Textielpost – Rome


GreetvD: ‘Tijdens deze vakantie hebben we Pompeii, Herculanum, Napels en Rome bezocht. In al die antieke omgevingen weinig kaarten met textiel. Deze foto van de paus met zijn stola met goudborduurwerk vond ik wel in jouw textielkaarten project passen. Het lijken wel 2 evangelisten gezien het boek dat ze vasthouden. De andere 2 zijn vermoedelijk verborgen onder zijn onderarmen. Groet uit Rome.’

Deze textielpost is nu wel heel actueel. Op 28 februari 2013 legde paus Benedictus XVI zijn ambt neer om 20.00 uur, waarna een nieuw conclaaf bijeengeroepen kon worden. Vanaf vandaag trekken 115 kardinalen zich terug in de Sixtijnse Kapel om een nieuwe paus te kiezen. Zodra het ‘extra omnes’ (‘iedereen naar buiten’) heeft geklonken, blijven alleen de kardinalen in de zorgvuldig van de buitenwereld afgezonderde kapel in Vaticaanstad achter voor hun conclaaf. Als de kardinalen vandaag al tot een keuze komen – wat zeer onwaarschijnlijk is – wordt dat door middel van witte rook en klokgelui wereldkundig gemaakt. Als na één ronde nog geen kandidaat met tweederde van het aantal stemmen is verkozen, volgen er zolang geen paus is gekozen iedere dag daarna steeds vier stemrondes per dag: twee in de voormiddag en twee in de namiddag. Ongeveer om de drie dagen wordt er niet gestemd, dan is er ruimte voor rust en bezinning.

Een eerdere textielkaart met de afbeelding van paus Benedictus XVI vind je hier. Ook op die kaart draagt de paus de stola met goudborduurwerk.

9 gedachten over “Textielpost – Rome

 1. Wat is er bij de kerk toch prachtig handwerk te bewonderen.Wordt het nog steeds het meeste door kloosterlingen gedaan?
  Heb mijn schoondochter gevraagd naar de hongerdoek bij hen in de kerk in Suric/Slowakije.Daar hangt nu een zwarte doek voor het altaar.
  Toen ik daar 2jaar geleden en vorig jaar was,was het geen lijdenstijd. Daarom heb ik dat daar nooit gezien.
  een goede avond en groetjes,
  Truus uit Drenthe

 2. Wie zal het nu worden. Ik ben benieuwd wanneer, er zit een Nederlander tussen maar die zal het wel niet worden.

 3. Gisteren had je het over het Hornbook, in Zwolle heb ik bij de Handwerkboetiek uit Roden nog een miniatuurtje meegenomen, ze hadden het voor hun Jubileum laten maken, voorbeeld van een alfabet zit er bij Wel over 1 draadje dus priegelwerk…maar wel leuk .

 4. De kleding van de Paus, daar willen wij wel wat meer van weten.
  Wie hebben al dit mooie borduurwerken gemaakt?
  Ik heb een dame ontmoet die een hele tijd met TBC ( 1945 ) op bed moest liggen en daar heeft ze meters frivolité geknoopt, ze had het geleerd van tante To. Dit werd gebruikt voor kerkelijke gewaden.
  Tante To had een erg goede handwerkopleiding gehad en maakte kerkelijke gewaden voor de missie.
  In mijn bezit is een doosje met kleine proefstukjes van div. technieken .
  Tante To heeft gewerkt op de linnenkamer van het Binnengasthuis in Amsterdam. Moet ook maar eens naar het archief in Amsterdam om meer van tante To te weten te komen.
  Zo zie je maar weer door het boek van Berthi te lezen krijg je steeds meer belangstelling voor het verhaal achter het borduurwerk.

 5. @Licia Huizer, een mooi idee van de Handwerkboetiek! Je stuurde me gisteren een afbeelding en dat ziet er erg leuk uit!

  @Elma, ik vraag me af wat het gewicht van de stola is? En hoeveel geld is hiermee gemoeid? Is dat gepast in deze tijd?

  O, je moet zeker eens naar het archief in Amsterdam gaan. Het is zo interessant om te proberen meer informatie/gegevens boven water te krijgen.

 6. Zo eucumenisch als ik ben opgevoed kijk ik graag naar katholiek Nederland en och de priester von Hogen , die dit programma presenteert is nog afkomstig hier uit mijn dorp dicht bij den Haag . Het is een pittig mannetje .
  Hij was de laatste dagen veel in Rome om vandaar verslag te doen .
  Soms vraag ik me wel eens af hoe in de loop der jaren de priesterlijke kleding tot stand is gekomen en natuurlijk eveneens de gewaden die door de Paus gedragen zijn .
  Er zal best heel veel betekenis van verschillende onderdelen zijn . Ooit zagen we de Paus in erge kou rondgereden worden met een rood warm mutsje met wit randje afgezet , dat vond ik eerlijk gezegd wel erg komisch .
  De kleding die hier getoond word is inmiddels achtergebleven in Het vaticaan .
  Hij gaat als een eenvoudige priester rustig verder . Ik vind het zo verstandig dat hij deze keuze gemaakt heeft . De vorige Paus kon bijna niet meer , ik kon er soms niet naar kijken . Ik hoop dat deze Paus nog kan genieten en gewoon zijn bezigheden mag hebben . Inderdaad die gewaden zullen een vrachtje zijn geweest op zijn schouders . Het prachtige borduurwerk zal zeker door Nonnen gedaan zijn .
  Ontelbare uren zijn er voor nodig en eindeloos veel geduld . Ik ben ooit in een atelier geweest waar kerkelijke gewaden gemaakt werden .
  Minder groots en bestemd voor protestantse predikanten . In veel protestantse kerken heeft de zwarte toga afgedaan en komt er meer kleur naar voren en prachtig borduurwerk .
  De kleding voor de Paus zal ook wel eens slijtage plekken vertonen , al wordt alles met grote zorg behandeld . Zullen we katholiek Nederland eens vragen hierover een uitzending te maken ? Zo kwamen we hier ook even naar Rome , dank zij Berthi,s Textielpost
  Wij wachten rustig af hoe alles verder zal gaan en kijken mee naar de rookpluimen .
  Ik wil ook nog wel even kwijt dat ik ook weg ben van de Zwitserse garde !
  Die kennen zeer strenge regels en rituelen .

 7. Hier kun je lezen over de nieuwe kleding voor de toekomstige paus:
  ROME (RKnieuws.net) – In een kamer naast de Sixtijnse Kapel hangt de nieuwe pauselijke kleding klaar voor gebruik. De drie witte soutanes hangen er in de maten small, medium en large. Ook staan er zeven dozen met schoenen in verschillende maten klaar voor de nieuwe paus.De kleding is gemaakt en geleverd door de pauselijke kleermaker Lorenzo Gammarelli.

 8. Prachtig borduurwerk! Ik zou ook wel eens dat brede kantwerk aan de witte gewaden van die kardinalen van dichtbij willen zien. Zou dat nog handgemaakt zijn? Nu de nieuwe paus ‘Franciscus’ als voorbeeld (en naam) gekozen heeft, vraag ik me af of de rijkdom aan borduurwerk daarbij past. Ik hoop van wel. Alleen al daarom zou je zo’n instituut in stand moeten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *