Hongerdoeken uit Twente en het Münsterland


De afgelopen weken waren zeer hectisch voor mij. Geen rustmoment kwam er aan te pas, maar nu wil ik toch langzaamaan de draad weer gaan oppakken. Vele mails moet ik nog beantwoorden, meerdere boeken moeten nog verstuurd worden, prachtige textielpost ligt ongeduldig te wachten om geplaatst te worden en nieuwe exposities die zich aandienen. Het gaat allemaal gebeuren, maar eerst wil ik iedereen heel hartelijk danken voor het medeleven na het overlijden van mijn vader. Deze warme belangstelling heeft me enorm goed gedaan en was zeer hartverwarmend.

Op deze Internationale Vrouwendag wil ik een speciale expositie onder de aandacht brengen: Een hongerige ziel. Hongerdoeken uit Twente en het Münsterland. We hebben nu te maken met de vastentijd, de 40 dagen voor Pasen. Een periode van sober leven en je te verdiepen in het lijden van Christus. Dat was ook de functie van de Hongerdoek. Ze herinnerden de gelovigen aan de vastentijd en ontnamen hen in de kerk het zicht op het vaak rijk versierde altaar. Kijken naar al die rijkdom was niet gepast in een tijd van soberheid.


Het gaat om doeken in de zogenaamde filet-borduurtechniek. Deze borduurtechniek wordt voornamelijk toegepast in Twente en het naastgelegen Münsterland, vlak over de grens. Drie historische doeken uit de zestiende en zeventiende eeuw en drie hedendaagse hongerdoeken in dezelfde techniek vormen het uitgangspunt van een tentoonstelling over het heden en verleden van hongerdoeken in Twente en het aangrenzende Münsterland. Er wordt tijdens de tentoonstellingsperiode een nieuw hongerdoek vervaardigd, naar een ontwerp van de kunstenaar Berend Strik. Na voltooiing wordt het doek opgenomen in de kunstcollectie van Rijksmuseum Twenthe en uitgeleend tijdens de vastenperiode aan de St. Jozefparochie in Enschede. Tijdens de veertigdagentijd wordt er door een team van vrijwilligers zes dagen per week gewerkt aan het nieuwe doek. Bezoekers zijn welkom om aan te schuiven, mee te kijken/te leren en hun bijdrage te leveren.

Een hongerige ziel. Hongerdoeken uit Twente en het Münsterland in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling loopt tot en met 1 april 2013.

15 gedachten over “Hongerdoeken uit Twente en het Münsterland

 1. Mooi deze hongerdoek. In de tijd dat Milan communie deed hebben we met een groepje moeders ook een hongerdoek gemaakt. Deze is naar Chili gegaan. Dames uit Chili hebben er een voor onze parochie gemaakt. Het is alweer wat jaartjes geleden, maar nu ik dit lees komt het weer naar boven. Dank je.

 2. kende het begrip hongerdoek wel Zijn vaak hele kunstwerken maar dan in een kleur dus toch eenvoudig, ;Heel goede dag voor jou gewenst Basje

 3. @Noor, heel speciaal dat jij samen met anderen een Hongerdoek hebt gemaakt. Het begrip Hongerdoek is bij velen nog niet zo bekend.

  @Lupineke, langzaam de draad oppakken is ook weer goed, alhoewel mijn gedachten vaak afdwalen.

  @Annelies, fijn om te lezen dat je geniet van mijn boek.

  @Basje, jij ook een fijne dag. Een beetje jammer dat het vandaag zo grijs en grauw is.

  @Antje uit Urk, dank je.

 4. Wat een mooi initiatief…heb het doorgestuurd aan verschillende mensen die betrokken zijn bij de 40dagen tijd…mogelijk een idee voor volgend jaar om zoiets te organiseren.
  2 jaar geleden in de Nieuwe Kerk in Middelburg was dat ook zo geweldig met het vervaardigen van een nieuw Wandtapijt.

 5. @Licia Huizer, ik moest ook gelijk aan Middelburg denken toen ik las over het maken van een nieuw Hongerdoek.

 6. Fijn om weer bij je te lezen. Na mijn regenachtig vakantie, het huis hier ontvlucht van wegen schilderwerkzaamheden. Was het weer echt slecht in Mascarat Spanje. Niet veel zon gezien, en geen internet dan ben je verrast bij thuis komst dit bericht bij jou te lezen.

  Maar ik ben blij dat je de draad langzaam hoop ik weer op pakt.

  Liefs José

 7. Fijn weer wat van je te horen,maar loop jezelf nu niet voorbij! Gun je de tijd hiervoor om weer tot jezelf te komen.
  Van een hongerdoek heb ik ook nooit gehoord en dat terwijl ik jaren tegenover de RK kerk heb gewoond.Kan me dit ook niet herinneren toen we in de vastentijd in Parijs naar de Notre Dame geweest zijn.
  Dank je voor dit delen.

 8. Wat een goed idee om met de tentoonstelling de Hongerdoek meer bekendheid te geven. Zelf ben ik al jaren onder de indruk van de Hongerdoeken uit Münsterland. Het doek uit Telgte is denk het mooiste en grootste. Twee jaar geleden maakte ik een foto in de RK kerk in Haaksbergen. Een vrouwengroep heeft daar ook een hongerdoek gemaakt. Veel moderne hongerdoeken komen de laatste jaren uit het buitenland (gedrukt). Dank je wel Berthi.

 9. Hoi Berthi,
  Ik geniet van je boek! Fijn dat je de draad weer probeert op te pakken.
  Wat leuk die tentoonstelling, dat is een ’thuiswedstrijd’ voor mij. Ga zeker proberen er naar toe te gaan.
  Denk aan jezelf!
  Lieve groet,

 10. vastentijd….
  Het was vroeger iedere vrijdag vasten- en onthoudingsdag. Dat vasten snapte ik wel, al hoefden kinderen niet te vasten. Maar onthouden? Ik begreep niet wat dat was en op al mijn vragen heb ik ook nooit antwoord gekregen. Pas heeeeel veel later wist ik het :-))

  Berthi, pak de draad wel op maar rustig en langzaam, anders breekt die. Doe dingen die je leuk vindt, niet omdat het persé moet. Dat komt vanzelf wel.

 11. Lieve Berthi, gecondoleerd met het verlies van je vader. Ik las het nu pas. Heel veel sterkte gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *