Schitterend geplooid


Jaarlijks reist Ien Rappoldt naar Zuidwest-China om het borduurwerk en patchwork van de Miao- en Dongvolken te bestuderen. Zij komt nooit met lege handen thuis, van fraaie lapjes tot volledige kostuums brengt ze mee terug uit China. Inmiddels heeft Ien Rappoldt een fraaie en uitgebreide textielcollectie opgebouwd. Nu krijgen we de gelegenheid om een gedeelte van haar verzameling te zien. Op 3 maart opende de expositie Schitterend geplooid in Museum de Kantfabriek.


Een overzichtelijke en mooie indeling is er samengesteld.


De fraai bewerkte houten vlechtkrukjes.


Dagelijkse kleding van een vrouw, de Rongshui stijl. Berg Miao in Oost-Guizhou. De meisjes leren al jong borduren. De open kettingsteek wordt veel toegepast.


In het dorp Yahui in Zuidoost-Guizhou leven de ‘Honderd Vogeltjes Miao’. Op de foto zie je festivalkleding afgebeeld met satijnborduurwerk over papier.In het dorp Datang in Oost-Guizhou treffen we de ‘Korte rokken Miao’ aan. Afgebeeld op de foto zie je feestkleding van een jonge vrouw in de Tjaijiang stijl. Hoe meer zilver op de kleding, hoe rijker het meisje.


Schitterend geplooid!


Dagelijkse kleding van een vrouw die tot de Yao behoort in de regio Libo van de provincie Guizhou. De kleding is met indigo geverfd en de kleur van de rokken varieert van licht- naar helderblauw. De rand van de rok is van zijdevilt. De kleding wordt versierd met oranje borduurwerk.


Trees van Ierssel en Lenie van Wijchen reisden in 2010 samen met Ien Rappoldt naar de provincie Guizhou in China. Zij waren zeer onder de indruk van de borduurtechnieken en gingen thuis met z’n tweetjes de meegebrachte lapjes uitvoerig bestuderen. Twee jaar lang hebben Trees en Lenie vele uren besteed aan het borduren met als resultaat twee fraaie pronkrollen. Op de foto zie je een detail van de pronkrol van Trees.


Met een toepasselijk hapje, drankje en een gelukskoekje werd de expositie ‘Schitterend geplooid’ geopend. Tot en met 25 augustus 2013 kun je voor deze tentoonstelling terecht in Museum de Kantfabriek. Foto’s van de opening kun je hier bekijken.

In de museumwinkel van Museum de Kantfabriek zijn vanaf nu boeken te koop die een relatie hebben met de expositie die er op dat moment is. Maar… behalve dat, ligt mijn nieuwe boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam ook bij hun in de museumwinkel te koop!

22 gedachten over “Schitterend geplooid

 1. wat een weelde””” en wat een borduurwerk, wat zul je genoten hebben Berthi en gelukkig kan ik zo meegenoeten dank je wel en fijn weekend, Basje

 2. Indertijd hebben we in het Zilvermuseum in Belgie ook al van deze Kunstwerken kunnen genieten )trouwens…zou die restauratie al gereed zijn -=– DE TENTOONSTELLINGEN van HET VINGERHOEDSKRUID die daar altijd waren missen we wel ..
  Gelukkig is de tentoonstelling nog een paar maanden dus wie weet ga ik nog eens kijken want dat heb je met 1 keer niet allemaal op je netvlies staan.
  Heb je de nieuwe postzegels van de Klederdracht al gezien == jammer dat de zegeltjes zo klein zijn van mij hadden ze de plaatjes er rondom op het velletje , wel op de postzegels mogen verwerken.

 3. Dit staat op mijn lijstje : nog te bezoeken.
  Fijn al even voorproeven bij Berthi.

 4. Heb al eens wat van haar mogen zien op een dag van de Quiltersgilde in Nijkerk.Dit is zo mooi en dat borduurwerk is zo fijntjes uitgevoerd.
  Jammer dat het nu aan de andere kant van Nederland is-wie weet komt het hier in de buurt ook wel weer.Tenslotte woont(woonde?) ze hier in Drenthe.
  Berthi,ik geniet nog steeds van je boek.Binnenkort komt er een vriendin logeren,die in het Amsterdams museum heeft gewerkt om te restaureren en te catalogiseren .Ze is ook erg nieuwsgierig naar je boek.
  goed weekend
  groetjes,Truus

 5. @Licia Huizer, ik was op verschillende plaatsen geweest voor de nieuwe streekdrachtzegels, maar nergens waren ze op voorraad. Uiteindelijk heb ik ze via internet besteld en gisteren kwamen ze binnen. Ja, ze hadden best iets groter gemogen. Het totale velletje is erg mooi.

  @Truus uit Drenthe, fijn dat je geniet van mijn boek! Leuk dat je vriendin nieuwsgierig is naar het merklappenboek!

 6. Heel erg mooi. Ik heb een keer een workshop “chinees garenboekje’ bij Ien gevolgd. Toen had zij ook veel mooi handwerk uit China bij zich. Ik heb heel veel bewondering voor dat hele fijne borduurwerk. Zo netjes en regelmatig. Ik kan niets zonder vergrootglas.

 7. @Ine, een goede reden om niet naar het buitenland te gaan, maar heerlijk in ons eigen land te blijven!:-)

  De lezingen van Ien zijn geweldig, voor de workshops zal ongetwijfeld hetzelfde gelden.

 8. Berthi, naast de boeken over chinees borduurwerk ligt ook jouw boek te pronken in de winkel van Museum de Kantfabriek. Komende vrijdag is de eerste lezing van Ien Rappoldt. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Ook voor de workshops kan men zich nog aanmelden.

 9. Wat een prachtige kleuren en motieven.
  Wat een goed idee om al deze patronen te verwerken in een pronkrol.

 10. Dank je wel voor de schitterende foto’s. Zal zeker proberen er naar toe te gaan. Ien Rappoldt heeft in het Museon in Den Haag in 2001 ook zo’n prachtige tentoonstelling verzorgd. Toen was ik er net zelf geweest een reis via Constance Nieuwhoff. Onvergetelijk.! groeten anneke.

 11. @anneke landeweer-vahrenkamp, mijn eerste kenninsmaking met Ien Rappoldt was in 2001 toen zij de expositie in het Museon had. Ik was toen al zeer onder de indruk.

  Heeft Ien haar eerste reis naar China ook met Conctance Nieuwhoff gemaakt? Later is Ien alleen gegaan, net als Mieke Gorter die nu nog regelmatig textielreizen organiseert naar China.

  http://www.miekegorter.nl/

  Mieke geeft ook workshops in Amstelveen. Op 17 april geeft zij de workshop Shu Bao (garenboekje vouwen):

  http://miekegorter.blogspot.nl/2013/03/shu-bao-workshop.html

 12. dank je voor je verhaal, ik ga vast maar een paar wereldwijven, ziet er zo spannend uit!!!

 13. Na het zien van de foto’s hier verheug ik me op het bezoek aan De Kantfabriek. Op weg naar onze vakantiebestemming doen we Horst aan.

 14. Heerlijk om al die textiel van zo dichtbij te kunnenzien, 25 april ben ik in het museum en ga dan zeker ook te tentoonstelling bekijken. om dan weer thuis te komen vol met nieuwe ideen en inspiratie

 15. Berichtje voor Licia Huizer:
  Licia de volgende tentoonstelling van het Vingerhoedskruid, gaat door van 15/3 t/m 25/3/2014 in het Gemeenschapscentrum ’t Gasthuis, 2110 Wijnegem, Turnhoutsebaan 199.

 16. Samen met mijn zus heb ik enorm genoten van de tentoonstelling van Chinese kunst! Wat een geduld en wat een kunde! Wat mooi en sfeervol. En wat moet je goede ogen en geduld hebben om zulke mooie kleding te vervaardigen. Hulde aan dat volk! Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *