Paus Franciscus I


Vanavond om 19.06 uur zagen we witte rook komen uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel en hoorden we klokgelui. De nieuwe paus was gekozen. Zo snel, wie had dat verwacht?

De Argentijn Jorge Mario Bergoglio (76), aartsbisschop van Buenos Aires, is door de 115 stemgerechtigde kardinalen verkozen tot de nieuwe paus. De nieuwe pausnaam is Franciscus I. Bergoglio is jezuïet, de eerste Latijns-Amerikaanse paus en hij heeft Italiaanse roots.

Bergoglio toonde zich in een eenvoudig wit gewaad – een soutane – , in lijn met de naam van de heilige Franciscus van Assisi wiens naam de nieuwe kerkleider heeft gekozen als pausnaam. Franciscus staat bekend als de man die op een sobere manier het geloof predikte. Ook Bergoglio houdt er een sobere levensstijl op na. Hij heeft geen auto, verplaatst zich per openbaar vervoer en verkiest een eenvoudig appartement boven het aartsbisschoppelijk paleis.

Niet eerder vernoemde een paus zich naar Franciscus van Assisi. Als ik deze naam hoor dan denk ik meteen aan het Assisi borduurwerk dat zich kenmerkt door decoratieve patronen. De Assisi borduursteek is een combinatie van de rijgsteek en de kruissteek. De rijgsteek wordt gebruikt voor de omlijning van de figuren. Vervolgens wordt de achtergrond ingevuld met de kruissteek. De traditionele kleuren voor de opvulling van de achtergrond zijn rood, lichtblauw, groen en roestbruin. Het resultaat is altijd zeer indrukwekkend.

Over het ontstaan en de ontwikkeling van het Assisi borduurwerk is weinig bekend. De techniek en de patronen werden vaak mondeling overgeleverd. We zien in een 13e eeuws fresco over het leven van de Heilige Franciscus in de Franciscusbasiliek te Assisi een tafelkleed afgebeeld dat versierd is met het Assisi borduurwerk.
Jettie verwerkte in haar pronkrol Assisi borduurwerk en Francisca kocht een blauwdruk met de afbeelding van Franciscus. In 1929 werd tijdens een internationaal congres van verenigingen voor dierenbescherming in Wenen de sterfdag van de heilige Franciscus uitgeroepen tot internationale dag van het dier. Zo werd op 4 oktober 1930 in Nederland voor het eerst dierendag gehouden.

Wil je meer lezen over de gewaden en attributen voor de katholieke liturgie, lees dan het boek Goud, zilver & zijde van Marike van Roon.

13-3-2013: De dag die de geschiedenis ingaat als de verkiezing van paus Franciscus I.
Foto: Reuters

4 gedachten over “Paus Franciscus I

 1. Wat ben je snel Berthi! Heb met plezier je verhaal gelezen.
  Ik zat vanavond toch met rode koontjes te kijken……ben zelf niet katholiek, maar heb mijn naam gekregen van mijn Paraguaanse oudtante die met mijn oudoom in Brazilie woonde.

 2. @Francisca R., wat een mooie geschiedenis zit er achter je naam! En nu zie ik dat jij ook een blog hebt! Erg leuk! Ik heb net al snel een wandeling gemaakt door je logjes!

 3. Alhoewel ik heel erg van borduurwerk houd denk ik bij zijn naam toch vooral aan dieren en aan de verhalen die ik vroeger op school hoorde over St. Franciskus.
  Ik weet nog niets over de nieuwe paus maar door zijn naam en wat ik daarmee verbind is hij mij sympathiek…………….

 4. Zo snel hadden we niet verwacht dat er een nieuwe Paus zou zijn .
  Ik zou net de post nog even halen beneden en zat al warm met muts op en jas aan , want ik moet toch een stukje door de kou over de galerij .
  Toen er zoveel mensen in uniformen , muziek corpsen , militairen en of politie het St Pieters plein op kwamen marcheren , dacht ik hoe zijn ze zo snel in hun uniformen geschoten . Alles lag klaar natuurlijk en sommige waren zeker al geuniformeerd ( He wat een woord ik ben er uit , van Dale zal het wel afkeuren. . )
  Het was een eenvoudige gebeurtenis , gewoon beginnen met goeden avond .

  Berthi toen je over Assisi handwerk begon zag ik weer een leuke thee set voor me ooit gemaakt door een van onze dames . Dienblad kleedje en theemuts in blauwe kruissteekjes en zwart om lijnd . Ik moet het patroon nog hebben het was uit een d.mc boekje . Het werkstuk was een succes .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *