in oorlogstijd te kopen..dat speelt hier dichtbij dus is erg herkenbaar voor ons.
  Ik hoop met Pieta van Beek Zaterdag 23 maart naar Amsterdam te gaan voor de 1001Vrouwen…gezellig weer eens even bij praten. Misschien komen we je daar ook tegen ?? t duurt nog wel even maar er komen weer drukke tijden aan en ik ben bang dat er anders niets meer van komt.
  Fijne zondag !!

 2. mooie presentatie van de boekenweek, Wat een spektakel moet dat zijn in de schouwburg, wapperende zeilen maken ook nogal lawaai??? en welk boek het hier wordt,weet ik nog niet, Fijne zondag allemaal, basje

 3. Berthi Heb je ook gezien dat er een wandeling door Amsterdam is .? Er zijn 9 punten waaronder ook Haesje Claes .!! dus als er zaterdag 2 vrouwen strompelend op de tentoonstelling aan de Turfmarkt aan komen( Zaterdags van 1 tot 5) zijn wij dat !!

 4. @Licia Huizer, ik heb nog geen idee of Peter en ik a.s. zaterdag naar Amsterdam gaan. Zondag 24 maart ben ik ook al op pad met het boekenweekgeschenk!:-) Maar wie weet… Wij willen tenslotte de tentoonstelling ook zien en het zou leuk zijn om kennis te maken met Pieta.
  Ik laat het nog weten.

  Ik heb de de wandelroute gevonden. Hier kun je een gedeelte van de route bekijken:

  http://www.rtvnh.nl/uitzending-gemist/tv/299/46721/NH+Live

 5. wat leuk ik kwam uit op t logboek van harry mulisch ,ga um nog een keer doen…..

 6. @Hilly, ik heb de test ook opnieuw gedaan, maar dan net iets anders ingevuld. Toch komt er niets anders uit. De uitslag blijft bij mij telkens 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Misschien onthoudt de computer de eerste uitslag?:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *