Oefenstof


Au Fil des Marquoirs
Trésors de broderie des Pays-Bas 1600 – 1920

Bibliothèque Forney Parijs
15 mei – 27 juli 2013

Op 14 mei 2013 wordt de tentoonstelling Au Fil des Marquoirs geopend. In vier grote zalen van de Bibliothèque Forney gevestigd in Hôtel de Sens in Parijs wordt de geschiedenis van de nuttige en fraaie handwerken in Nederland getoond. De eerste zaal is gewijd aan drie eeuwen merklappen. De tweede zaal staat in het teken van de stoplappen uit dezelfde periode. De 19e eeuw komt aan de orde in de derde zaal om in de vierde zaal te eindigen met de werkjes die eind 19e eeuw bij de opleiding tot lerares nuttige en fraaie handwerken werden gemaakt en vaak gebundeld zijn in zogenaamde souvenir de ma jeunesse. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie Joke Visser.

Op 18 mei 2013, de zaterdag voor Pinksteren, is Bibliothèque in Hôtel de Sens gesloten.


Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het boek Oefenstof – Merklappen en andere vrouwelijke handwerken 1600 – 1920. Tot 15 april 2013 kan het boek tegen de speciale intekenprijs van € 27,50 (inclusief verzendkosten) rechtstreeks worden besteld bij de uitgever Lecturis. Daarna kost het boek € 35 (exclusief verzendkosten). Het boek verschijnt in mei 2013.

9 gedachten over “Oefenstof

 1. Wat lijkt me dat mooi,maar helaas Parijs is een beetje tever weg. Ik hoop dat daar wel foto’s mogen worden gemaakt,zodat de thuisblijvers toch een klein beetje mogen meegenieten.
  Het boek heb ik al besteld. Wat heerlijk weer een boek erbij.

 2. Hier krijg je een beetje een idee wat er te zien zou kunnen zijn:
  http://tempusfugit.over-blog.com/

  Ik dacht ergens gelezen te hebben dat deze tentoonstelling later ook naar Breda zou komen, maar helaas ik kan dat niet meer terugvinden.
  Dus misschien was dat enkel wishful thinking?

 3. @Ine, bedankt voor de link. Die had ik nog niet gevonden en ook niet doorgekregen van Joke. Misschien heeft ze dat zelf nog niet gezien. Ik heb een vermoeden dat de foto’s gemaakt zijn op een eerdere expositie van Joke…

  http://berthi.textile-collection.nl/2010/02/22/laiguille-en-ft/

  Klopt Ine, deze expositie zou eerst in het najaar 2013 in het Breda’s Museum komen, maar is nu verplaatst naar het voorjaar 2014. De expositie komt dus inderdaad ook naar Nederland.

 4. Wat een leuk vooruitzicht dat de tentoonstelling in 2014 naar Nederland komt. Ik verheug me er op.

 5. Klopt Berthi, dit zijn foto’s van een eerdere expositie. Ik ben niet zo goed thuis in het frans, maar via de links die gegeven worden kom je op eerdere verslagen uit.

 6. Ik wacht rustig op Breda!
  Naar aanleiding van de nieuwe website van HZG (mooi, hoor!) had ik het boek ook al besteld.
  Wel fijn, dat mensen mij voortdurend opmerkzaam maken op dingen waar ik mijn geld aan uit kan geven…:-)))).
  Ik wil het niet missen, hoor!
  Nu nog een beetje meer tijd om alles te lezen………

 7. Bedankt voor de linken. Wat een prachtig werk allemaal. Ik hoop dat de tentoonstelling ook naar Nederland komt dan ga ik er zeker naar toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *