Een burgerweesmeisje en een hornbook

MoniqueK en HannieK zijn twee enthousiaste en gedreven textielmensen die vaak samen uitstapjes ondernemen. Zo kwamen ze ook gezellig met z’n tweetjes naar Zwolle voor onder andere mijn nieuwe boek. Tot mijn grote verbazing brachten ze ook nog een eigengemaakt presentje mee voor mij en daar werd ik dus wel heel stil van. Zó mooi!!!


MoniqueK maakte een vrij borduurontwerp van het burgerweesmeisje dat een handwerkje in een borduurring vasthoudt. De afbeelding van dit weesmeisje zie je op de achterkant van mijn boek afgebeeld en paginagroot in het boek. Schitterend weergegeven door MoniqueK. Voor mij al een dierbaar kunstwerkje!

MoniqueK zag je al eerder op mijn blog en wel met dit fraaie borduurwerkje, de fietsbandenketting, borduurlapje, tasjesketting en mini schoolmerklapje.HannieK kwam op het idee om een klein hornbook te maken. Ook weer super!!! Een hornbook is een plankje waarop een plaatje met het ABC is bevestigd. Om het papier te beschermen, werd het afgedekt met een dun plakje hoorn. Hornbooks hadden vrijwel altijd de vorm van een rechthoekig plankje met aan de onderzijde een handvat. Soms zien we ze afgebeeld zonder handvat, maar met een gat aan de bovenzijde. Deze, meestal wat grotere plankjes, zullen aan de muur hebben gehangen en alleen in geval van individueel onderwijs aan het kind in handen zijn gegeven.

Hier zie je Miss Campion met in haar hand een hornbook. Voor meer informatie over een hornbook kun je het verhaal lezen van J. ter Linden.

HannieK zag je ook al eerder op dit blog met haar textielpost van Schneeberg en samen met MoniqueK deze textielpost en deze textielpost en deze fraaie Mail-Art.

6 gedachten over “Een burgerweesmeisje en een hornbook

 1. H & M wat een prachtige handwerkjes hebben jullie gemaakt voor een unieke gelegenheid.
  Voordat de “papegaai” op mijn weg kwam zat een klein hornboekje ook in mijn gedachten, dat was moeilijker uitvoerbaar.

 2. mooie handwerkjes en leerzaam voor mij . Had nog nooit van een hornboek gehoord, een mens is dus inderdaad nooit te oud om te ……. Basje

 3. @Elma, H&M… vanaf nu associeer ik deze letters nooit meer met de bekende winkel, maar met Hannie en Monique!

 4. Ja die H&M maken er altijd een feest van! Deze handwerkjes zijn ook weer van de bovenste plank!

 5. Wat een prachtige ideeen zijn er weer gemaakt !
  Leuk voor Berthi een mooie herinnering aan de klus denk en schrijfwerk .
  Het geborduurde weesmeisje , mooi gedaan en zeer origineel .
  Een hornbook , nooit van gehoord !
  Het brengt mij weer op een idee . . .
  Er ligt hier in de kamer veel verspreid , boeken , vooral over handwerken en veel materialen . Alles moet gesorteerd worden , het is een berg werk . Ik zal er maar niet tegen opzien daar schiet ik niks mee op . In eigen tempo verder .
  Sommige mensen wagen het te zeggen dat ik nooit door alles heen zal komen
  dat is niet erg opwekkend . Hoe ik er over denk ?
  Tegenwoordig zijn er velen werkeloos en ik kan zeggen dat ik tenminste nog werk heb. . . Ik ben gewoon bij mijzelf in dienst ! Ben wel een aardige baas voor mezelf .
  Bij het zien van het hornbook bedacht ik dat ik een voorraadje spateltjes heb , ooit van plan geweest dit te gebruiken voor een familie reunie .
  Voor elke reunie maakte ik een aardigheidje voor de dames bijv. een zakje met zeepje of een geurend buideltje .en voor de heren bedacht ik een keer iets heel anders . Een kaart met enkele dicht woorden en na een heerlijke maaltijd tijdens zo,n dag kregen de mannen een een tandenstickertje geprikt in de kaart , meer een grapje natuurlijk Nooit de kinderen vergeten , maar die moesten eerst iets verdienen door middel van spelletjes .Oef wat een werk had ik voor zo,n honderd man iets maken , maar oh zo leuk om dit te doen . De laatste keer zou ik iets maken en er een spateltje aan hechten met de datum van de familiedag . Wat ik precies bij dat spateltje zou maken , ik weet het werkelijk niet meer . Misschien iets voor de keuken een pannenlap . . .? Door omstandigheden kon ik die laatste samen komst van de gehele familie helaas niets klaar krijgen
  ik kwam onlangs een spateltje tegen daar was als proef opgetekend .
  Er zijn boeken en archief dozen vol leuke knipsels met de leukste patroontjes
  Die laatsten hebben al een keurig plekje gevonden .
  Handwerk begint met denkwerk dus . . . . .

 6. @Gerrie, ik heb zeer mooie en dierbare herinneringen aan Zwolle! Zoals ik hier al eerder schreef, zijn het onvergetelijke dagen voor mij geworden.

  Hoe mooi is het toch dat je schrijft dat je altijd werk zult hebben en houden! Heel goed is dat. Houden zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *